Anar a la navegació principal

La temperatura del planeta s’està incrementant, especialment des dels anys 70, a causa d'activitats humanes com la crema massiva de carbó, petroli i gas, la desforestació i les emissions del sistema agroalimentari intensiu.

Quin futur ens espera si no modifiquem les nostres decisions climàtiques i energètiques actuals?

Consulta com serà el clima a Catalunya, en els pròxims 30 anys, municipi a municipi, a partir de les dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

Vés a la pàgina de tendències del teu municipi

Aquest és el mapa de dies amb màximes de més de 30 ºC a Catalunya el 2030, el 2040 i el 2050:

Nota metodològica:

La previsió ha estat desenvolupada pel Servei Meteorològic de Catalunya a partir d’extrapolacions dels millors models científics disponibles, que tenen en compte la variabilitat natural (activitat solar i volcànica) i el forçament que provoquen les activitats humanes, per l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle.

La previsió correspon a un escenari de mantenir les tendències d’emissions globals actuals (2013) amb el millor model disponible, que té un nivell de definició que permet fer extrapolacions a escala municipal (CMIP5, escenari 8.5).

Les diferències entre municipis veïns poden ser degudes als dies transcorreguts al límit dels 29-30 ºC, la proximitat al mar, les zones verdes, etc.

Les dades anuals s’han calculat ponderant-les en decennis mòbils (el 2040 és la mitjana 2035-2045), un sistema habitual per visualitzar tendències estadístiques.

La previsió es limita al 2050, ja que fins aquell any el model disponible (CMIP5, del 2014) és coincident, bàsicament, amb els models més recents (CMIP6 i altres, publicats el 2021), però a partir del 2050 els models més recents preveuen un escalfament més alt.