Joan Estrada, Joan Manuel Serrat, Colita i el ministre de Cultura, Miquel Iceta, durant l'entrega del premi Chista Leem a la fotògrafa
Joan Estrada, Joan Manuel Serrat, Colita i el ministre de Cultura, Miquel Iceta, durant l'entrega del premi Chista Leem a la fotògrafa

Colita rep el Christa Leem 2023: "És un gran honor perquè és un premi absolutament barceloní"

Actualitzat

ACN Barcelona - La fotògrafa Isabel Steva Hernández, coneguda artísticament amb el pseudònim de Colita, ha estat reconeguda aquest divendres amb el premi Christa Leem del 2023 pel "valor artístic i històric de la seva obra". Es tracta d'un reconeixement impulsat pel col·lectiu cívic i cultural Un Dels Nostres que reconeix a aquelles persones que per la seva trajectòria vital o professional han demostrat valors progressistes i han defensat la llibertat. La fotògrafa de la Gauche Divine ha agraït el guardó tot assegurant que "és un gran honor perquè és un premi absolutament barceloní". El cantautor Joan Manuel Serrat, que també va rebre el guardó el 2014, ha reivindicat que Colita ara és "la mestra en un país en què tenim uns fotògrafs magnífics".

L'acte de lliurament del premi ha tingut lloc a Hotel Ramblas Internacional Barcelona i ha acabat amb un dinar privat amb els integrants del col·lectiu Un dels nostres.

En declaracions als mitjans abans de rebre el guardó, Colita ha explicat que mai havia imaginat quan acabava la nit a la Cúpula Venus, on actuava l'stripper Chista Leem, que un dia rebria un premi amb el seu nom. Segons la fotògrafa, l'artista feia els millors streptise que ha vist a la seva vida. "Ara espero que l'any que ve em donin el premi Ángel Pavlovsky i l'altre, el premi Mimí Pompón, i així faríem el triumvirat dels premis de la nit barcelonina", ha bromejat fent referència als altres dos artistes que actuaven a la sala d'espectacles.

Treballa en el seu arxiu

En ser preguntada per què té entre mans ara, Colita ha explicat que està molt ocupada ordenant el seu arxiu, amb milers d'imatges, amb el seu amic Francesc Palop. La fotògrafa ha dit que té ganes de posar-lo a "l'abast de tot el món" a través de la pàgina web colitafotografia.com.


L'encarregat de fer parlar sobre la trajectòria Colita abans de recollir el premi ha estat el cantautor Joan Manuel Serrat. El cantant ha definit a la seva amiga com una "artista que ha retrat perfectament un temps i una societat, amb més d'una quarantena de llibres de fotografies, deixant la seva empremta en tot allò en què ha participat: tant cinema com música, sobretot treballant molt amb el flamenc amb Antonio Gades, i amb la Cançó".

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha estat l'encarregat d'entregar el premi a Colita. Un Dels Nostres ha atorgat el premi a Colita pel "valor artístic i històric" de la seva obra i per "la seva mirada d'un temps i d'un país, que durant les dècades dels anys seixanta i setanta, lluitava per sortir del franquisme per aconseguir la llibertat i la democràcia". "

Com a retratista, Colita ha fotografiat, entre molts altres, a Orson Welles, Salvador Dalí, Montserrat Caballé, Rafael Alberti, Quino, Terenci Moix, Jaime Gil de Biedma, Mario Vargas Llosa, Camilo José Cela, Gabriel García Márquez, Juan Goytisolo, Ana María Matute, Joan Manel Serrat, María del Mar Bonet, Lluís Llach, Pau Riba, Ovidi Montllor, Raimon, Jaume Sisa, Guillermina Motta, Núria Feliu, Lola Flores, Antonio Gades i la seva admirada Carmen Amaya, la 'bailaora' que la va enlluernar quan treballava en el rodatge de 'Los Tarantos' i que la va introduir en el món del flamenc. A més, en el seu arxiu també té fotografies de l'artista teatral Christa Leem, que dona nom al premi que ha rebut aquest divendres.

Vintè aniversari del col·lectiu

La concessió del premi coincideix amb el vintè aniversari del col·lectiu Un Dels Nostres, que va néixer el 2003 impulsat per l'agitador cultural Joan Estrada en un moment en què s'albirava un canvi progressista al Govern". En anteriors edicions, el guardó ha estat concedit a Núria Espert, Niño de Elche, Javier Pérez Andújar, Joan Manuel Serrat, Miguel Poveda, Carlos Jiménez Villarejo, Pilar Manjón, Ian Gibson, Patti Smith, Baltasar Garzón, Gonzalo Pérez de Olaguer, Marcos Ana, Salvador Allende i Lilian Thuram.

Colita és una de les grans fotògrafes del segle XX i ha estat reconeguda amb nombrosos premis com la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts 2021; la Creu de Sant Jordi o el Premi Nacional de Fotografia, guardó que va rebutjar perquè no es volia fotografiar amb l'aleshores ministre José Ignacio Wert.

Anar al contingut