L'esvallissada ha passat en un punt on ja hi ha hagut altres accidents (cedida per l'Ajuntament de Vacarisses)
Vacarisses

Descarrila un tren de l'R4 a causa d'una esllavissada a Vacarisses

Els trens van circular per via única entre Vacarisses i Castellbell i el Vilar durant tot diumenge, i s'han recuperat les dues vies a primera hora de dilluns

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge a primera hora del matí una esllavissada ha fet descarrilar un tren de la línia R4 de Rodalies a Vacarisses. Segons ha informat Emergències, ha sortit de la via el primer eix del comboi.

Durant tot diumenge la línia ha funcionat amb una sola via pels dos sentits, mentre es treballava per treure el tren descarrilat i reparar la via.

Tal com ja havia previst el mateix diumenge Adif, la circulació per les dues vies s'ha restablert a primera hora del matí d'aquest dilluns, només que al tram afectat els trens circulen amb lentitud:


En el tren descarrilat hi anaven 37 passatgers i no hi ha hagut ferits

El tren que ha descarrilat circulava entre Manresa i Sant Vicenç de Calders amb 37 viatgers a bord. No hi ha hagut ferits i s'ha fet passar els ocupants a un altre tren.

Passades les tres del migdia, s'ha pogut apartar el comboi accidentat. Un cop retirat de la via, els tècnics d'Adif han treballat la resta del dia en la reparació de la infraestructura.

A causa de la incidència, els trens de les línies R4 i R12 han de circular per via única entre Vacarisses i Castellbell i el Vilar.

Els fets han passat a les 7.45 i el transbordament dels passatgers a un altre tren s'ha completat cap a un quart de deu.

Els tècnics inspeccionen el tren i la zona on ha descarrilat (cedida per l'Ajuntament de Vacarisses)
Inspecció del tren descarrilat a Vacarisses (Núria Balaguer)

El punt on s'ha produït aquest diumenge l'esllavissada provocada per les pluges té instal·lat una malla de protecció i és a tres quilòmetres d'on es va registrar l'incident del 2018.

El fet que hi hagués malla de contenció, diu Renfe, ha minimitzat l'impacte del despreniment de terra, que no ha causat danys personals.

Danys al tren descarrilat (cedida per l'Ajuntament de Vacarisses)

En el tram on hi ha hagut l'esllavissada es van fer obres d'emergència amb un cost de vuit milions d'euros. Segons Renfe, les actuacions a la xarxa en aquest àmbit són contínues els darrers anys.

Estava previst fer tasques de reparació a un quilòmetre d'on s'ha produït l'esllavissada aquest diumenge. L'actuació consistirà a estabilitzar els talussos, sanejar la trinxera i instal·lar-hi malla nova.

Un tren en paral·lel ha permès als viatgers continuar el trajecte (cedida per l'Ajuntament de Vacarisses)

En declaracions al canal 3/24, el portaveu de Renfe a Catalunya, Antonio Carmona, ha explicat que encara no se saben les causes del descarrilament.


Altres descarrilaments a Vacarisses

La línia R4 té un historial de problemes a Vacarisses. Hi va haver una esllavissada lleu el 2009 i un descarrilament el 2011 per la caiguda de pedres a les vies, un accident que va causar 11 ferits.

I el més greu va ser el novembre del 2018 i va causar un mort i 49 ferits. Era la tercera esllavissada en 10 anys en el mateix punt.

El tram de Vacarisses on el tren ha de passar per una trinxera estreta, amb dos talussos amb molt pendent a banda i banda, va quedar inclòs en el mapa de punts negres de Rodalies, pel risc de despreniments.

L'alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, ha denunciat en declaracions al canal 3/24 que el tram és perillós:

"És un punt perillós, sí, perquè quan hi va haver l'accident es va arreglar la zona, però és evident que segueix havent-hi esllavissada, i avui s'ha demostrat. Quan plou una mica, tornem a tenir el mateix problema. I sort que no hi ha hagut víctimes."

L'alcalde ha afegit que Renfe no s'ha posat en contacte amb ell, però sí que ho ha fet el Departament de Territori. "Nosaltres demanarem explicacions. Hem parlat amb el responsable de la Generalitat, que també demana que es facin més intervencions i manteniment en aquesta zona de l'R4, al pas per Vacarisses."

Aquest diumenge, les dues estacions meteorològiques que hi ha al municipi vallesà han registrat pluges de baixa intensitat, 7 i 8 litres per metre quadrat.

 

ARXIVAT A:
Rodalies
Anar al contingut