Desnonen un jove vulnerable que havia ocupat un pis a la casa Orsola de Barcelona

La concentració per evitar el desnonament de l'Obrera de Sabadell, un edifici ocupat que des del 2015 ofereix serveis socials als barris sud de la ciutat

Actualitzat

Amb un desplegament de 20 furgonetes i més de 100 efectius dels Mossos d'Esquadra, la comitiva judicial ha executat un desnonament a la Casa Orsola, però no es tracta de cap dels veïns que es resisteixen a deixar els seus pisos de lloguer expulsats pel fons d'inversió que ha comprat l'edifici.

Aquest matí s'ha desnonat un jove que havia ocupat un dels pisos i que tenia un informe que acreditava la seva vulnerabilitat. És un nou perfil que cada vegada és més nombrós, el dels joves sense accés a l'habitatge.

Dos joves surten de l'edifici amb motxilles i sacs de dormir (3cat)

La Xarxa d'Habitatge de l'esquerra de l'Eixample (XHEE), que dona suport a la lluita dels veïns de la Casa Orsola, ha denunciat el fort desplegament que s'ha dut a terme per executar el desnonament del jove, que ha sortit de l'edifici amb una motxilla i un sac de dormir.

Al número 137 del carrer de Calàbria, cantonada amb el de Consell de Cent, en ple Eixample Esquerre de Barcelona, s'està pendent d'un altre desnonament que el 4 d'octubre passat les associacions antidesnonaments van poder aturar.

Centenars de persones s'han mobilitzat davant la casa del carrer de Calàbria, 137, de Barcelona (3cat)

A les portes de l'edifici s'hi han concentrat centenars d'activistes i veïns per impedir el que consideren un abús a favor de l'especulació que fa fora els veïns del barri i dificulta l'accés a l'habitatge dels joves.

L'immoble conegut com la Casa Orsola és un edifici modernista emblemàtic, que havia estat una fàbrica de rajoles, i es va reconvertir en 27 pisos de lloguer. El 2021, un grup de fons d'inversió va comprar l'edifici i, a mesura que han anat vencent els contractes de lloguer, la propietat s'ha negat a renovar-los.

La majoria de les 27 famílies que hi vivien n'han acabat marxant. Però quatre veïns i els llogaters del quiosc dels baixos van decidir resistir i pagar el lloguer cada mes per correu postal per tal de negociar poder-s'hi quedar.

Ara, els pisos renovats després de fer-ne fora els antics llogaters amb rendes baixes ja els han començat a ocupar nous inquilins, amb contractes temporals --de menys d'un any-- per uns 2.000 euros al mes.

Un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra ha custodiat la comitiva judicial per a l'execució del desnonament (3cat)

Uns 200 concentrats davant de la Casa Orsola s'han desplaçat després al desnonament d'un veí al barri del Raval.

 

500 persones defensen L'Obrera, de Sabadell

D'altra banda, a L'Obrera, a Sabadell, la comitiva judicial amb els Mossos d'Esquadra no s'ha presentat per executar el desnonament previst per a dos quarts de 10 aquest dilluns.

Centenars de persones s'han aplegat a les portes del Centre Social L'Obrera de Sabadell, un edifici ocupat des del 2015 on s'hi fan diverses activitats socials que té al davant un desnonament imminent.

L'empresa de serveis immobiliaris Nedax n'és la propietària. És un edifici de dues plantes, on hi havia hagut un concessionari i un prostíbul.

Durant el matí s'hi han anat afegint veïns i altres persones que donen suport al centre social (3cat)

Marina Jiménez, membre de L'Obrera, ha dit a TV3 que reclamen el suport de l'Ajuntament, ja que consideren que és un centre necessari al barri, sobretot per a famílies nouvingudes.

"L'Obrera no pot desaparèixer. Ara mateix està oferint molts serveis i moltes activitats als barris del sud de Sabadell que l'Ajuntament no està donant. Per tant, no podem marxar d'aquí."

Volem que l'Ajuntament ens doni resposta: o està davant de la ciutadania o davant de l'empresa especuladora Nedax, que n'és la propietària."

Entre els serveis que ofereix el centre hi ha una escola on, des de fa 4 anys, es fan classes de català i castellà per a nouvinguts i classes d'alfabetització. També hi ha un gimnàs gratuït i autogestionat, amb serveis esportius per a joves que no tenen espai. S'hi fan classes de teatre, espais de debat i s'hi gestiona un hort i moltes altres activitats que no cobreix l'Ajuntament.

Jiménez ha explicat que l'Ajuntament no els ha ofert cap altre local: "Va fer una oferta vaga, en espais d'altres punts de la ciutat i sense concretar quins", i hi afegeix que, per abandonar l'edifici, necessitarien un espai equivalent de 800 m² al barri per continuar el projecte sense dispersar-ne les activitats.

"A L'Obrera no volem activitats fragmentades, sinó que volem que es generi una cohesió entre tots els usuaris del projecte."

Entre les persones que es concentren a L'Obrera hi ha gent del barri, segons diu Jiménez, i també d'associacions d'altres barris que no tenen local i utilitzen l'edifici de L'Obrera.

A l'edifici s'hi fan activitats com classes de català i castellà per a nouvinguts (3cat)

Un centenar de persones hi han dormit aquesta nit, per impedir que el desnonament es fes per sorpresa,

I des de divendres passat s'hi ha organitzat un programa amb diversos actes, amb el títol "No passaran fest".

ARXIVAT A:
MigracionsPobresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut