Façana del bloc del carrer Tarragona on s'estan construint 120 pisos turístics
El nou índex que servirà per regular els preus s'aplicarà als 140 municipis de Catalunya on el mercat de l'habitatge està tensionat (3Cat)

De 1.550 a 700 euros: tres exemples de com quedaran els lloguers amb la nova llei

Ens fixem en tres pisos, a Barcelona, Badalona i Girona, on la normativa farà baixar els preus a partir del 13 de març

RedaccióActualitzat

Uns baixos de 30 metres quadrats al carrer Verdi de Gràcia per 1.550 euros mensuals. És el preu que surt ara a Idealista, però amb la nova regulació del lloguer, s'haurà de rebaixar a menys de la meitat: el topall serà de 700 euros.

Així ho estableix el nou índex de preus de referència estatal, que serà d'obligat compliment a partir del 13 de març i que es pot consultar en un enllaç habilitat pel Ministeri d'Habitatge.

Uns baixos de 30 metres quadrats al carrer Verdi de Gràcia en lloguer per 1.550 euros s'hauran de rebaixar a 700, segons la nova normativa (3Cat)

El preu es calcula en funció d'elements com els metres quadrats, l'eficiència energètica, l'any de construcció o si el pis està moblat, per exemple. Per consultar-lo cal introduir l'adreça completa o la referència cadastral.

Un altre cas és un pis pràcticament nou al costat del port de Badalona, amb garatge, piscina i zona comunitària. Ara l'ofereixen per 1.500 euros al mes, però amb el nou índex no podrà superar els 1.150.

El nou índex de preus de referència estatal serà d'obligat compliment a partir del 13 de març (3Cat)

140 municipis a Catalunya

Aquestes diferències es veuen als 140 municipis tensionats on s'aplicarà aquest nou sistema.

En aquests municipis hi viuen 6,2 milions de persones, que representen un 80,6% del total de la població de Catalunya.

Es concentren sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona i al litoral del país. Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida formen part de la llista de poblacions on hi ha un especial risc d'oferta insuficient d'habitatge assequible.

A Girona, per exemple, hi ha un pis de 45 metres quadrats al barri de Carme-Vista Alegre que s'anuncia per 900 euros; amb la nova regulació, no podrà superar els 790 euros.

El preu es calcula en funció d'elements com els metres quadrats, l'eficiència energètica, l'any de construcció o si el pis està moblat (3Cat)

Aquests nous preus a la baixa els hauran d'aplicar sempre els grans tenidors quan facin un nou contracte. En el cas dels petits propietaris, només els hauran de posar quan no hagin estat llogats abans. 

Els que ja es lloguin, simplement hauran de mantenir el preu de l'anterior contracte. 

Part del sector immobiliari defensa que aquestes rebaixes dels preus faran que molts propietaris retirin els pisos del mercat de lloguer. 

Mentrestant, els sindicats d'habitatge demanen a la gent que no signi cap contracte fins que la nova llei entri en vigor, i que verifiquin que aquests límits s'estan complint.  

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHabitatge
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut