Pyongyang

Corea del Nord compleix les amenaces i fa amb èxit la seva primera prova nuclear

Corea del Nord ha ignorat les advertències de la comunitat internacional i ha fet amb èxit la seva primera prova nuclear. Segons el Ministeri de Defensa nord-coreà, la prova atòmica s'ha fet a Kilju, al nord-est del país, quan aquí eren dos quarts de quatre. La prova ha causat un lleu sisme que ha estat detectat a Corea del Sud i que poc després han confirmat el Japó i els Estats Units. Seül ja ha posat en alerta el seu exèrcit, i el Japó ha reunit d'urgència el seu gabinet de seguretat i ha qualificat d'"imperdonable" l'anunci de la prova fet per Corea del Nord.

Actualitzat

"El test nuclear ha estat fet amb els nostres coneixements i la nostra tecnologia al cent per cent", ha anunciat el govern de Coreal del Nord des de l'Agència Central de Notícies de Corea del Nord (KCNA). Pyongyang ha afegit que la prova, feta per "reforçar la capacitat de dissuasió" nord-coreana, "contribueix a mantenir la pau i la seguretat a la península coreana i a Àsia".

La prova nuclear ha estat detectada pels serveis secrets de Corea del Sud. "A les 10.36, hora local, hem detectat el so de l'explosió procedent de Hwadaeri, prop de Kilju", ha confirmat un alt càrrec del Ministeri de Defensa. Després, i segons el mateix relat, s'han registrat uns tremolors sísmics d'una magnitud de 3,58 graus a l'escala de Richter, cosa que confirmaria el test nuclear subterrani. Aquest extrem ha estat confirmat poc després pels EUA i pel Japó.

Fonts dels serveis secrets de Seül han traslladat els primers "indicis" al president sud-coreà, Roh Moo-hyun, que ha convocat una reunió d'urgència del Consell de Seguretat Nacional en què s'ha decidit posar en alerta les tropes, sobretot les properes a la frontera, segons la cadena de televisió KBS.

També el govern japonès ha decidit constituir una cèl·lula de crisi. El seu primer ministre, Shinzo Abe, havia arribat a Corea del Sud per a una visita oficial poc abans que es conegués la notícia. El cap de la diplomàcia nipona, Taro Aso, ha qualificat el test de "greu i d'imperdonable amenaça" per a la pau internacional, i ha informat de la "possibilitat" que el Consell de Seguretat adopti una resolució.

El Ministre d'Afers Estrangers xinès també ha manifestat a través de l'agència Xinhua el seu posicionament "en contra" de l'acció nord-coreana.

I els EUA, per la seva banda, han afirmat que és "una provocació" i ha reclamat "una acció immediata" del Consell de Seguretat de l'ONU.

Corea del Nord va anunciar el passat 3 d'octubre que estava disposada a fer una prova nuclear en un futur sense determinar, amb l'objectiu de reforçar el seu poder de dissuasió davant l'"hostilitat" dels EUA. Aquesta notícia va posar en alerta els països veïns, sobretot  Corea del Sud i el Japó, i va motivar una resposta de condemna del Consell de Seguretat de l'ONU.

En una declaració presidencial, l'òrgan executiu de l'ONU va instar Corea del Nord a abandonar els seus plans i va demanar el retorn al diàleg amb Corea del Sud, els EUA, Rússia, la Xina i el Japó. El 10 de febrer del 2005, Corea del Nord va reconèixer per primer cop que tenia armament nuclear.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut