El ministre de Finances de Croàcia, Marko Primorac, amb els primers bitllets d'euros (EFE / Lana Slivar)
El ministre de Finances de Croàcia, Marko Primorac, amb els primers bitllets d'euros (EFE / Lana Slivar)

Croàcia comença el 2023 incorporant-se a l'euro i l'espai Schengen

Després de vuit anys sense noves adhesions a l'eurozona, Croàcia es converteix en el vintè país amb la moneda única

Actualitzat

L'arribada del 2023 ha comportat la incorporació de Croàcia a l'euro i a l'espai Schengen.

Després de vuit anys sense noves adhesions a l'eurozona, Croàcia es converteix en el vintè país amb l'euro. Fins ara, l'últim membre que s'hi havia incorporat era Lituània, el 2015.

A la mitjanit, el ministre de Finances croat, Marko Primorac, i el governador del Banc Nacional Croat, Boris Vujcic, han tret els primers bitllets d'euro d'un caixer automàtic al centre de Zagreb.

D'aquesta manera, Zagreb abandona la seva moneda, la kuna, i cedeix la sobirania al Banc Central Europeu.

Cua en un banc croat per canviar kunes per euros
Cua en un banc croat per canviar kunes per euros (EFE / Antonio Bat)

Durant dues setmanes, fins al 14 de gener, els croats podran pagar amb totes dues monedes. El Banc d'Espanya canviarà bitllets de kunes per euros fins al 28 de febrer, segons ha anunciat l'organisme:


A la mitjanit de l'1 de gener també s'han aixecat les barreres a les fronteres amb Eslovènia i Hongria, per on a partir d'ara es podrà circular lliurement.

A la mitjanit, s'han retirat els 73 controls fronterers que el país té amb Eslovènia i Hongria.

Croàcia és el 27è país que entra a l'espai Schengen. L'última ampliació d'aquest espai va ser el 2011, quan s'hi va incorporar Liechtenstein.

Tant el canvi de moneda com la incorporació a l'espai Schengen poden suposar un boom turístic per a Croàcia, que ja atreu molts visitants per les platges a l'Adriàtic i la ciutat medieval de Dubrovnik.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, passeja per Zagreb amb el primer ministre croat, Andei Plenkovic, aquest 1 de gener
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, passeja per Zagreb amb el primer ministre croat, Andrej Plenkovic, aquest 1 de gener (EFE / Antonio Bat)

Visita de Von der Leyen

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha fet aquest diumenge una visita simbòlica a la frontera entre Eslovènia i Croàcia. També s'ha passejat per la capital, Zagreb, acompanyada del primer ministre croat, Andrej Plenkovic.


La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, també ha donat la benvinguda a Croàcia a l'eurozona:


 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaBanc Central EuropeuUrsula von der Leyen
Anar al contingut