Com es prepara el sistema sanitari per fer front al col·lapse que es preveu d'aquí a pocs dies

Una de les situacions més difícils és la de l'Hospital d'Igualada. És on tenen més personal contagiat i confinat

Marta Arrufat i Trigàs / Oriol Esteve GraciaActualitzat

Els hospitals catalans es preparen per afrontar uns dies que seran complicats, donat el creixement de casos de coronavirus. Ja se superen els 3.200 infectats i 82 morts.

El cap de setmana s'entrarà en aquesta fase límit per al sistema sanitari, i s'estan preparant nous espais, com els hotels, per instal·lar-hi altres tipus de malalts, que no siguin greus.

El Secretari de Salut Pública, Joan Guix, afirmava aquest divendres en una entrevista a Catalunya Ràdio que "s'està just en el límit de les possibilitats del sistema sanitari. S'està donant, encara, una resposta força adequada."

El sistema, a dia d'avui, està així, i amb la previsió que el cap de setmana segueixin augmentant el nombre d'ingressos.


Hospital d'Igualada, on la situació és més extrema

Una de les situacions més difícils és la de l'Hospital d'Igualada. És on tenen més personal contagiat i confinat. Han contractat 14 professionals sanitaris nous, i es coordinen estretament amb l'Hospital de Bellvitge. Ells esperen arribar al pic entre dissabte i diumenge.

Marta Chandre, subdirectora del Servei Català de la Salut, afirma:

"Hi haurà acompanyament telemàtic durant la jornada pel que calgui, els diferents caps de servei. Es desplaçaran si és necessari professionals de l'Hospital de Bellvitge a l'Hospital d'Igualada per fer front a les necessitats que hi hagi."

A la resta d'hospitals també esperen les noves incorporacions de jubilats que reingressen, metges que encara no han fet l'especialitat i estudiants d'últim curs. No estaran a primera línia, sinó que faran feines ajustades a la seva situació i expertesa. Però aquestes incorporacions permetran reorganitzar els equips.

Esperant material de protecció

El material de protecció continua sent una de les grans preocupacions, va arribant a poc a poc, però se'n gasta en grans quantitats, i en centres i en dies puntuals, és molt escàs. Marc Ramentol, director general de professionals de la Salut, ha assegurat que el material ha començat a arribar i el material es preveu que vagi arribant durant els propers dies i les properes setmanes.

S'espera l'arribada de noves comandes tant de mascaretes com de respiradors. Però, paral·lelament, el departament està identificant tots els possibles respiradors que hi ha al país i es podrien utilitzar, com de les clíniques d'estètica, que no estan funcionant aquests dies.

Són aparells clau per poder atendre els casos més greus. Per al que encara no hi ha data d'arribada és per als tests ràpids de detecció del coronavirus.

Els hospitals es reorganitzen

Deixen plantes exclusives per atendre la Covid-19, adapten nous espais dins o fora del centre, com el de la Seu d'Urgell, que ha traslladat pacients al Seminari de la Seu, per així guanyar espai i llits lliures per a les emergències d'aquest coronavirus.

Les consultes telefòniques i les telemàtiques també permeten desestressar el sistema sanitari; el Servei d'Oncologia del Clínic, per exemple, de 800 visites planificades aquesta setmana, només 160 han estat presencials.

A més a més, als centres privats ja s'hi estan derivant pacients i això ha d'ajudar a passar els dies més durs, com apunta Joan Guix:

"Poder utilitzar ja els centres privats serà un coixí que permetrà afrontar sense cap mena de dubte aquest cap de setmana, però la situació és difícil."


El que encara no s'està necessitant, però es prepara per si cal, és la utilització d'hotels, on s'atendrien els pacients més lleus. Si els confinaments es fan correctament, a principis de la setmana se n'haurien de notar els efectes i començar a baixar el nombre de contagis.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut