Olivier Duhamel, el centre de l'escàndol per abusar del seu fillastre adolescent
París

Un escàndol d'incest i abusos sexuals a un menor sacseja l'elit intel·lectual francesa

Olivier Duhamel, un dels acadèmics més prestigiosos de França i exeurodiputat, ha estat acusat per la seva fillastra de violar repetidament el seu germà bessó

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

El presumpte cas d'incest que hauria protagonitzat Olivier Duhamel, un dels politòlegs més prestigiosos de França, ha tornat a sacsejar l'elit de la societat francesa.

A principis de gener, Duhamel es va veure obligat a dimitir com a president de la Fundació Nacional de Ciències Polítiques després de la publicació d'un llibre de la seva fillastra, Camille Kouchner. A "La família gran", Kouchner desvela que el seu padrastre va abusar sexualment i en repetides ocasions del seu germà bessó, Antoine Kouchner, a finals de la dècada dels 80. La víctima tenia aleshores 13 i 14 anys.

Segons el llibre, el menor hauria demanat a la seva germana que no ho expliqués perquè tenia por de les conseqüències, com desvela l'autora sense esmentar el nom de l'agressor, a qui acusa de manipulador:

"T'ho explicaré a tu, que dius que som els teus fills. Quan un adolescent diu que sí al cuidador, és incest (...) Diu que sí perquè confia en tu i en el teu estúpid aprenentatge. I la violència consisteix a decidir aprofitar-la, entens?

Us explicaré que, per força, el noi dirà que sí per negar l'horror de la situació. Durarà, i després se sentirà culpable, pensarà que és culpa seva, que ho ha estat buscant. Serà el vostre triomf, la vostra sortida per escapar"

El llibre de Camille Kouchner treu a la llum un secret guardat per la família de la víictima

Politòleg i exeurodiputat socialista

Oliver Duhamel, de 70 anys, és un dels acadèmics i analistes més reconeguts de França i representa la flor i nata de la bohèmia d'esquerres de la societat. Freqüent en els mitjans de comunicació francesos, Duhamel va ser president del Consell Constitucional entre 1983 i 1995 i eurodiputat socialista del 1997 al 2004.

 

 

Els seus fillastres, Camille i Antoine, de 45 anys, eren fills biològics de Bernard Kouchner, cofundador de Metges Sense Fronteres i exministre d'Exteriors francès amb Nicolas Sarkozy. Els germans es van criar, però, amb Duhamel i la seva mare, Evelyne Pisier, una acadèmica morta fa tres anys que, segons el llibre, hauria optat per guardar silenci sobre els abusos que va patir el seu fill i que ella sabia.

De fet, Camille Kouchner només s'ha atrevit a publicar la història després de la mort de la seva mare, tot i que els abusos eren un secret compartit també pel pare biològic dels bessons, Bernard Kouchner, que ha lloat el coratge de la seva filla:

"El pesat secret que ens ha oprimit durant massa temps ha estat aixecat feliçment. Aplaudeixo el coratge de la meva filla Camille"

Igual que Bernard Kouchner, un altre germà, Alexandre, reconeix ara la valentia de la seva germana per atrevir-se a explicar-ho:

Ara la Fiscalia de París ha obert una investigació per aclarir els fets i comprovar si han prescrit. El 2011 el cas es va arxivar perquè la presumpta víctima no ho va voler denunciar.

Duhamel, exeurodiputat socialista, hauria abusat del seu fillastre a finals del 80

Casos no aïllats i impunes

Els darrers casos a França formen part de la campanya de denúncia #Metoo i confirmen la impunitat dels agressors davant la justícia perquè la majoria de casos han prescrit i els agressors ni hauran de reconèixer els fets.

Anne-Claude Ambroise-Rendu, professora d'Història Contemporània a la Universitat de Versalles, lamenta la inacció de la justícia davant dels abusos a menors:

"Des de sempre, als tribunals, els jutges diuen: "El jurat arxivarà perquè és una paraula contra l'altra, i com que es tracta d'un home amb una bona reputació, no li espatllarem la vida perquè una noia l'hagi denunciat"

El cas de Duhamel no és aïllat. Altres denúncies confirmen que l'incest forma part dels secrets de les capes més poderoses de la societat francesa.

El 2020, els abusos del prestigiós escriptor Gabriel Matzneff també van sortir a la llum a través d'un llibre, "El consentiment", de l'escriptora Vanessa Springora. L'autora explica com va mantenir relacions, quan ella tenia 13 anys, amb Matzneff, que durant anys ha escrit relats pedòfils, premiats i aplaudits per la crítica.

 

ARXIVAT A:
FrançaMenorsPederàstia Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut