Diputats francesos boicotegen Greta Thunberg i la titllen de "premi Nobel de la por"
Greta Thunberg amb les activistes Adelaide Charlier i Alicia Arquetoux, aquest dimarts a l'Assemblea francesa (Reuters)
París

Diputats francesos boicotegen Greta Thunberg i la titllen de "Premi Nobel de la por"

La jove ambientalista sueca critica a París els governs que fan declaracions d'emergència climàtica buides de contingut

Josep Maria CampsActualitzat

La jove ambientalista sueca Greta Thunberg ha criticat durament aquest dimarts els governs occidentals que estan aprovant declaracions d'emergència climàtica sense omplir-les de contingut.

Convidada pel grup de parlamentaris de l'Assemblea Francesa que porta el nom "Accelerem la transició ecològica i solidària", l'activista ha dit que això pot fer "més mal que bé":

"Ara, els líders polítics d'alguns països estan començant a parlar, estan començant a declarar emergències climàtiques i a anunciar dates per a l'anomenada 'neutralitat climàtica'".

"Declarar una situació d'emergència pel clima està bé, però limitar-se a fixar dates poc clares i llunyanes i dient coses que fan la impressió que s'estan fent coses i que l'acció està en camí, el més probable és que faci més mal que bé."

"Perquè els canvis que cal fer no estan a la vista ni a França, ni a la UE, ni enlloc".

En aquest sentit, ha assegurat que "el veritable perill són els polítics i les empreses que fan veure que actuen però que no fan res."
 

 

 

 

Boicot i desqualificacions

La invitació a Thunberg ha provocat una picabaralla política a França, amb membres dels partits de dreta fent-li boicot i insultant-la públicament.

És el cas de Guillaume Larrivé, candidat dels Republicans a la presidència de França, que l'ha qualificada de "guru apocalíptica":

"No necessitem gurus apocalíptics per lluitar contra el canvi climàtic de manera intel·ligent, necessitem progrés científic i valentia política."

Un altre republicà, Julien Aubert, l'ha titllada de "guanyadora del premi Nobel de la por", i de "profeta amb pantalons curts".
 

I la diputada Emmanuelle Ménard, pròxima a Marine Le Pen, ha dit a Twitter que és "una llàstima que estigui prohibit pegar als nens, perquè s'ho mereixeria":

 




"Estan obligats a escoltar els científics"

L'activista s'ha referit a aquestes crítiques en el seu breu discurs, que ha durat uns 12 minuts:

"Alguns han escollit no venir a aquesta trobada avui, alguns han escollit no escoltar-nos. I no importa, al capdavall només som nens, no estan obligats a escoltar-nos. Però sí que estan obligats a escoltar els científics, que és el que estem demanant."

De fet, Thunberg ha centrat la seva intervenció a repassar les principals conclusions del Panell Intergovernamental de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, l'IPCC.
 


"Hi ha un acord secret que no coneixem?"

Segons ha dit, el moviment que ha engegat amb les vagues escolars no es basa en opinions, sinó en fets provats científicament, i ha preguntat si hi ha algú entre els que els critiquen que tingui càlculs alternatius als de l'IPCC:

"Ni una vegada, ni una sola vegada, he sentit cap polític, periodista o líder econòmic ni tan sols mencionar aquestes xifres. Sembla com si ni tan sols sabessin que existeixen."

"El que realment voldria preguntar a tots els que qüestionen les nostres anomenades 'opinions' o que creuen que som 'extremistes': teniu un càlcul alternatiu perquè hi hagi almenys una possibilitat raonable de quedar per sota dels 1.5 graus del límit d'escalfament? Hi ha un altre panell intergovernamental sobre el canvi climàtic? Hi ha un acord secret de París que no coneixem?"

Thunberg ha reiterat una de les idees que centra el seu discurs: que no es pot actuar contra la crisi climàtica sense tractar-la com una crisi:


França aprova el CETA amb Canadà

La intervenció de l'activista sueca a l'Assemblea ha coincidit amb la votació del CETA, el tractat de lliure intercanvi entre França i el Canadà, que ha rebut crítiques perquè els ecologistes el consideren perjudicial per al medi ambient.

Thunberg i les seves companyes i companys activistes a França han assistit com a convidats a aquesta votació, que ha suposat l'aprovació del tractat per 266 vots a favor i 213 en contra.

ARXIVAT A:
Greta ThunbergCrisi climàtica
Anar al contingut