"Premis fantasma": almenys 56 números de la loteria de Nadal es van cantar i no han tocat

Tot va començar com una anècdota, un cas estrany que afectava el 59395, però s'ha acabat convertint en un embolic que implica milers de persones i molts diners en premis

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

"Veient TV3, a les notícies, vam veure que havia passat un cas similar i vam començar a investigar què podia haver passat", explica la Montserrat Massana Moreno, propietària d'una empresa que va comprar 74 dècims del 29281 i els va repartir entre els treballadors i amics.

El van cantar el 22 de desembre, però no consta a la llista oficial. Oficialment, no ha tocat. No li correspon cap premi menor. Aquest no és pas l'únic cas.

TV3 va explicar la setmana passada que amb el 59395 havia passat exactament el mateix. I, segons ha avançat el "Telenotícies vespre" d'aquest dimarts, hi ha, com a mínim, 56 números que els nens de Sant Ildefons van cantar, però no estan premiats segons la llista oficial de Loteries i Apostes de l'Estat

Al capdavall, doncs, el que va començar com una anècdota focalitzada amb el 59395 s'ha acabat convertint en un embolic que afecta milers de persones. Les conseqüències dels 56 errors a l'hora de cantar números, multiplicats pels centenars de dècims i milers d'euros en teòrics premis.

Un moment del sorteig de Nadal, el 22 de desembre passat
Un moment del sorteig de Nadal, el 22 de desembre passat (Europa Press/JOTXO)

Empara legal

Des que el primer cas va sortir a la llum, no ha parat de sonar el telèfon de l'advocada Olga Majoral Bustos, encarregada de la defensa, en primer terme, dels suposats premiats amb el 59395.

S'està trobant, a més, que alguns dels afectats ja no tenen els dècims: "Si ha anat a intentar cobrar-los a l'administració i li han dit que el número no estava premiat, no té cap sentit guardar-lo", explica. I afegeix que "és difícil" fer front jurídicament a aquesta qüestió si no es guarda el comprovant.

En tots els casos, es tracta de premis menors, de 100 euros per dècim. Durant el sorteig, els números en qüestió només es canten, la càmera que el retransmet des del Teatre Reial de Madrid no mostra les boles que acaben enfilades en un filferro. Per això, la lletrada considera que "no hi ha cap forma de comprovar quin és el número que ha tocat realment".

Dècims 'suposadament' premiats damunt de la taula
Dècims "suposadament" premiats damunt de la taula

Reclamació administrativa

Tot i això, Olga Mayoral Bustos ha elaborat un informe dels 56 números afectats per aquesta casuística i aquest dimarts ha presentat una reclamació administrativa davant de Loteries i Apostes de l'Estat.

Una institució que, prèviament, ja va dir a TV3 que no acceptaria cap reclamació per números que no apareguin en la llista oficial de premis. L'objectiu de la defensa dels afectats, en primer lloc, és que tots els números cantats (òbviament de manera errònia) es cobrin.

Però l'advocada també reclama un replantejament del sorteig: "No pot ser que un sorteig milionari es deixi en mans de nens", lamenta. I defensa que "l'administració hauria d'assumir l'error i pagar els premis que s'han cantat".

El seu despatx d'advocats assumeix que el cas arribarà als tribunals i diversos afectats estan disposats a assumir-ne les costes.

 

ARXIVAT A:
LoteriaJudicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut