Crítiques, insults i manipulacions contra Greta Thunberg es giren contra els autors
Greta Thunberg somrient, aquest divendres a Mont-real (Reuters)

Insults, "fake news" i crítiques a Greta Thunberg es giren contra els autors

Una sàtira australiana que es riu dels negacionistes climàtics fa furor a les xarxes

Josep Maria CampsActualitzat

Els que neguen la crisi climàtica han trobat en l'activista sueca Greta Thunberg una figura difícil d'atacar, però malgrat tot ho intenten.

Thunberg està acostumada de fa temps a rebre crítiques pel seu origen familiar, el seu discurs o el seu aspecte, i ja ha demostrat que sap fer-hi front i que no l'afecten.

Però l'arribada als Estats Units i, sobretot, l'emotiva intervenció d'aquest dilluns a la cimera climàtica de les Nacions Unides han generat una nova onada de crítiques.

Algunes d'aquestes crítiques han acabat costant la feina als que l'han atacada.


"Nena sueca malalta mental"


És el cas del comentarista polític nord-americà Michael Knowles, que va dir en un programa de la cadena de televisió de tendència conservadora Fox que Thunberg era "una nena sueca malalta mental":

"Si tingués a veure amb la ciència, ho liderarien científics, i no polítics i una nena sueca malalta mental que està sent explotada pels seus pares i per l'esquerra internacional."

La cadena es va disculpar pel comentari i va assegurar que mai més convidarien Knowles als seus programes.

 

 


"Necessita sexe, és una histèrica"

Pitjor li ha anat al periodista brasiler Gustavo Negreiros, que va dir en un programa de ràdio al Brasil que el que necessita Thunberg és "sexe":

"Si no li agraden els homes, llavors que s'ajunti amb una lesbiana, perquè necessita sexe, és una histèrica mal estimada."

Negreiro després es va disculpar, però no va poder evitar que el fessin fora de l'emissora.


Eduardo Bolsonaro: "Finançada per Soros"


També al Brasil un dels fills del president Jair Bolsonaro, Eduardo, va publicar aquest dijous a Twitter una foto manipulada de l'activista sueca.

S'hi veu a Thunberg esmorzant dins d'un tren mentre uns nens africans se la miren per la finestra.

Bolsonaro aprofita un titular d'una notícia falsa per assegurar que l'activista està a sou del financer George Soros:

 

Eduardo Bolsonaro no només és fill del president del Brasil: també és diputat i aspira a ser l'ambaixador als Estats Units.

Malgrat les crítiques rebudes per aquest i altres tuits, Bolsonaro fill no s'ha disculpat.

"Ja hi tornem a ser"

Greta Thunberg ha reaccionat amb força serenitat a aquests insults i atacs: a les xarxes socials ha reiterat que aquests "odiadors" -"haters"- l'ataquen per "evitar que es parli de la crisi climàtica i ecològica":

"Ja hi tornem a ser... Com haureu notat, els "odiadors" estan tan actius com sempre: em persegueixen per la meva aparença, la meva roba, el meu comportament i les meves diferències."

"Se'ls acudeixen totes les mentides imaginables i també fan servir la teoria de la conspiració. Sembla que travessaran totes les línies que calgui, estan desesperats per evitar que es parli de la crisi climàtica i ecològica".

"Suposo que això passa perquè se senten amenaçats per nosaltres."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Here we go again... As you may have noticed, the haters are as active as ever - going after me, my looks, my clothes, my behaviour and my differences. They come up with every thinkable lie and conspiracy theory. It seems they will cross every possible line to avert the focus, since they are so desperate not to talk about the climate and ecological crisis. Being different is not an illness and the current, best available science is not opinions - it's facts. I honestly don't understand why adults would choose to spend their time mocking and threatening teenagers and children for promoting science, when they could do something good instead. I guess they must simply feel so threatened by us. But the world is waking up. See you in the streets this Friday! #fridaysforfuture #schoolstrike4climate #climatestrike #aspiepower

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

 

Els atacants, ridiculitzats

Com que el gruix de les crítiques provenen d'homes blancs d'ideologia conservadora, s'ha creat un clixé d'atacant que, al seu torn, ha estat ridiculitzat.

Això ho ha explotat una broma elaborada per l'equip del concurs televisiu australià "Pointless", que està circulant moltíssim a les xarxes aquesta setmana.

En el gag, tot un seguit de personatges rabiosos amb Thunberg són convidats a trucar una mena de telèfon de l'esperança per desfogar-se, però sense gaire èxit:

 

Greta Thunberg: "Truqueu-hi!"

La mateixa Greta Thunberg ha fet difusió de la broma fent gala d'un sentit de l'humor força notable:

"Truqueu-hi! Hi trobareu ajuda disponible."

Ni Trump gosa atacar-la

Tots dos tuits han tingut un èxit enorme, amb més 100.000 retuits cadascun i gairebé mig milió de "m'agrada" el segon, unes xifres a les quals ni tan sols el rei del retuit, Donald Trump, ha arribat gaires vegades. 

Precisament, Trump ha intentat riure's de Greta Thunberg a Twitter, però amb una ironia continguda molt poc habitual en ell:

"Sembla una jove molt feliç amb ganes d'un futur brillant i meravellós. Tan bonic de veure!"

 

Per cert, Thunberg i Trump van creuar-se aquest dilluns a l'edifici de les Nacions Unides a Nova York: a ella la van retenir en un passadís per deixar pas al president dels Estats Units, que no la va veure.

Una càmera va immortalitzar la mirada que va dedicar Thunberg a Trump:

 

ARXIVAT A:
Greta ThunbergCrisi climàtica
Anar al contingut