Els alcaldes Marc Solsona, José Antonio Troguet i Miquel Sala
Barcelona

Els primers alcaldes a comparèixer a la fiscalia s'acullen al dret a no declarar

Els batlles de Mollerussa, el Pont de Suert i Oliana han estat els tres primers a comparèixer davant la fiscalia dels més de 700 investigats per l'1-O

RedaccióActualitzat

Primeres compareixences davant de la fiscalia dels més de 700 alcaldes catalans que el ministeri públic investiga pel suport que donen al referèndum de l'1 d'octubre.

Poc abans de les 12, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha entrat a la Fiscalia Superior de Catalunya a Barcelona per declarar. Ha estat el primer batlle en fer-ho al TSJC i no als jutjats d'instrucció perquè és diputat al Parlament de Catalunya, i per tant, té la condició d'aforat.

Solsona no ha firmat la compareixença perquè el fiscal no li ha deixat exposar perquè es negava a declarar. Solsona diu que ho ha fet perquè ja hi ha una altra investigació sobre el referèndum, la querella contra el govern:

"El fiscal s'extralimita en les seves competencies a l'hora de citar-me, perquè hi ha una causa oberta, i això, que és un detall senzill de poder dir, és el no he pogut dir. El fet que se'm citi d'aquesta manera, directament el fiscal i no el TSJC, fa que es vulnerin els meus drets al judici just."

També s'han negat a declarar, un parell d'hores abans, els alcaldes del Pont de Suert i d'Oliana, tots tres del PDeCAT. Presentant-se davant la fiscalia eviten que els puguin detenir per portar-los a declarar.
 

 

A Solsona l'han acompanyat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, alguns alcaldes que han de declarar els propers dies, membres de JxSí, del PDeCAT i també el secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet. També li han donat suport amb crits de "no estàs sol" una seixantena de persones, que s'han desplaçat des de Mollerussa.

 

Els alcaldes d'Oliana i del Pont de Suert, els primers en anar a la fiscalia

Per la seva banda l'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, i el del Pont de Suert, José Antonio Troguet, han acudit a la fiscalia de la Seu d'Urgell pels volts de les deu del matí. 

Troguet i Sala s'han acollit al dret de no declarar després que se'ls hagi preguntat pel decret que van signar per donar suport a l'1-O i per si eren conscients que se'ls investigava pels delictes de desobediència al TC, prevaricació o malversació de fons públics. 

A les portes dels jutjats s'hi han congregat un centenar de persones per donar-los suport amb crits de "votarem". També han corejat "L'estaca" de Lluís Llach.

Dimecres, 15 citacions més

Prop d'una quarantena d'alcaldes ja han rebut la citació; 15 estan citats per aquest dimecres, a les fiscalies provincials corresponents o a les poblacions on la fiscalia té oficina.

Fins a la Fiscalia Superior de Catalunya hi aniran l'alcalde de Valls, Albert Batet, i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, perquè també són diputats al Parlament.

Per dijous estan convocats 9 alcaldes i per divendres, una desena més.

Han de comparèixer amb advocat perquè estan citats com a investigats per la fiscalia, que els ha obert diligències d'investigació arran de la promoció del referèndum.

Des de l'Associació de Municipis per la Independència han recomanat als seus alcaldes que vagin a la citació de la fiscalia, mentre que la CUP ja ha advertit que desobeiran aquesta instrucció del ministeri fiscal.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut