Un becari escolta les indicacions d'un treballador.
Els que hagin fet pràctiques sense cotitzar ara podran passar comptes amb la Seguretat Social (iStock)

Els antics becaris també poden cotitzar per a la jubilació, però només si s'ho paguen

Es podrà cotitzar pels períodes de pràctiques fins a un màxim de cinc anys i sortirà per uns 290 euros al mes

Sílvia MateuActualitzat

Des de l'1 de gener, tots els becaris cotitzen també a la Seguretat Social. Encara que no cobrin per fer les pràctiques, com a mínim es té en compte el temps que treballen de cara a la jubilació. Però què passa amb els d'abans? Milers d'universitaris, estudiants d'FP i altres van treballar durant anys amb beques que no cotitzaven, una injustícia que pesa més a mesura que s'acosta l'edat de jubilar-se.

Ara tenen una solució, però els costarà diners, segons publica el BOE.


290 euros al mes

La cotització a la Seguretat Social l'haurà de pagar l'interessat, amb un descompte. Surt per uns 290 euros al mes. La base de cotització és la mínima per contingències comunes corresponent al grup 7 del Règim General de la Seguretat Social (1.323 euros), a la qual se li aplica un coeficient reductor del 0.77.

Es pot demanar la cotització per un temps mínim d'un mes i fins a un màxim de cinc anys.

Es pot pagar tot de cop a la Seguretat Social o per mesos.


Qui pot recuperar la cotització

Es poden beneficiar de la mesura els alumnes que hagin fet pràctiques formatives o acadèmiques a Espanya i a l'estranger.

S'adreça a antics alumnes universitaris; de formació professional (excepte quan les pràctiques s'hagin prestat al règim de formació professional intensiva), d'ensenyaments artístics superiors, ensenyaments artístics professionals i ensenyaments esportius del sistema educatiu.

També als graduats universitaris que, mitjançant estudis oficials de doctorat, haguessin participat en programes de formació de naturalesa investigadora.


Requisits

En el cas de les pràctiques d'investigadors, s'han d'haver fet abans del 2006 a Espanya o fora, abans de l'entrada en vigor de l'Estatut de Personal Investigador en Formació, el 4 de febrer del 2006.

Quan es tracta de pràctiques remunerades, s'han d'haver fet abans de l'1 de novembre del 2011.

Les pràctiques no remunerades s'han d'haver fet abans del 2024.

Per poder acollir-se en aquest conveni especial de la Seguretat Social, els interessats han d'acreditar el període de durada dels programes de formació.


Crítiques a la mesura

La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ho ha presentat com un "dia històric" que permet "corregir injustícies".


Però a les xarxes socials molts dels afectats s'han mostrat decebuts i crítics.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Drets laboralsEmpresa
Anar al contingut