Liz Truss, acompanyada pel seu marit, el dia que renunciar al càrrec de primera ministra (Henry Nicholls/Reuters)

Crida perquè Liz Truss renunciï al sou vitalici com a exprimera ministra del Regne Unit

Sindicats i partits troben "grotesc" que Truss tingui dret a una pensió de 115.000 lliures anuals en el context de crisi i retallades actuals

Creixen les veus al Regne Unit que demanen un últim gest a Liz Truss. Volen que no reclami el sou vitalici de 115.000 lliures anuals (uns 130.000 euros) que li corresponen com a exprimera ministra del govern britànic. I és que Truss va anunciar aquest dijous la seva renúncia al càrrec, només 44 dies després de prendre possessió.

Els primers a qüestionar el dret moral de Truss a rebre aquesta pensió vitalícia van ser diversos sindicats del país, que van criticar de manera contundent l'accés de l'exprimera ministra a aquesta prestació "en un context de retallades als serveis públics i enmig d'una forta crisi del cost de la vida". Ho han arribat a qualificar de "grotesc".

A la petició s'hi han sumat ara el Partit Laborista i el Partit Liberal Demòcrata, entre d'altres.

El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, en una intervenció recent al Parlament britànic (Jessica Taylor/Reuters)

El líder laborista, Keir Starmer, ha dit que Truss "no s'ha guanyat el dret" a aquesta pensió. Per la seva part, Ed Davey, que està al capdavant del Partit Liberal Demòcrata, s'ha manifestat en el mateix sentit.

També pressionen l'exprimera ministra des del Partit Nacional Escocès (SNP):


Una mesura que ve de lluny

Però Liz Truss pot reclamar legalment aquests fons en virtut de la Pensió per Despeses de Servei Públic (PDCA), una mesura adoptada per l'antic primer ministre John Major, el març de 1991, arran de la renúncia de Margaret Thatcher.

Segons el govern d'aleshores, també conservador, la mesura tenia com a objectiu ajudar els exprimers ministres a poder seguir sent actius a la vida pública.

D'aquesta manera, els antics mandataris tenen dret a reclamar les despeses d'oficina i secretaria necessàries derivades "de la seva especial posició a la vida pública"; una mesura que es va convertir en llei l'any 2013.

Veurem ara quina serà la resposta de qui ha estat la primera ministra més fugaç de la història del Regne Unit.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitLiz Truss
Anar al contingut