"No em prenguis el pa i l'aigua", diu un dels cartells que han sostingut les manifestants (AFP TV)

Dones afganeses s'atreveixen a desafiar els talibans pel tancament dels salons de bellesa

Els fonamentalistes han dispersat la manifestació amb trets a l'aire i canons d'aigua, mentre a les afganeses se'ls tanca el darrer espai que tenien per socialitzar

Redacció/AgènciesActualitzat

Era l'últim refugi que disposaven les dones afganeses per reunir-se i evadir-se de la repressió que han imposat els talibans a la meitat de la població. El govern dels fonamentalistes va informar a principis de juliol de l'ordre de tancar tots els salons de bellesa a l'Afganistan. Els donaven un mes per acabar l'estoc, sense cap més concessió.

Però una cinquantena de dones afganeses, indignades per la decisió, s'han organitzat i han sortit al carrer per protestar contra la prohibició. "No em prenguis el pa i l'aigua", diu un dels cartells que sostenien les manifestants, que han protestat des d'un dels carrers de Kabul on hi ha més salons de bellesa.

Als salons de bellesa les dones podien reunir-se sense la presència d'homes, i van permetre a moltes tenir el seu propi negoci (AFP TV)

"Avui hem organitzat aquesta manifestació per discutir i negociar", ha dit una empleada del saló. Però "ningú ha vingut a parlar amb nosaltres, a escoltar-nos. No ens han fet cas i al cap d'uns instants ens han dispersat disparant a l'aire i amb canons d'aigua", ha lamentat la treballadora.


Les protestes a l'Afganistan són molt poc habituals, per la repressió amb què responen els talibans i pels riscos d'acabar detingudes i desaparèixer sense deixar rastre, com ja ha passat amb desenes d'activistes.

La missió de les Nacions Unides a l'Afganistan (Manua) ha condemnat la violència amb què els talibans han dispersat la manifestació. "Els afganesos tenen dret a expressar les seves opinions sense fer front a la violència. Les autoritats de facto han de defensar aquest dret", han indicat a Twitter.

Les excuses dels talibans per tancar els salons de bellesa

El Ministeri de Prevenció del Vici i Foment de la Virtut va justificar el tancament dels centres al·legant que s'hi gastaven massa diners per als casaments, i que era una càrrega massa pesada per a les famílies pobres. Van afegir que alguns dels tractaments que s'hi ofereixen no respecten la llei islàmica, ja que tenir massa maquillatge a la cara podria impedir que les dones fessin correctament l'ablució abans de les oracions, segons va explicar el ministeri.

L'agència AFP va veure una còpia de la decisió, que detallava que aquesta es basava "en una instrucció verbal del líder suprem" de l'Afganistan, Hibatullah Akhundzada.


Els salons de bellesa van proliferar a la capital i a les grans ciutats de l'Afganistan durant els 20 anys d'ocupació nord-americana i de l'OTAN, abans del retorn al poder dels talibans l'agost de 2021.

Es consideraven un indret on les dones podien reunir-se sense la presència d'homes, i va permetre també a moltes dones crear el seu propi negoci. Ara, tan sols formen part d'un record passat.  

 

 
ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
Anar al contingut