Un avió de Vueling
Un avió de Vueling

Comencen els tres mesos de vagues del personal de cabina de Vueling

La companyia ha anul·lat 54 vols, 25 dels quals a l'aeroport del Prat, i afirma que ha recol·locat el 74% dels clients afectats

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts comencen els tres mesos de vagues del personal de cabina de la companyia aèria Vueling, que afectaran tots els divendres, diumenges i dilluns fins a finals de gener.

Stavla, el sindicat convocant, que és majoritari en aquesta companyia, també ha convocat la plantilla de 2.250 tripulants per fer vaga els dissabtes 24 i el 31 de desembre i el dijous 5 de gener.


25 vols cancel·lats al Prat

Segons Vueling, aquest dilluns s'enlairaran el 90% dels 520 vols previstos anteriorment per la companyia, és a dir, 466, i se n'han cancel·lat 54 de manera preventiva.

25 d'aquests vols cancel·lats havien de sortir de l'aeroport del Prat, mentre que d'aquest aeroport sí que en sortiran 131, el 84% dels que hi havia programats inicialment.

La companyia també ha assegurat que el 74% dels clients afectats pels vols cancel·lats ja els han ofert vols alternatius, mentre que la resta han demanat el retorn dels diners o encara no s'han definit.

Cancel·lats un centenar de vols de Vueling per la vaga de personal de terra d'Iberia
 

Serveis mínims diferents per a cada aeroport

Tot això d'acord amb els serveis mínims decretats dijous de la setmana passada pel Ministeri de Transports, que afecta un 75% dels vols amb origen o destí fora de la Península.

Aquests serveis mínims són del voltant d'un 50% per als que surten i arriben a dins de la Península i tenen una alternativa de transport públic que suposa més de 5 hores.

En els trajectes alternatius que siguin de menys de 5 hores, els serveis mínims es redueixen al voltant d'un 30%.

El Ministeri de Transports ha fixat aquests mínims diferents per a cadascun dels 11 aeroports on opera Vueling, i també diferents per a cadascun dels mesos i els dies de Nadal.

Tripulants de cabina en una protesta aquest estiu
Tripulants de cabina en una protesta aquest estiu a la seu de Vueling al Prat de Llobregat (ACN/Gemma Sánchez)

Demanen augment de sou per compensar la inflació

Segons Stavla, que va anunciar la vaga ara fa 10 dies, l'objectiu és aconseguir que l'empresa accepti una pujada d'un 13,4% dels sous del personal de cabina per compensar la inflació i també que es negociï el conveni col·lectiu.

Per la seva banda, Vueling ha assegurat que aquest conveni s'està negociant des de l'abril, i ha demanat a Stavla que desconvoqui la vaga.

També que els augments demanats, que asseguren que arriben al 33% fins al 2025, són inviables si volen mantenir la competitivitat, i han demanat al sindicat que aposti "pel diàleg davant de la confrontació social."


Vaga indefinida si no els fan cas

Però la intenció de Stavla, exposada fa unes quantes setmanes, és que si a 31 de gener no s'ha encarrilat la situació, té la intenció de convertir la vaga en indefinida.

L'empresa va pactar a l'agost un increment del 6,5% dels sous amb el sindicat CCOO, que és minoritari entre la plantilla de Vueling.

Ryanair tenia una vaga similar convocada per als pròxims mesos que afectava els aeroports del Prat, de Girona i de Reus, però dijous de la setmana passada es va desconvocar.

 

ARXIVAT A:
MobilitatAeroportsAeroport del Prat
Anar al contingut