Ginebra

Coronavirus al món: Corea del Sud, Itàlia i l'Iran, principals focus fora de la Xina

L'OMS diu que és "massa aviat" per parlar de pandèmia però demana "preparar-se" per a aquesta eventualitat

RedaccióActualitzat

A banda d'Itàlia, que en 24 hores s'ha convertit en el país d'Europa amb més contagis del Covid-19, Corea del Sud i l'Iran també han experimentat un creixement sobtat de casos de coronavirus en les últimes hores.

El director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha afirmat que no s'ha arribat al nivell de pandèmia, però ha advertit que cal preparar-se per aquesta eventualitat:

"Fer servir la paraula pandèmia ara no encaixa amb els fets, però certament causa por. No vivim en un món binari, blanc o negre. No és una cosa o l'altra.

Ens hem de concentrar en la contenció i fer tot el que puguem per preparar-nos per a una eventual pandèmia."

Malgrat que considera "molt preocupant" l'augmentat sobtat de casos a Itàlia, Corea del Sud i l'Iran, l'OMS considera que és "massa aviat" per declarar una pandèmia. Arribar a aquest grau depèn de l'expansió geogràfica, la severitat i l'impacte del virus en la població mundial.

La missió de l'OMS que ha estat a la Xina ha establert que l'índex de mortalitat del Covid-19 és d'entre el 2 i el 4% a Wuhan i del 0,7% a l'exterior.

En aquest enllaç es poden consultar tots els casos de coronavirus declarats fins ara.


Corea del Sud supera els 800 contagis

Corea del Sud ha informat de 231 nous casos, que eleven la xifra total fins a 833. És el país amb més contagis, fora de la Xina.

Persones amb mascaretes en un mercat de Seül
Persones amb mascaretes en un mercat de Seül (Reuters/Kim Hong-Ji)


La majoria s'han declarat a la quarta ciutat d'aquest país asiàtic, Daegu, i estan vinculats a la seu de la secta cristiana Shincheonji, i al pavelló psiquiàtric de l'hospital Daenam de la ciutat veïna de Cheongdo, on membres de la secta fan tasques de voluntariat.

Diverses ambaixades a Corea del Sud -entre les quals hi ha l'espanyola- han recomanat als residents al país no viatjar a Daegu i al seu entorn, per precaució.

L'Iran, segon lloc amb més morts pel coronavirus

A l'Iran, el govern ha reconegut 12 morts causades pel coronavirus, i ha informat que hi ha un màxim de 64 persones contagiades.

La majoria s'han declarat a Qom, ciutat santa per als musulmans xiïtes, a 150 quilòmetres al sud de Teheran.

L'Iran és el país amb més morts, a banda de la Xina, pel Covid-19.

El viceministre de Salut, Iraj Harirchi, ha negat que a Qom hi hagin mort 50 persones i ha assegurat que la xifra real és d'una quarta part.

També ha explicat que el govern iranià ha decidit no aplicar cap quarantena, perquè s'ha demostrat, considera, que no és útil.

Kuwait ha informat de tres casos, que estarien relacionats amb persones que han estat a l'Iran.

A l'Iraq el primer cas és un ciutadà iranià, un estudiant de religió que és a la ciutat santa de Najaf, al sud de Bagdad.

Soldats de Kuwait a les portes de l'hospital on hi ha, en quarantena pel coronavirus, les persones procedents de l'Iran
Soldats de Kuwait a les portes de l'hospital on hi ha, en quarantena pel coronavirus, les persones procedents de l'Iran (Reuters/Kim Hong-Ji)

 

Encara al Pròxim Orient, Bahrain també ha informat d'un primer cas. Ho ha fet, també, l'Afganistan.

L'Afganistan, Kuwait, el Pakistan, l'Iraq, l'Aràbia Saudita i Turquia ja havien imposat restriccions als turistes i migrants procedents de l'Iran.

A Turquia, que no té cap cas de coronavirus declarat, el tancament de la frontera amb l'Iran pot tenir un fort impacte negatiu en el sector turístic, cabdal per a l'economia turca, perquè entre març i abril molts iranians visiten Turquia coincidint amb la celebració de l'Any Nou al seu país.

ARXIVAT A:
Coronavirus Pròxim Orient SalutUnió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut