Del disseny al negoci, el tèxtil es reinventa amb intel·ligència artificial i innovació
L'start-up Evix té un casc de bicicleta amb un airbag amagat a dins que només apareix quan es necessita

Del disseny al negoci, el tèxtil es reinventa amb intel·ligència artificial i innovació

Reimagine Textile, una iniciativa per promoure noves empreses i reimaginar un sector en transformació

Toni CanyísActualitzat

Des de fa mig any, a Mataró, una incubadora d'empreses i un laboratori de fabricació i prototipatge ajuden emprenedors i start-ups del sector tèxtil amb idees innovadores a convertir els seus projectes en negocis viables. És una iniciativa que s'emmarca en el Reimagine Textile, el programa d'innovació empresarial impulsat per l'Ajuntament de Mataró, el TecnoCampus i el centre tecnològic Eurecat. A Valor Afegit han volgut fer un retrat de cinc d'aquestes empreses.

Francesc Jiménez es va adonar que les cordes de les raquetes de tenis es llençaven i acabaven als abocadors o s'incineraven. Aquest enginyer tèxtil ha tingut la idea de reciclar aquest plàstic per a fer-ne fil i convertir-lo en samarretes per a la pràctica del tenis. Col·laboren amb grans clubs i botigues esportives.

"És la primera vegada al món que es recicla el cordatge de raqueta per fer-ne una peça de roba esportiva. No s'havien reciclat mai, els cordatges de raqueta. A més, és una cosa impactant, perquè es calcula que, cada any, aquí a Espanya es llencen unes 60 tones d'aquest material i arreu d'Europa 400 tones", afirma Jiménez, que ha fundat amb altres socis l'empresa Infinite Athletic.

Ja s'estan fabricant les primeres 1.000 samarretes, que són, al seu torn, completament reciclables:

"Tot el que hem fet és monomaterial. Els fils de cosir també són de polièster, els "transfers", les etiquetes de composició... perquè la gent, al final de la vida útil d'una samarreta, pugui agafar-la, dipositar-la als contenidors on deixen els seus cordatges i nosaltres puguem recollir-ho tot i reciclar-ho tot de manera infinita." Infinite Athletic també està desenvolupant unes sabatilles amb una sola feta amb el cautxú de les pilotes de tenis. I ja pensa en peces de roba reciclades per a altres esports.

 

El sector tèxtil es reinventa

El Francesc ha pogut desenvolupar el seu projecte de negoci gràcies a l'assessorament que ha trobat a la incubadora de start-ups Reimagin Textile. Segons Emma Feriche, la cap de suport a emprenedors de la Fundació TecnoCampus, "aparentment, el que estem fent és ajudar les start-ups que tenen propostes de valor innovadores per al sector tèxtil. Però en realitat, més enllà del que sembla, el més important és que estem injectant a llarg termini innovació a la indústria, al sector tèxtil en general".

El sector tèxtil s'està reinventant, forçat per l'augment de la consciència mediambiental del consumidor. Per Francesc Jiménez, "hi ha tant de material ja creat que, si ens dediquéssim a reciclar, segurament no caldria produir nous materials". Aquesta és una tendència de fons al sector per adaptar-se als nous temps, com corrobora Miquel Rey, el director general de negoci d'Eurecat, que també lidera el projecte: "Hi ha una carrera tecnològica per trobar els nous materials més adients, per trobar el cotó més sostenible, per trobar com recicles aquests materials -que és molt important- i a més a més això ve accentuat per la nova normativa de recollida selectiva del tèxtil, que comença el 2025."


Del disseny al negoci

La Maria Vayreda és una dissenyadora que ha creat Melic, una nova peça de roba feta a mida i sense costures que embolcalla el nadó i facilita que estigui en contacte directe amb la mare, pell amb pell. És el que es coneix com a mètode cangur. Gràcies a la incubadora d'start-ups Reimagine Textil, la Maria ha pogut posar-la al mercat: "Perquè jo soc dissenyadora i, per tant, hi ha molts aspectes que desconec, com és el tema del màrqueting, la comunicació, com fer un pla de viabilitat correcte, un pla econòmic..."

Gràcies a aquesta ajuda, ja ven el producte a internet i a botigues de criança natural i farmàcies, i està present en diversos països europeus. A partir d'ara, però, vol fer un pas més i, des del laboratori de fabricació del Reimagine Textile, desenvolupar un sistema de sensors integrats a la peça que aporti dades sobre la salut del nadó. De moment, està buscant finançament per al projecte. "És interessant que hi hagi una peça, que seria la de Melic, que seria el Melic intel·ligent, que permeti posar el nadó a dins i que, al mateix temps, a temps real, els mesuri la saturació d'oxigen a la sang."

Una altra emprenedora, la Xènia Rosales, ha ideat una col·lecció de peces de roba pensades per a la pràctica del ioga i fetes amb teixits naturals i ha creat la seva empresa, Leser Yoga. "En l'àmbit del ioga, per exemple, no hi ha cap marca que, per ara, utilitzi materials innovadors com els meus, que estan fets amb algues, que són biodegradables, que hidraten la pell al mateix temps..."

Per fer-ho, també ha comptat amb la maquinària i amb l'ajuda dels especialistes del Fab Lab del Reimagine. Una instal·lació com aquesta permet als emprenedors accelerar el desenvolupament dels seus projectes. Per Virgínia Garcia Candel, la directora de tecnologia de teixits funcionals d'Eurecat, "és veritat que poden anar a un taller perquè els ajudin a crear els models, però en aquell taller, potser, només són especialistes en un tipus d'operació. Aquí poden fer totes les operacions que necessitin per treure el producte, amb facilitat d'accés a tècnics especialistes que els puguin donar aquest assessorament".


Tèxtil i intel·ligència artificial

Al mateix Reimagine Textile, una altra start-up, Evix, està perfeccionant un sistema electrònic complex integrat als cascos de les bicicletes que fa desplegar l'airbag cervical abans de l'impacte. "La nostra proposta de valor és molt clara: és reduir les probabilitats de fer-se una lesió cervical o medul·lar en cas d'accident. És a dir: l'airbag està amagat a dins del casc i només apareix quan es necessita, que és quan hi haurà un accident. Llavors, el sistema detecta que hi haurà un accident, s'infla l'airbag i protegeix el coll del ciclista. Hem recopilat moltíssimes dades, hem estat moltes hores circulant, hem simulat molts accidents i, per tant, la intel·ligència artificial permet que el sistema aprengui per ell mateix i, al final, pot preveure quan hi haurà un accident".


Eines per créixer

Dins de l'ecosistema del Reimagine Textil, els emprenedors tenen accés directe a la tecnologia, la universitat i les empreses. Segons Miquel Rey, d'Eurecat, "vàrem considerar que el millor model era aquest de posar en contacte les start-ups i els nous emprenedors amb les empreses que necessiten aquestes noves idees, juntament amb el TecnoCampus, que es dedica, justament, a generar aquest talent, a treballar en nous models de negoci, i amb Eurecat, que ens dediquem a generar noves tecnologies".

Aquesta fórmula serà de molta utilitat per a Evix, que necessitarà la col·laboració d'altres empreses per trobar el seu mercat. Marc Millet, el director general, explica: "Nosaltres no fem el casc, la nostra és una tecnologia que la venem als fabricants de cascos. Per tant, una part important de la cadena de valor són els fabricants que han d'estar interessats en la nostra tecnologia i amb els quals haurem d'arribar a acords per poder comercialitzar plegats el producte."

El futur d'aquesta empresa passa també per diversificar-se: "Si el producte és ben acceptat pels consumidors, òbviament hi haurà una feina de millora del producte, de treure'n versions millorades. Però un cop estigui tot ben controlat, la nostra visió és anar a altres sectors que facin servir casc: motocicletes, patinets, esquí, hípica..."

De fet, al Reimagine Textil enfoquen aquests emprenedors, més enllà d'una idea de producte, cap a donar sortida a les necessitats del mercat. Emma Feriche, de la Fundació TecnoCampus, ho explica: "Nosaltres el que fem és ajudar-los a entendre. A traduir la seva idea en un model de negoci que s'ajusta al que veritablement el mercat i les tendències de consum estan demanant."

ARXIVAT A:
EmpresaTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut