La cua s'ha començat a formar a primera hora del matí (CCMA)

El centre d'acollida de Barcelona arrenca amb cues i de moment només per a casos urgents

Els ucraïnesos que ja hi feien cua aquest matí han estat informats que avui només s'atendrien urgències com la manca d'allotjament

RedaccióActualitzat

Desconcert i disgust entre les persones que des de primera hora feien cua a l'exterior del pavelló 7 del recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc, conegut com a palau de Victòria Eugènia, per tramitar la seva situació de refugiats arran de la invasió russa d'Ucraïna.

Estava previst que des d'aquest divendres hi entrés en funcionament un dels quatre macrocentres d'acollida anunciats pel govern espanyol, però després de trobar-se les portes tancades, els refugiats ucraïnesos han estat informats que avui no podrien tramitar la sol·licitud de l'anomenada protecció temporal europea, sinó que només s'atendrien situacions d'emergència com ara algú que no disposés d'allotjament.

Els ucraïnesos que han arribat a Espanya poden tramitar la protecció temporal europea (CCMA)

La protecció temporal europea és un permís especial de residència i treball habilitat per la Unió Europea per legalitzar la situació dels ucraïnesos que han fugit de la invasió russa del seu país, de manera que també puguin tenir accés a un habitatge, al sistema de salut i al sistema educatiu per als fills.

S'hi poden acollir, també, els ucraïnesos que ja eren a Espanya i tinguin necessitats pel fet de no poder tornar a casa seva.

El centre d'acollida de Barcelona és al recinte firal de Montjuïc (CCMA)

Al centre d'acollida, atès per personal de la Creu Roja, també s'avalua la seva situació i les necessitats dels refugiats, amb la finalitat de poder "acollir-los de la manera més eficaç i humanitària possible", en paraules del ministre d'Inclusió, Seguretat i Migracions, José Luis Escrivá, dimarts, al programa "Els matins" de TV3.


Només amb cita prèvia

Entre les persones que feien cua a Montjuïc -algunes des de les 5 de la matinada, amb criatures- n'hi havia que estaven molestes, perquè, explicaven, havien trucat al 012 i els havien assegurat que avui ja podien fer els tràmits i que, a més, no necessitaven cita prèvia.

De fet, aquesta informació coincideix amb les declaracions d'Escrivá a TV3, on va assegurar que la cita prèvia no seria necessària per ser atès al centre d'acollida.

Aquest divendres, en canvi, al centre d'acollida els han dit que, tret dels casos urgents, només s'atendrà les persones amb cita prèvia.

Per obtenir cita prèvia s'ha de trucar a un número de telèfon que sembla que encara no està habilitat. El familiar d'uns refugiats ha explicat al "Els matins" de TV3 que van començar a trucar-hi ahir i encara no han aconseguit que ningú els atengui. Des de la redacció del programa també s'ha intentat, sense èxit.

Aquest mateix familiar lamentava que, ara per ara, hi ha "molt poca informació".
 

Quatre macrocentres a tot Espanya

El centre d'acollia de Barcelona es posa en marxa després que ja han entrat en funcionament els de Pozuelo de Alarcón, a Madrid, l'11 de març, i Alacant, el 16 de març. El quart engegarà a Màlaga en una data encara no especificada.

Refugiats tramitant la seva situació a Pozuelo de Alarcón, Madrid, divendres passat (EFE/Ministerio del Interior)

El Ministeri d'Inclusió, de qui depenen aquests macrocentres, vol que els ucraïnesos hi puguin tramitar la protecció temporal europea en 24 hores.

En l'entrevista a "Els matins", Escrivá va assegurar que estarien oberts tant de temps com faci falta. També va advertir que potser divendres no estaria del tot a punt, el centre d'acollida.


Uns 8.000 refugiats a Catalunya

Després de tres setmanes d'invasió russa a Ucraïna, a Catalunya hi han arribat uns 8.000 refugiats.

El càlcul l'ha fet la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha afegit que d'aquí unes setmanes se sabrà quantes d'aquestes persones demanen la protecció temporal a Catalunya i quantes, per tant, han estat de pas cap a altres llocs d'Espanya.


En una entrevista a "Els matins" de TV3, Verge també ha valorat que el mig milió d'euros destinat pel govern espanyol per atendre els refugiats a Catalunya serà insuficient, i ja ha demanat que "qui rep els fons europeus" aporti més recursos.

 

ARXIVAT A:
MigracionsUcraïnaRefugiats
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut