La ministra d'Igualtat, Irene Montero, intervenint al Congrés dels Diputats (Congrés dels Diputats/ACN)

"Cultura de la violació": què hi ha darrere del concepte a què fa referència Irene Montero

Diversos experts parlen del terme nascut als anys 70 que ara enfronta la ministra d'Igualtat i l'oposició de PP i VOX

Clara Pàmies Codina / Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Què hi ha darrere el terme "cultura de la violació" a què va fer referència la ministra Irene Montero i que està aixecant tanta polèmica entre el govern espanyol i l'oposició de PP i VOX?

Fa dècades que els experts l'utilitzen per definir situacions quotidianes i discursos que normalitzen les agressions sexuals contra les dones o, d'alguna manera, culpabilitzen les víctimes. Exemples d'aquesta "cultura" serien campanyes com les que han fet recentment la Xunta de Galícia o la Comunitat de Madrid, governades pel PP, en què es fa corresponsables les dones de la violència que pateixen.

L'anunci de la Conselleria de Joventut de la Comunitat de Madrid

Són campanyes que van adreçades a les potencials víctimes, en lloc de dirigir-se als agressors. I les assenyalen com a corresponsables de la violència sexual. És precisament això el que Montero retreia aquest dimecres al Congrés al Partit Popular.

"Ustedes promueven la cultura de la violación, que pone en cuestión la credibilidad de las víctimas."

Diputats del PP s'han concentrat per demanar la dimissió de la ministra Montero (Partit Popular/ACN)

Un terme nascut als anys 70

L'expressió "cultura de la violació" la va començar a utilitzar el moviment feminista als anys 70 del segle passat als Estats Units. Sociòlegs i antropòlegs, entre altres, consideren que es manifesta a través de conductes, idees i actituds de violència contra les dones que s'han normalitzat.

L'advocada especialista en violències masclistes Carla Vall diu que és habitual que en moltes ocasions es comprovi quines coses "no han fet bé" les dones a nivell social. 

"Si han tornat a casa tard, si portaven roba curta, si havien begut massa... Això ho tenim tots i totes al cap. Ho hem de reflexionar, perquè és molt revictimitzador i culpabilitzador per a les dones i, en canvi, poc responsabilitzador dels homes, que sí que exerceixen violències."

Una dona es manifesta pel feminisme
Una dona es manifesta pel feminisme (CCMA)

Per la seva part, la psicòloga -també especialista en violències masclistes- Alba Alfageme veu positiu que aquest debat hagi entrat en el camp polític.

"Estem visibilitzant un problema estructural que tenim com a societat. Si tot això no acaba amb les generacions joves, perquè veiem que segueix reproduint-se, és que tenim un problema."

Per ella, aquest és un problema social que només es podrà atacar si es va a l'arrel, acabant amb la cultura de la violació.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut