Com funciona el centre d'acollida de refugiats ucraïnesos que obre a Fira de Barcelona
Menors refugiats jugant en una casa de colònies de Sallent (ACN/Aleix Freixas)

Com funciona el centre d'acollida de refugiats ucraïnesos que obre a Fira de Barcelona

L'espai ocupa 6.000 metres quadrats de la Fira de Barcelona, a Montjuïc, i ha de permetre tramitar la protecció temporal en 24 hores

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Fira de Barcelona ha obert aquest divendres el gran centre d'acollida de refugiats ucraïnesos a Catalunya.

El centre s'afegeix als que ja funcionen a Pozuelo de Alarcón, a Madrid, i a Alacant. També se'n preveu un altre a Màlaga.

Al marge d'aquest gran centre, la Generalitat recorda que continuarà coordinant l'acollida arreu del país. "Hem activat taules territorials d'acollida, a través de les quals es canalitzen les diferents necessitats i es dona suport als municipis", ha indicat la secretària d'Igualtats, Mireia Mata.


On s'ubica

El centre ocupa 6.000 metres quadrats al Palau de Victòria Eugènia, al pavelló 7 de la Fira de Montjuïc, i serà gestionat per la Creu Roja.

Funciona només de dia i, per tant, no està previst que hi hagi pernoctació de refugiats ucraïnesos a les instal·lacions.


Cal cita prèvia?

El centre funciona amb cita prèvia, segons ha informat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. S'ha de trucar al telèfon +34 91 047 44 44 per demanar hora per fer el tràmit de documentació.

Sense cita prèvia, només s'atendran els casos urgents d'aquelles persones que no disposin d'allotjament.

El ministeri valora organitzar cites per facilitar tràmits de persones que vinguin de lluny. Per exemple, posar a disposició un bus perquè residents a de Guissona, on hi ha una important comunitat ucraïnesa, puguin anar a Barcelona a fer els tràmits.

El Palau de Victòria Eugènia és on s'ha habilitat el centre d'acollida a ucraïnesos
El Palau de Victòria Eugènia és on s'ha habilitat el centre d'acollida a ucraïnesos (Europa Press/David Zorrakino)

Com es tramita la protecció temporal

Al centre hi haurà funcionaris de la Policia Nacional i col·laboradors de la Creu Roja, que atendran tant els refugiats d'Ucraïna (de la nacionalitat que sigui) i que van sortir a partir del 24 de febrer, dia de la invasió russa, com els ucraïnesos que ja fossin a territori espanyol.

Segons el govern espanyol, s'ha activat una ordre que permet simplificar els tràmits i obtenir l'anomenada "protecció temporal" en menys de 24 hores.

Se'ls dona un permís de residència, treball i l'accés a tots els drets socials, com ara l'atenció sanitària o l'escolarització.

A més, els sol·licitants tenen dret a assessorament jurídic, psicosocial i laboral, accés a ajuts econòmics i a l'aprenentatge de l'idioma.

Als ucraïnesos se'ls convalidarà el carnet de conduir almenys durant un any, tindran roaming gratuït i tindran un descompte del 60% en els medicaments.

L'acollida que se'ls facilita ara contrasta amb les dificultats que han trobat els sol·licitants d'asil fins ara.


El protocol divideix l'atenció en tres etapes:

  1. Recepció - Per saber la documentació i suport que necessiten. Als que no tinguin un lloc on anar, se'ls ofereix allotjament en hotels.
  2. Atenció i documentació - Es tramita la documentació de la protecció (per un any, prorrogable a tres, que permet viure i treballar aquí) i es fan entrevistes individuals per saber les preferències que tenen. També se'ls ofereix un principi d'orientació laboral, no perquè hagi de ser immediata la incorporació.
  3. Derivació - Amb la informació de les places que hi ha disponibles, es busca l'opció més adequada per al refugiat, segons l'entorn, les necessitats i la projecció laboral

També passen el protocol covid, en principi amb un test d'antígens. A Ucraïna la vacunació està per sota del 40% i Espanya destina efectius militars a vacunar els refugiats.

Quantes proteccions temporals s'han donat fins ara

Segons les dades facilitades per Escrivá aquest dijous, fins ara s'han atès dins del sistema d'acollida més de 12.000 refugiats ucraïnesos, dels quals 2.363 s'allotgen en alguna de les 21.000 places disponibles. D'aquestes, 262 són a Catalunya.

El nombre total de desplaçats és una incògnita perquè "un volum molt alt" han tirat de xarxes de familiars i d'amics.

S'ha concedit la protecció temporal a 4.500 desplaçats. D'aquests, més de 1.500 han estat als centres de Pozuelo de Alarcón i Alacant i la resta, a les comissaries on es poden fer tràmits.

Només n'hi ha una a cada província. En el cas de Barcelona, és a la de la Verneda, on els últims dies s'han vist cues.

Cua per demanar la protecció temporal a la comissaria de la Verneda, aquest dijous (Europa Press/David Zorrakino)
Cua per demanar la protecció temporal a la comissaria de la Verneda, aquest dijous (Europa Press/David Zorrakino)

Incertesa fins ara per a molts refugiats i residents

La Creu Roja confia que el nou equipament centralitzat posarà solució a la incertesa actual. Fins ara, els ciutadans ucraïnesos que han arribat es mouen pels diferents serveis, el consolat o les comissaries, sense saber exactament amb qui han de parlar per tramitar els permisos especials.

Liuda Makarova, de Kíiv, va arribar fa 6 dies i explica que l'han fet d'anar un hotel a un altre. "Al consolat no agafen el telèfon", es lamenta.

Kseniia Faltxenko és de Kherson i vol ajudar la germana a tramitar l'asil. Fa 8 anys que és a Espanya i, tot parlar perfectament castellà, va perduda.

Tot i els dubtes, la certesa de ser fora de la zona de guerra ajuda a relativitzar l'espera, com comenta Natàlia Rezenkova, de Zaporíjia. Fa dos dies que va arribar amb el fill i el marit:

"El més important és que a Barcelona estem força tranquils. I el teu fill no et diu: 'Mare, sobreviurem aquesta nit?'"

En aquest vídeo del periodista de TV3 Ferran Moreno es recullen aquests i altres testimonis de les hores prèvies a l'obertura del macrocentre:

 

Quants refugiats ucraïnesos hi ha a Catalunya

Segons dades de dimarts, la Generalitat comptabilitza 5.900 refugiats ucraïnesos a Catalunya, encara que diverses associacions calculen que el nombre real pot ser molt superior. D'aquestes persones, 151 són menors sense tutors legals.

Una altra dada és que ja estan escolaritzats a Catalunya 300 nens procedents d'Ucraïna.

Campanya per trobar famílies acollidores

El mateix Ministeri d'Inclusió ha explicat que, a partir de la setmana que ve, es posarà en marxa el projecte pilot per a l'acollida familiar de refugiats. S'activarà a Barcelona i tres ciutats més (Madrid, Múrcia i Màlaga).

La idea és crear una borsa de famílies d'acollida i certificar la idoneïtat dels acollidors, amb l'objectiu que l'acollida sigui d'un mínim de 6 mesos, ampliables a un any.  

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRefugiats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut