Rússia

Condemnat a presó a Rússia per un dibuix de la filla contra la guerra a Ucraïna

L'home, que ja va ser separat de la nena quan la van tancar en un orfenat, ara ha fugit i està en cerca i captura

RedaccióActualitzat

La justícia russa ha dictat una sentència de dos anys de presó per al pare d'una nena que va fer un dibuix contra la guerra d'Ucraïna. Aleksei Moskalev, que és pare solter, ha estat condemnat acusat de desacreditar les forces armades. L'home es trobava sota arrest domiciliari des de principis de març, però avui no s'ha presentat a la lectura de la sentència perquè ha fugit aquesta nit i ara està en cerca i captura.

El seu advocat, Vladímir Biliyenko, recorrerà la decisió del jutge i ha confirmat que no sap on es troba el seu client. També ha donat informació sobre la situació de nena, Maixa Moskaleva, continuarà en un orfenat on es troba també des de principis de març i que ha visitat avui mateix.

El cas ha aixecat protestes a Rússia i l'organització guanyadora del Premi Nobel, Memorial, ha considerat Moskalev un pres polític. 

Aleksei Moskalev parlant amb el seu advocat ahir davant del tribunal (Reuters)

Denunciats per l'escola

Tot va començar l'abril del 2022 quan a l'escola de la Maixa el professor d'art va demanar als alumnes que fessin un dibuix per encoratjar els combatents russos al front d'Ucraïna. La Maixa, de 13 anys, va dibuixar la bandera russa amb el text "No a la guerra" i una bandera d'Ucraïna amb el text "Glòria a Ucraïna". Entre les dues banderes, hi va afegir el dibuix d'una dona i un nen sota els míssils que sortien de la bandera russa.

El dibuix de la Maixa no va agradar a la direcció de l'escola i van denunciar-la a la policia. Pocs dies després, la policia es va presentar a casa, va interrogar Aleksei Moskalev i el va amenaçar de retirar-li la custòdia de la menor.

L'advocat Vladímir Biliyenko atenent els mitjans després de la sentència

Mesos d'incertesa

Arran del dibuix, la policia va començar a investigar l'activitat de Moskalov a les xarxes socials i va ser multat amb 35.000 rubles, uns 420 euros, per comentaris crítics amb l'exèrcit rus. El desembre passat, els investigadors li van obrir encara una altra causa per desprestigiar les forces russes en una publicació a les xarxes.

Però després de mesos d'incertesa, l'amenaça de retirar-li la custòdia es va complir i finalment la Maixa va ser internada a un centre per a nens orfes i l'Aleksei en arrest domiciliari.

Segons denuncia l'organització pels drets humans OVD-Info, la policia va interrogar Maixa durant hores totalment sola, sense la presència del seu pare ni de cap advocat. També asseguren que Aleksei Moskalev va ser colpejat i torturat abans de portar-lo a un centre de detenció temporal.

Amb l'inici de la guerra, el parlament rus va aprovar una llei que permet perseguir crítics amb l'exèrcit. Des de llavors milers de persones han estat detingudes, investigades o condemnades.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut