Amb vuit anys com a ministra principal, Sturgeon és la persona que més ha durat al càrrec
Amb vuit anys com a ministra principal, Sturgeon és la persona que més ha durat al càrrec (Reuters/Jane Barlow)

Detenen Nicola Sturgeon durant set hores i la interroguen per finançament irregular del partit

L'exprimera ministra d'Escòcia ha quedat en llibertat sense càrrecs però pendent de l'evolució de la investigació

Redacció/AgènciesActualitzat

La policia ha arrestat aquest diumenge l'exministra principal d'Escòcia Nicola Sturgeon en relació amb una investigació sobre el finançament del Partit Nacional Escocès (SNP).

Segons ha informat la policia la política ha quedat en llibertat sense càrrecs però pendent de l'evolució de la investigació. Sturgeon ha estat sota custòdia policial des de les 9 del matí fins a dos quarts de cinc de la tarda, hora local.

En un comunicat, les forces de seguretat han fet pública la detenció i interrogatori d'una dona de 52 anys, que els mitjans britànics han confirmat que es tractava de l'exdirigent escocesa.

 

Un portaveu de l'SNP ha detallat que Sturgeon ha assistit voluntàriament a una cita acordada amb la policia escocesa, en què "ha estat arrestada i interrogada" sobre un presumpte frau comès amb els fons de la formació. "Ha dit constantment que col·laboraria amb la investigació si se li demana i continua fent-ho", ha assegurat el portaveu.

Ella mateixa s'hi ha referit també a través de Twitter, en un comunicat en què assegura que la detenció li ha resultat "xocant i profundament angoixant", i reafirma que no ha comès cap delicte i que així pensa defensar-ho.

Sturgeon ha agraït les mostres de suport que diu que ha rebut els últims dies, sobretot a la família i amics, i confirma que agafarà "un o dos dies" per processar el que li ha passat, i tornarà al Parlament per continuar ocupant l'escó pel sud de Glasgow.

Diversos mitjans de comunicació s'han desplaçat davant de la casa de l'exdirigent política (Lauren Gilmour/Europa Press)

Sturgeon va dimitir aquest febrer després de vuit anys al càrrec. Poc després, a l'abril, el seu marit, Peter Murrell, va ser detingut i posteriorment posat en llibertat, dins del mateix cas. Poc després també va ser detingut l'aleshores tresorer del partit, Colin Beattie.

La policia també va escorcollar aleshores diversos domicilis buscant proves sobre el destí d'unes 600.000 lliures (680.000 euros) recaptades en donacions al partit el 2017, per tal de preparar el camí per convocar un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia.

L'evolució de la investigació, segons han revelat els mitjans, se centra en la procedència de com a mínim 400.000 lliures (455.000 euros) d'aquelles donacions, que segons el diari escocès Daily Record no van ser declarades a la Comissió Electoral en ser recaptades, sinó amb força posterioritat.

Sturgeon i Murrell
Sturgeon va afrontar tensions al partit per un segon referèndum d'independència (Europa Press)

Impulsora del segon referèndum

Sturgeon va arribar a ser ministra principal el 2014, en substitució d'Alex Salmond, també de l'SNP i que va portar el país fins al referèndum independentista. Salmond va dimitir després d'haver perdut el referèndum i va acabar esquitxat per acusacions d'agressions sexuals, tot i que la justícia el va absoldre de tots els càrrecs.

La política escocesa va defensar tornar a votar en una consulta l'octubre d'aquest any, però el Suprem britànic, per unanimitat, va decidir no autoritzar-la i donar la raó a l'executiu de Londres, que la rebutjava.

Sturgeon saluda durant un acte del partit, l'octubre passat
Sturgeon ha afrontat tensions al partit per un segon referèndum d'independència (Reuters/Russell Cheyne)

La voluntat d'impulsar un segon referèndum d'independència va provocar tensions, també, al si del partit. En el primer, celebrat el 2014, va guanyar el no amb el 55% dels vots. El suport a l'SNP i la independència han caigut des de la marxa de Sturgeon.

ARXIVAT A:
Escòcia
Anar al contingut