Detingut el productor francès Dominique Boutonnat per agressió sexual al seu fillol

Nou cas de #MeToo a França després de setmanes de contínues denúncies a les xarxes

Laura GalanActualitzat

Dominique Boutonnat, productor d'èxits com "Intocable" i president del Centre Nacional Cinematogràfic francès, ha estat detingut perquè el seu fillol de 22 anys l'ha denunciat per agressió sexual i temptativa de violació a l'agost.

La denúncia es va presentar a l'octubre i la investigació judicial oberta per la Fiscalia de Nanterre està en mans de la Policia Judicial.

Boutonnat, de 51 anys i pròxim a Macron -va finançar la seva campanya electoral-, ha desmentit les acusacions a través del seu entorn.


Més denúncies a França

La denúncia per agressió sexual i intent de violació se suma a la llarga llista d'acusacions fetes públiques durant les últimes setmanes a França, com la que afecta el reconegut politòleg Olivier Duhamel, denunciat per abusos pel seu fillastre.

Després de l'escàndol, Duhamel, eurodiputat socialista entre 1997 i el 2004, de 70 anys, va dimitir com a professor i president de la Fundació de l'Institut d'Estudis Polítics Sciences Po.

Amb ell ha arrossegat dues persones més: el filòsof Alain Finkielkraut, acomiadat de la cadena LCI per haver-se preguntat en antena si hi podia haver hagut consentiment, i el director de Sciences Po, Frédéric Mion, que va renunciar al seu càrrec després que se l'acusés de no actuar malgrat estar al corrent del presumpte abús.


Campanyes a les xarxes

En aquesta escola superior es va fer una campanya digital per recollir queixes amb l'etiqueta #SciencesPorcs. Els estudiants acusaven la direcció d'haver silenciat violacions als seus centres i haver-ne protegit els autors, procedents de famílies de reconegut prestigi.

Una altra campanya, #MeTooInceste, es va fer viral a mitjans de gener amb casos de víctimes d'abusos dins de les seves famílies. I #MeTooGay va fer visible violacions a homes homosexuals.
 

Segons la filòsofa i historiadora Julie Mazaleigue-Labaste, les víctimes ja denunciaven abans, però les xarxes socials han fet ara que les denúncies tinguin un ressò constant i molt gran.

Aquesta setmana s'ha sabut que un altre productor famós, Gérard Louvin, director de l'edició francesa del programa de televisió "Star Academy", està sent investigat, juntament amb el seu marit, per violació de menors i complicitat.


L'ombra sobre un regidor

També aquest dimarts es va trobar el cadàver d'un alumne de 20 anys que fa tres setmanes va denunciar que el regidor comunista de l'Ajuntament de París Maxime Cochard i el seu company l'havien violat als 18 anys. Els acusats el van demandar per calúmnies. Amics i companys asseguren que el jove ha estat víctima de la pressió d'enfrontar-se amb el poder polític.

L'alcaldessa Anne Hidalgo va dir a Twitter que "gràcies al seu valent testimoni, aquest jove estudiant compromès va contribuir a una onada d'alliberament de la paraula necessària sense precedents".

 

 

El mateix president Emmanuel Macron va penjar un vídeo a finals de gener en què reconeix que el silenci que hi ha sobre els abusos i les agressions sexuals ha explotat.

 


El ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, ha anunciat que el govern convertirà en delicte les relacions sexauls amb penetració entre un adult i un menor de 15 anys, encara que hi hagi consentiment.

La directora del Centre Nacional Francès d'Investigacions Científiques critica, però, que "posar l'accent en la repressió no farà baixar el nombre de víctimes". Assegura que "el dispositiu d'ajuda als afectats implica inversió pública, material i personal".

ARXIVAT A:
Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut