iCloud, el servei d'emmagatzematge al núvol d'Apple, només ofereix 5 GB d'espai gratuït
iCloud, el servei d'emmagatzematge al núvol d'Apple, només ofereix 5 GB d'espai gratuït (iStock)

Consells per alliberar espai a l'iCloud: com optimitzar l'emmagatzematge al núvol d'Apple

La bona gestió de les fotos, els vídeos i les còpies de seguretat és clau per no quedar-nos sense espai al núvol

RedaccióActualitzat

Milions de persones d'arreu del món utilitzen iCloud, el servei d'emmagatzematge al núvol d'Apple. Però, mentre que Google ofereix un espai al núvol de 15 GB de forma gratuïta, els usuaris d'iPhone i iPad s'han de conformar amb només 5 GB.

Si no acostumeu a pensar-vos-ho gaire a l'hora de fer fotografies i vídeos i us preocupa perdre arxius i teniu les còpies de seguretat activades, aquest espai queda ple de seguida.

Una vegada us trobeu en aquesta situació, si no voleu contractar cap servei de pagament o buscar una alternativa gratuïta, és essencial mantenir a ratlla els continguts multimèdia que guardeu al vostre dispositiu per no sobrecarregar el núvol.

Perquè, què passa si us quedeu sense espai? Una vegada ple l'espai gratuït que ofereix Apple, el vostre dispositiu no us permetrà guardar fotos ni vídeos ni còpies de seguretat al núvol i les aplicacions d'iCloud no es carregaran ni s'actualitzaran en altres dispositius.

Per tant, és important tenir controlats quins són els arxius que ocupen més memòria, per tal de poder-los esborrar o transferir-los a algun dispositiu extern, si és necessari.

Apple només ofereix 5 GB d'espai d'emmagatzematge gratuït al núvol als seus usuaris
Apple només ofereix 5 GB d'espai d'emmagatzematge gratuït al núvol als seus usuaris (iStock)

Per comprovar quins són aquests arxius heu d'accedir a "Configuració", entrar al vostre Apple ID i després a la secció d'"iCloud". Allà veureu una barra en què es mostra l'emmagatzematge utilitzat i el disponible, i des de "Gestionar l'espai del compte" podreu veure quins arxius o aplicacions que ocupen més.

Però només amb això no n'hi ha prou. A banda de gestionar els arxius més pesants, és bàsic seguir una sèrie de recomanacions per evitar quedar-vos sense espai.
 

Fotos i vídeos, culpables de quedar-nos sense espai

És important, primer de tot, tenir clar si teniu activada la sincronització dels arxius multimèdia de la galeria del vostre dispositiu mòbil amb iCloud. Si és així, totes aquelles fotografies o vídeos que feu i guardeu al rodet pujaran automàticament al núvol.

Aquesta opció té un avantatge molt clar, que és el de tenir una còpia de seguretat de tots aquests documents gràfics, però també provoca que, amb cada foto o vídeo nou que fem, estem més a prop de quedar-nos sense espai.

Per tant, la millor manera d'alliberar espai de Fotos d'iCloud, l'apartat del núvol d'Apple on s'emmagatzemen les fotos i els vídeos, serà esborrant-los directament del vostre dispositiu, sigui un iPhone, un iPad o un ordinador. D'aquesta manera, a banda d'alliberar memòria a l'iCloud, també ho fareu al vostre dispositiu.

Les fotos i els vídeos són dos dels principals culpables de quedar-nos sense espai al mòbil i al núvol
Les fotos i els vídeos són dos dels principals culpables de quedar-nos sense espai al mòbil i al núvol (iStock)

Però alerta. Cal tenir en compte que, si utilitzeu Fotos d'iCloud i elimineu un arxiu en un iPhone, per exemple, també s'eliminarà de la resta de dispositius en què hagueu iniciat sessió amb el mateix Apple ID.

Una altra opció és, directament, desactivar la Fototeca d'iCloud. Les fotos i els vídeos acostumen a ser els arxius que més espai ocupen i, en suprimir aquesta configuració, estalviarem molt d'espai al núvol. Amb l'inconvenient, això sí, que perdreu la còpia de seguretat d'aquests arxius.

Una alternativa per guardar les fotografies i vídeos podria ser, també, buscar altres aplicatius que ofereixin més espai gratuït, com Google Fotos (15 GB) o Dropbox (50 GB).

Per facilitar-nos l'opció de filtrar quines fotos ens interessa quedar-nos i quines no, l'iPhone, a partir d'iOS 16, ofereix l'opció d'eliminar els arxius duplicats: anem a Fotos, entrem a Àlbums i trobarem l'opció Duplicades.

iCloud Drive: compte amb l'acumulació d'arxius

En una funció similar a Drive de Google, iCloud Drive ofereix l'opció d'emmagatzemar arxius. És interessant revisar, de tant en tant, quins són els fitxers que ocupen més espai per valorar si podem esborrar-los o podem copiar-los, per exemple, en un disc dur extern per eliminar-los del núvol i alliberar espai.

Des de l'iPhone, podeu accedir-hi anant a l'opció Arxius, fent clic a Explorar, després a Ubicacions i finalment seleccionar iCloud Drive.

El mateix podeu fer des de les funcions de Missatges a l'iCloud i Mail, on els missatges de text i arxius adjunts que envieu i rebeu ocupen espai d'emmagatzematge. A més, amb l'opció Notes de veu a l'iCloud, totes les gravacions de veu es guarden al núvol, i podeu eliminar-les si necessiteu més espai.

En relació amb iCloud Drive, també és important comprovar a quina carpeta van a parar les descàrregues de Safari, ja que pot ser que tingueu configurat el navegador web d'Apple perquè us guardi els arxius en aquest aplicatiu i això farà que tot allò que descarregueu ocupi espai al núvol.

Per canviar aquesta opció heu d'entrar a l'apartat Configuració, buscar l'aplicació Safari, clicar sobre l'opció Descàrregues i triar Al meu iPhone en lloc de l'opció iCloud Drive.

Cal vigilar amb l'acumulació d'arxius a iCloud Drive
Cal vigilar amb l'acumulació d'arxius a iCloud Drive (iStock)

Còpies de seguretat i recomanacions

Les còpies de seguretat són essencials per mantenir la informació segura, però també són uns dels arxius que més espai ocupen a iCloud. Tot i que es recomana no eliminar-les, el que sí que es pot fer és configurar-les segons creiem convenient i eliminar les còpies antigues.

Per fer-ho, heu d'anar a Configuració, fer clic al vostre nom d'usuari, anar a l'apartat iCloud, clicar sobre l'opció Gestionar l'espai del compte i després sobre Còpies. Des d'aquesta opció podeu triar quines aplicacions s'inclouen en les còpies de seguretat i quines no.

Una altra de les opcions a tenir en compte per estalviar espai al núvol és la de desactivar la sincronització dels arxius de l'escriptori del teu Mac.

L'ordinador acostuma a tenir activada per defecte la funció per guardar tot el que teniu a l'escriptori a l'iCloud. Això permet accedir a aquest contingut des de qualsevol lloc, però pot ocupar molt espai al núvol.

Si voleu desactivar aquesta opció des del vostre ordinador, heu d'entrar a l'opció Sistema i clicar sobre l'ID d'Apple. Després, aneu a iCloud, entreu a Opcions i desmarqueu la casella Carpetes escriptori i documents.

Desactivar la sincronització dels arxius de l'escriptori del Mac al núvol permet estalviar espai
Desactivar la sincronització dels arxius de l'escriptori del Mac al núvol permet estalviar espai (iStock)

Si sou dels que utilitzeu iMovie o guardeu missatges a l'aplicació Notes amb arxius adjunts o contingut multimèdia, també esteu fent servir espai a l'iCloud. És important esborrar tots aquells projectes que ja no us interessen, i esborrar les notes que pesin més per alliberar espai.

A més, Apple també ofereix recomanacions personalitzades per alliberar espai en els dispositius amb iOS 17 o posteriors. Si entreu a Configuració, cliqueu a sobre de la nostra ID d'Apple i aneu a iCloud, us apareix l'opció Recomanacions per a tu.

Una vegada a dins, el mòbil us indica quines són les millors opcions per poder guanyar espai a iCloud, des de revisar els arxius guardats al mòbil fins a comprovar si hi ha alguna foto o vídeo duplicats o alguna còpia de seguretat que ja no necessiteu i pugueu eliminar.

Però, si tot i aplicar les diferents recomanacions us quedeu sense espai al núvol i no voleu buscar una alternativa gratuïta, Apple ofereix iCloud+, una versió de pagament amb diferents tarifes per augmentar la capacitat d'emmagatzematge que va dels 0,99 euros (50 GB) als 59,99 euros (12 TB).

Alliberar espai del mòbil per no carregar el núvol

A banda de les recomanacions per tenir controlat l'espai que utilitzem a l'iCloud, és essencial gestionar de forma intel·ligent la memòria del nostre dispositiu mòbil. Aquestes són algunes de les recomanacions a seguir:
 

► Esborra les aplicacions que no utilitzes

Segur que teniu alguna aplicació al mòbil que no feu servir, però que no goseu esborrar-la per si algun dia -que en molts casos no arriba mai- l'heu d'utilitzar.

Aquest tipus d'apps és recomanable eliminar-les per estalviar espai i, en cas de necessitar-les, reinstal·lar-les. Els dispositius Apple ofereixen la possibilitat d'automatitzar-ho amb l'opció Desinstal·lar apps sense utilitzar, que les elimina segons l'espai que ocupen i el temps que fa que no la utilitzem.
 

► Esborra la memòria cau de les aplicacions

Una de les mesures efectives per alliberar espai és esborrar la memòria cau de les aplicacions. Però, mentre que Android dona l'opció de poder-ho fer, en els dispositius iOS no existeix la funció com a tal. Per fer-ho, cal eliminar l'aplicació i tornar-la a instal·lar, implicant que cal tornar-la a configurar des de zero.

És important no confondre Desinstal·lar amb Esborrar, ja que mentre que la primera opció continuarà mantenint moltes dades, la segona les eliminarà totes.
 

► Vigila amb els arxius de WhatsApp

És important, si volem tenir memòria de sobra al nostre dispositiu, tenir controlada l'aplicació de missatgeria per excel·lència: WhatsApp. Aquesta app acostuma a ser la que més espai ocupa en la majoria dels telèfons mòbils, i és important seguir algunes recomanacions per evitar que acabi suposant un problema pel nostre emmagatzematge.

Impedir la descàrrega automàtica de fotos, vídeos o arxius, no guardar a Fotos els arxius multimèdia que enviem o rebem o eliminar arxius periòdicament, com per exemple les notes de veu, són alguns dels ítems que cal complir per mantenir-la a ratlla.

WhatsApp, una de les aplicacions que més espai ocupa en la majoria de telèfons mòbils
WhatsApp, una de les aplicacions que més espai ocupa en la majoria de telèfons mòbils (iStock)

Esborra les galetes de navegador

Un cas similar que al de la memòria cau passa amb les galetes del navegador. Tot i que en moltes ocasions agilitzen la navegació web, poden acabar acumulant-se i ocupant força espai al nostre dispositiu.

Si utilitzes Safari pots esborrar-les anant a "Configuració" i entrant a l'aplicació, mentre que si fas servir altres opcions com, per exemple, Chrome, cal eliminar-les des de l'apartat "Historial".
 

► Fes un cop d'ull a l'aplicació Arxius

És important, també, vigilar quins elements tenim guardats a l'aplicació Arxius: PDF, documents, vídeos... Poden ocupar molt més espai del que ens pensem.
 

► Vigilar les aplicacions com Apple TV, Spotify o Netflix

En algunes ocasions, quan fem servir aplicacions d'àudio o vídeo, descarreguem els arxius per tenir-los disponibles quan no tinguem connexió a internet. Siguin cançons, vídeos o pòdcasts, és important esborrar-los una vegada consumits per evitar que ocupin espai.

ARXIVAT A:
AppleTecnologia
Anar al contingut