Barcelona

Diana Quer és una víctima de violència masclista? Segons la llei, no

F. Llambrich i G. PrietoActualitzat

Un cas només es considera violència de gènere si es prova que la dona ha estat víctima de la seva parella o exparella. És per això que diversos col·lectius exigeixen que qualsevol mort d'una dona a mans d'un home sigui considerada això, violència de gènere.

L'etiqueta preocupa, per exemple, en el cas de Diana Quer: ha de comptar o no entre les víctimes de violència masclista? Segons Francisca Verdejo, magistrada degana del jutjats de violència sobre la dona Barcelona, ho és:

"Per a mi sí que és violència de gènere però si ens ajustem al procediment legal efectivament no és un assassinat subsumible en la violència de gènere i, per tant, no constaria en els jutjats de violència sobre la dona. Per què? la violència de gènere que coneixen els jutjats sobre la dona és aquella que es produeix en l'àmbit de la parella".

A efectes legals, què canvia? Si no entra en els paràmetres en què la llei estatal considera la violència de gènere, no ho investiga un jutjat especialitzat, sinó un jutjat d'instrucció ordinari.

 

Però el jutge d'instrucció pot considerar que s'ha d'aplicar l'agreujant de gènere. En el judici, i si hi ha condemna, això es tradueix en el fet que un cas d'homicidi en què la petició de pena de presó va dels deu als quinze anys, si es preveu l'agreujant de gènere no es pot condemnar a menys de 12 anys i mig de presó.

"És un agreujant una mica complex, és dels pocs ordenaments jurídics en dret comparat que té aquest agreujant".

Catalunya té una llei pròpia contra la violència masclista i de gènere, i en este etiquetatge hi inclou més supòsits que no pas la llei estatal. A finals de desembre, una dona que exercia la prostitució al Raval va ser víctima d'homicidi; el sospitós d'haver-la mort és un client. No comptarà a les llistes de violència de gènere.

"Les agressions que es puguin produir contra una senyora que exerceix la prostitució, la llei catalana la considera com violència masclista i la llei estatal, no. Diferència en el camp legal? Cap".

Les diferències són en l'àmbit del suport social i dels instruments de protecció. Una llei autonòmica no pot incidir en el vessant penal perquè no en té les competències.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut