A les proves PISA del 2022, hi van participar 690.000 estudiants d'una vuitantena de països (iStock)

Com són els exàmens de les proves PISA, que avaluen l'educació des de l'any 2000

Catalunya participa en les proves amb una mostra pròpia des de la segona edició

Avaluar els coneixements i habilitats dels alumnes de 15 anys en matemàtiques, ciències i lectura per afrontar els reptes de la vida real. Aquest és l'objectiu de l'informe PISA, el nom que rep el Programa per a l'Avaluació Internacional d'Alumnes (en anglès, Programme for International Student Assessment), que porta a terme l'OCDE (Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic). 
 

Quan es fan les proves PISA 

Les proves es van començar a fer l'any 2000. Espanya hi participa des del principi, i Catalunya, des de la segona edició. 

Fins al 2018 se'n van anar fent cada tres anys (2000, 2003, 2006, 2009, 2012, 2015 i 2018). Les proves del 2021, però, es van ajornar un any a causa de la pandèmia. Són els resultats que s'han fet públics el 5 de desembre del 2023 i que constaten un descens generalitzat del nivell a la majoria dels estats participants.

Durant el 2024 es faran públics altres resultats, sobre pensament creatiu, educació financera i preparació per a l'aprenentatge permanent. 

La majoria de proves es fan a la primavera, tenint en compte que a l'hemisferi nord coincideix amb el curs ja avançat. En el cas de Catalunya, l'any 2022 es van fer entre el 28 de març i el 9 de maig.

Alumnes de 1r d'ESO en l'inici de curs a l'Institut Escola Badia, a Badia del Vallès
Alumnes de 1r d'ESO en l'inici de curs a l'Institut Escola Badia, a Badia del Vallès (CCMA)

Qui participa en els exàmens 

A l'edició del 2022 hi van participar una vuitantena de països i economies. En total, es van examinar 690.000 estudiants de 21.262 centres.

Se selecciona un mínim de 150 centres educatius de cada país i un grup de 42 examinats per institut, generalment, al marge del tipus d'institució educativa on vagin, és a dir, si és pública o no.

Fundada el 1961, l'OCDE compta amb 38 estats membres, tot i que en l'informe del 2022  n'hi van participar més del doble, que es poden consultar aquí i que van des dels Estats Units fins a la República Dominicana o Tailàndia. Alguns hi van ser per primera vegada, com ara Cambodja, el Salvador o l'Autoritat Nacional Palestina. 

Ciutats xineses com Pequín o Shanghai també s'examinaven, però no van recollir les dades perquè els instituts estaven tancats durant el període de recollida de les dades.
 

Com es trien els alumnes examinats

La mostra d'alumnes que s'examinen tenen entre 15 anys i tres mesos i 16 anys i 2 mesos. S'ha escollit aquesta franja d'edat perquè coincideix, a la majoria de països, amb el moment que s'acosten al final de l'educació obligatòria. En el cas de Catalunya i Espanya, correspon a 3r d'ESO

Segons PISA, els alumnes se seleccionen de forma aleatòria i acurada per complir amb els estàndards que fixa l'OCDE. Per exemple, s'exclouen els estudiants amb discapacitat intel·lectual, que segueixen classes exclusivament online o que tenen un coneixement insuficient de l'idioma. En aquest document es defineix com s'agafen les mostres.

Una aula de l'Institut Escola Mediterrani de Tarragona
Una aula de l'Institut Escola Mediterrani de Tarragona (ACN/Mar Rovira )

La selecció de la mostra de centres que s'examina la decideix el consorci PISA, però la coordinació de l'aplicació de la prova depèn del Departament d'Educació i, en concret, del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu. 

Com són els exàmens de PISA  

Les proves es van dur a terme amb paper fins al 2015, quan van passar a ser majoritàriament digitals

En el cas del 2022, les proves es van fer per ordinador a la majoria de països, amb avaluacions que s'allarguen un parell d'hores. En general, era una hora de matemàtiques i una hora més de lectura, ciència o pensament creatiu. PISA defensa que no s'avalua de forma individual i, per tant, no és necessari que cada examinat rebi exactament la mateixa prova.

També es va haver de respondre el test sobre context, que s'allarga uns 35 minuts. 

Els exàmens combinaven preguntes tipus test de resposta múltiple, que són les que més hi abunden, amb altres en què els examinats havien de desenvolupar la resposta. 

Aquest és l'examen de matemàtiques en català de PISA 2022 sobre la compra d'un cotxe. També estan penjades les proves en català sobre vendes de DVD, camió de mudances, Sistema Solar, figura triangular, punts, ruletes, superfície forestal

En aquest enllaç es poden consultar els exàmens per a cada estat (en el cas d'Espanya, diferencia entre català i valencià). I en aquesta altra pàgina n'hi ha diferents models en anglès i francès

També es poden consultar proves anteriors, com els exàmens de comprensió en lectora de català al PISA 2018, de temes com fòrum aviari, llet de vaca o l'examen de fluïdesa lectora

Igualment, cada alumne havia de respondre un qüestionari sobre actitud, creences, llar, escola i experiència educativa. També es va recollir el parer de les direccions dels centres.

En l'edició del 2022, també es va preguntar per l'aprenentatge en pandèmia, amb el tancament de les escoles. 

Alguns països van fer ampliar el ventall de preguntes, amb detalls com qüestionaris als professors o a les famílies. 

A l'edició del 2022, el principal focus del programa PISA van ser les matemàtiques, que van tenir més protagonisme en els exàmens. Per primera vegada s'hi va incloure la competència en pensament creatiu, els resultats de la qual es publicaran a mitjans del 2024. 

L'any 2025, l'atenció se centrarà en la ciència i en els idiomes estrangers, així com en l'aprenentatge en l'era digital. 

Abans dels exàmens de debò, es fa un test de prova a tots els països i economies participants. Si es detecta que hi ha preguntes massa fàcils o massa difícils en determinats indrets, es poden retirar de la prova real. Igualment, si es detecten anomalies en els resultats, s'invaliden els resultats, com va passar amb Espanya en la lectura l'any 2018

PISA assegura que introdueix novetats en els exàmens de forma gradual, per garantir que els resultats constaten una tendència, més que no pas fluctuacions en funció de les preguntes. 

 

Com s'avalua PISA 

Grups d'experts supervisen els qüestionaris i anàlisi dels resultats. Teòricament, no hi ha una puntuació mínima o màxima en les proves, perquè no es puntuen de 0 a 10, per exemple. El cas és que es van sumant punts. De mitjana, els països de l'OCDE sumen uns 500 punts. La majoria d'estudiants obtenen resultats d'entre 400 i 600 punts. I són molt pocs els que superen els 700 o 800. 

L'informe PISA és un estudi únic perquè no n'hi ha cap altre d'internacional que avaluï els estudiants d'aquesta edat. PISA es desenvolupa sota la responsabilitat dels ministeris d'Educació de cada estat membre de l'OCDE o associats.

El finançament del programa va a càrrec exclusivament dels governs dels països participants. 

Els resultats no es plantegen com una competició entre estats, sinó com a base per fer diagnòstics i plans de millora educativa per a cada país. 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut