Denuncien que tampons i compreses d'un sol ús porten productes tòxics que no s'indiquen
Els grups ecologistes denuncien que les compreses d'un sol ús porten un 90% de plàstics (iStock/matka_Wariatka)

Denuncien que tampons i compreses d'un sol ús porten productes tòxics que no s'indiquen

Entitats en favor del medi ambient demanen que s'erradiquin les substàncies químiques perilloses dels productes d'higiene femenina que poden afectar la salut i són molt contaminants

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Entitats feministes i en favor del medi ambient fa temps que alerten de la presència de substàncies tòxiques en tampons i compreses d'un sol ús que no estan clarament identificades en l'etiquetatge, ja que els productors no estan obligats a fer-ho.

Les han detectat laboratoris independents europeus i ho han denunciat entitats com la Fundació Rezero, que fa temps que adverteix de la toxicitat dels productes d'higiene femenina i del fet que són, a més, altament contaminants.

Segons Rezero, les compreses tenen un 90% de plàstic i components tòxics com dioxines i additius químics que poden afectar la salut de les dones.


Un risc per a la salut de les dones

Es tracta de productes que entren en contacte directe amb la mucosa vaginal, una zona molt sensible del cos, cosa que agreuja la seva perillositat.

Per això, la composició dels productes menstruals hauria de ser molt transparent, com alerta la doctora Elena Carreras, cap d'Obstetrícia de l'Hospital Vall d'Hebron:

"Qualsevol producte que estigui en contacte amb la pell, especialment amb les mucoses, ha d'anar perfectament etiquetat per saber quins són els seus components. Que això no es faci específicament amb materials que són utilitzats per dones, des d'un punt de vista de perspectiva de gènere, seria totalment denunciable."

 

El "Manifest sagnant"

Ara, des de Rezero han posat en marxa una campanya, anomenada Nou Període, per posar sobre la taula els impactes ambientals, econòmics, socials i en la salut dels productes menstruals d'un sol ús i visibilitzar les alternatives reutilitzables que existeixen.

També han publicat un "Manifest sagnant" per demanar que la Comissió Europea, l'estat espanyol i els governs de comunitats com Catalunya i les Illes Balears "garanteixin el dret a fer una elecció informada, així com l'accés a productes menstruals segurs, justos i circulars".

Els grups ecologistes denuncien que les compreses d'un sol ús porten un 90% de plàstics (CCMA)

Entre les seves demandes hi ha la reducció dels productes per a la regla d'un sol ús i que s'incentivin els reutilitzables amb mesures econòmiques com, per exemple, una rebaixa de l'IVA. Proposen programes d'educació menstrual a les escoles i una disponibilitat més gran de productes lliures de tòxics i reutilitzables-- gratuïts per a qui no els pugui pagar. A més, demanen obligar els fabricants de productes menstruals a eliminar les substàncies químiques perilloses i l'ús de toxines i a divulgar el llistat d'ingredients dels seus productes --que ara no estan obligats a incloure a l'etiquetatge--.

Així és com ho resumeix Anna Penya, directora de comunicació de la Fundació Rezero:

"Transparència, informació, prohibició de substàncies que puguin afectar la salut de les dones i les persones menstruants, i més productes saludables, ecològics i justos."

Entre les alternatives reutilitzables, la copa menstrual és el producte més segur segons les especialistes mèdiques, que reclamen més investigació per saber l'abast dels efectes dels productes que hi ha al mercat en la salut de les dones, com s'explica en aquest vídeo.


Al setembre, el govern espanyol va decidir aplicar un IVA reduït --del 10 al 4%-- a copes menstruals, compreses, tampons i altres articles per a la regla i incloure'ls en el paquet de mesures per combatre la inflació.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut