Croàcia s'incorpora a l'espai Schengen però en queden fora Bulgària i Romania

L'entrada de nous membres requereix el consens, i Àustria i els Països Baixos s'han oposat a la incorporació de Sofia i Bucarest

RedaccióActualitzat

Brussel·les ha aprovat l'ampliació de l'espai Schengen. A partir de l'1 de gener, Croàcia també formarà part d'aquesta zona de lliure circulació. Però els altres dos aspirants que hi havia, Bulgària i Romania, n'han quedat fora.

Després d'una dècada demanant-ho, aquest dijous els ministres de l'Interior de la Unió Europea han donat el vistiplau a l'entrada de Zagreb. La presidència txeca de la UE ha celebrat que "l'espai Schengen creix per primera vegada en més d'una dècada":


Així doncs, el país balcànic es convertirà en el 27è membre de la zona Schengen l'1 de gener, el mateix dia que s'incorporarà a la zona euro.

El més visible de formar part de l'espai Schengen és que desapareixen les duanes, perquè és un espai de lliure circulació de persones i mercaderies. Aquest és un canvi immediat, però n'hi ha d'altres de més graduals: per exemple, veure més turistes al país perquè no han de preveure les cues a les duanes.

Cua de vehicles a la frontera entre Croàcia i Eslovènia
Cua de vehicles a la frontera entre Croàcia i Eslovènia (Reuters)

Bulgària i Romania, excloses

Per la seva banda, Bulgària i Romania no han estat acceptades a l'espai Schengen. Es tracta d'una decisió que requereix consens i Àustria ha vetat l'entrada de tots dos països.

Viena no confia que siguin capaços de controlar i contenir de manera efectiva les rutes migratòries i no creuen que sigui una bona idea ampliar la zona de lliure circulació. El ministre de l'Interior austríac, Gerhard Karner, ha lamentat que aquest any el país ha vist entrar "més de 100.000 persones" de manera irregular.

"És una altra prova que el sistema no funciona. Per això, en aquest moment, considero que és incorrecte, des del punt de vista de la seguretat, ampliar encara més el sistema."

Els Països Baixos s'han afegit a Àustria en el veto a Bulgària, però no a Romania.

La Comissió Europea no comparteix el criteri d'austríacs i neerlandesos i creu que tots tres candidats estaven preparats per entrar. La comissària d'Interior, Ylva Johansson, ha afirmat en roda de premsa que "els ciutadans de Bulgària i Romania mereixen ser membres totals de l'espai Schengen".

Des de Romania, el ministre de l'Interior, Lucian Bode, assegura que sent una "profunda decepció" i ha considerat injustificada la posició d'Àustria.

Pel que fa a Bulgària, el ministre Ivan Demerdzhiev preveu tornar a presentar la candidatura a la cimera europea de la setmana vinent, amb l'objectiu de poder integrar-se a l'espai Schengen al març.

Pins al Museu Europeu de Schengen, a Luxemburg
Xapes al Museu Europeu de Schengen, a Luxemburg (Reuters / Wolfgang Rattay)

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaComissió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut