Moment en què els tècnics denunciats han entrat a declarar a la Ciutat de la Justícia per la denúncia de Junts

Declaren els tècnics que Junts va denunciar per injúries: "Volen intimidar futures víctimes"

Un centenar de persones s'han concentrat a la Ciutat de la Justícia per donar suport als tres professionals investigats

RedaccióActualitzat

Un centenar de persones s'han concentrat a les portes del jutjat per donar suport als tres especialistes en violència masclista denunciats per Junts per Catalunya per injúries. Són dos psicòlegs i una advocada que van estudiar la denúncia per assetjament de la diputada Cristina Casol.

El cas es va arxivar perquè la investigació no va poder provar els fets denunciats. Però l'informe descriu un ambient de tensió i de masclisme arrelat dins el grup parlamentari i recomana al grup fer formació en perspectiva de gènere i que apliqui un protocol contra les violències masclistes. Un fet que Junts considera ofensiu i, per això, va posar la denúncia.

Durant la seva declaració, aquest divendres, els tres tècnics han defensat la professionalitat i la imparcialitat de l'informe, i que va mantenir la confidencialitat, tot i que es va acabar filtrant a la premsa.

També han explicat que les conclusions van ser consensuades per tots tres, que es va fer sense cap intencionalitat política i que va seguir la metodologia habitual d'informes similars, emparada pel protocol del Parlament.

L'advocat de dues de les denunciades, Eduardo Cáliz, assegura que la querella "no té cap fonament jurídic" i que només té una intenció "coactiva". A més, creu que s'arxivarà aviat.

L'altra lletrada, Sònia Ricondo, ha dit que aquest tipus de querelles són un "instrument habitual d'agressors i institucions que volen amagar les agressions, coartar la llibertat de les dones a denunciar i intimidar les futures víctimes".

"Suport a les treballadores contra les violències masclistes", diu una pancarta a la concentració d'aquest divendres (3Cat)

"Un exemple de revictimització"

El cas parteix d'una denúncia per assetjament dins del grup parlamentari de Junts que la diputada lleidatana Cristina Gasol va posar a l'Oficina d'Igualtat del Parlament. La investigació va concloure que no hi havia cap prova dels fets denunciats, i es va arxivar la denúncia.

No obstant això, els professionals --ara denunciats-- van identificar un "masclisme cultural arrelat" en el si del partit. Com a resposta, Junts va expulsar Casol, que va renunciar a deixar l'escó i va passar al grup mixt. Una altra diputada juntaire, Aurora Madaula, també va denunciar uns fets similars.

La mateixa Casol ha volgut donar suport als tècnics querellats i ha considerat el cas com un "clar exemple de revictimització", cosa que considera un "error" del protocol. Per això, demana més garanties per a les dones que denuncien i una millor detecció dels casos.

A banda de Casol, un centenar de persones, entre tècnics i diputats d'altres formacions, s'han concentrat per donar suport a l'advocada i als dos psicòlegs que van elaborar l'informe.

La diputada dels Comuns i presidenta de la comissió d'Igualtat del Parlament, Susana Segovia, ha dit que la querella és "el creuament d'una línia vermella que vol criminalitzar, atacar i amenaçar professionals". A més, ha recordat que els professionals ara investigats han aplicat un protocol que Junts va aprovar.

La diputada Cristina Casol i els diputats dels Comuns Susana Segovia i David Cid (ACN/Pol Solà)

Junts ho qualifica d'acte electoralista

També hi era la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, qui ha qualificat de "molt greu i inadmissible" la querella contra uns experts "per fer la seva feina".

"És molt trist que un partit que ha patit la judicialització de la política estigui instrumentalitzant per interessos polítics un protocol antiassetjament que és un referent en moltes assemblees legislatives, que cobreix la part política i personal i preveu investigacions independents", ha reblat.

Per això, demana a Junts que retiri la querella i demani disculpes públiques com a acte de reparació. El partit de Carles Puigdemont, però, creu que s'estan fent acusacions gratuïtes contra ells amb un ús electoralista.

I lamenten que el Govern i la consellera Verge participin d'aquestes accions. "Els drets de les dones no haurien de formar part de cap estratègia partidista", diuen des de Junts.

 

ARXIVAT A:
Masclisme Junts
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut