Avinyonet del Penedès

Com Avinyonet del Penedès ha passat a ser el poble català amb la renda més alta

Un sol veí ha declarat 24 milions d'ingressos extres i ha disparat la mitjana d'ingressos per càpita del municipi

Iván GutierrezActualitzat

Avinyonet del Penedès s'ha convertit, de la nit al dia, en la població de Catalunya amb més renda per càpita, la segona de tot l'Estat. És, almenys, el que diuen les dades dels declarants de l'impost de la renda per municipis, que ha publicat aquest dimarts l'Agència Tributària.

Però estem davant d'un miracle estadístic, perquè, en realitat, un sol veí ha declarat 24 milions d'ingressos extres i això és el que ha disparat la mitjana d'ingressos per càpita del municipi. A la tarda, després que s'hagués conegut el rànquing, molts dels veïns del poble no se'n sabien avenir.

Sandra Iglesias: "Ens pensàvem que era broma. Pots mirar les cases, són cases normals de poble de tota la vida. No entenc realment la notícia"

Carles Gaya: "A mi m'ha arribat pel whatsapp de la gent del poble... i quan he vist que la notícia deia que érem el segon poble més ric... doncs per mi no deu ser"

 

Vinyes a Avinyonet del Penedès

 

Quan pensem en pobles amb rendes altes, ens venen al cap municipis residencials com Sant Cugat del Vallès o Pozuelo de Alarcón. Però Avinyonet és un petit municipi del Penedès amb 1.600 habitants i una carretera de poc més d'un quilòmetre que hi passa pel mig.

Aleshores, com pot ser que aquest petit poble penedesenc hagi passat de la posició 246 a ser el segon poble més ric d'Espanya? L'alcalde, Cesar Herraiz, nega que Avinyonet s'assembli a les poblacions que acostumen a liderar aquests rànquings:

"Això no té res a veure amb Pozuelo de Alarcón ni Napa Valley ni tot això. Estem al mig del Penedès, som un municipi vitivinícola i hi ha hagut d'haver un gran canvi patrimonial per tenir aquesta renda per càpita de 58.000 euros"

És la trampa de l'estadística. Amb els números a la mà, és com si els salaris de tots els seus habitants s'haguessin duplicat. I haguessin passat de cobrar 1.300 euros al mes, a més de 3.000 euros bruts.

"A mi me n'han pres un tros", assegura un veí del poble. Però això no és així. En un poble tan petit, l'estadística té un paper fonamental i distorsiona el resultat final. Per això, segons fonts d'Hisenda, un veí del poble ha passat de declarar 1 milió d'euros per dividends, a 24 milions.

 

Un grup de nens juguen en un gronxador d'Avinyonet del Penedès

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut