De l'Ebola a la Covid-19: Metges Sense Fronteres porta l'experiència del Congo a Espanya

Metges sense Fronteres treballa a Espanya seguint tres eixos: donar assessorament a les autoritats en la gestió d'epidèmies, contribuir a descongestionar hospitals i reforçar la protecció de la gent gran

RedaccióActualitzat

En el muntatge dels hospitals de campanya, sobretot a Madrid i Catalunya, ha estat crucial la col·laboració de Metges sense Fronteres. L'ONG té una àmplia experiència en epidèmies i crisis sanitàries arreu del món, i ara assessoren les administracions en la lluita contra el coronavirus.

A Espanya treballa seguint tres eixos: donar assessorament a les autoritats en la gestió d'epidèmies, contribuir a descongestionar hospitals i centres de salut i reforçar la protecció de la gent gran.

Luis Encinas és un infermer i assessor d'emergències de Metges Sense Fronteres Espanya. Ha passat més de 10 anys treballant amb aquesta ONG en punts calents del planeta, lluitant contra virus tan potents com l'Ebola o el còlera. No s'hagués imaginat mai que ara estaria en missió a la ciutat on viu, Barcelona.

Ha passat de treballar al Iemen, Libèria o el Congo, al Pavelló de la Vall d'Hebron, on ha ajudat a muntar l'hospital de campanya. Com ell, mig centenar de treballadors assessoren les administracions aprofitant la seva experiència en gestió de crisis sanitàries.

Aquí, reclamen coordinació entre les administracions, i han detectat falta de material i de formació específica.

"Hi ha una manca d'informació, de formació i de material. El personal sanitari que es contagia té dues conseqüències. Primer, que pot contagiar a altres pacients, que no tenen la Còvid. I el segon és que hi ha un risc de baixa, que no els permetria seguir fent la seva feina".


Per això, han habilitat un servei d'infografies i vídeos per formar els professionals mèdics en protocols eficaços per combatre la pandèmia, no només en centres sanitaris, sinó també en residències per a gent gran. Una formació necessària per afrontar la malaltia i també la recuperació.

"Necessitem un canvi brutal de comportament. Hi haurà un abans i un després. Com prepararem la tornada a la normalitat? Quins punts haurem de tenir en compte?" 

Un retorn a la normalitat que, adverteixen, es farà esperar.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut