Context històric

Actualitzat

L'endemà de la caiguda de la Unió Soviètica, Geòrgia i Ossètia del Sud van autoproclamar-se independents. Mentre Geòrgia ho feia de Moscou, Ossètia del Sud ho feia respecte a Tbilisi i s'autodefinia com a "república soviètica".

El 7 de gener del 1991, el president soviètic Mikhaïl Gorbatxov anul·la les mesures preses pels georgians i envia tropes de reforç a Ossètia. Les forces separatistes ossetes derroten les georgianes i el 19 de gener del 1992 Ossètia del Sud celebra un referèndum en què més del 90% dels electors voten a favor de la independència i la reunificació amb Ossètia del Nord, que forma part de la Federació Russa.

Un acord d'alto el foc signat el juny del 1992 permet el desplegament a la frontera entre Geòrgia i Ossètia del Sud d'una força d'interposició tripartida integrada per soldats ossetes, georgians i russos. El seu objectiu: mantenir l'"statu quo".

Els incidents continuen i l'agost del 2004 uns violents enfrontaments entre ossetes i georgians provoquen desenes de morts als dos bàndols. Ara, quatre anys després, uns nous enfrontaments han provocat un conflicte militar obert entre Rússia i Geòrgia.

Anar al contingut