L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu
Colau i dos regidors de Barcelona hauran de declarar com a investigats (ACN)

Colau, investigada per multar un fons que no va oferir lloguer social a famílies desnonades

L'Ajuntament defensa que va complir el decret d'habitatge, que en aquell moment obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social a persones vulnerables abans de denunciar-les

RedaccióActualitzat

Ada Colau i dos regidors de Barcelona, Marc Serra i Lucía Martín, hauran de declarar com a investigats per una querella del fons Vauras Investments, propietari del Bloc Llavors. Es tracta d'un edifici del Poble-sec, ubicat al número 38 del carrer Lleida, que havia estat dos anys ocupat.

Va ser desallotjat el març del 2020, dies abans que comencés el confinament per la pandèmia, després de sis intents.

L'Ajuntament va multar el fons amb 414.000 euros perquè no va oferir un lloguer social a les famílies desnonades, com obligava en aquell moment el decret d'habitatge aprovat per la Generalitat el desembre del 2019. La norma establia que els grans tenidors havien d'oferir aquests lloguers a les persones vulnerables abans de denunciar-les per impagament i forçar un desnonament. Un any després d'aprovar-se, el Tribunal Constitucional el va tombar.

L'empresa acusa el consistori i l'alcaldessa de prevaricació administrativa i coaccions per haver donat suport als ocupes, reclamar que els oferissin un lloguer social i multar-los per no fer-ho.

Una manifestant davant dels Mossos durant una protesta contra un desnonament al Bloc Llavors del Poble-sec de Barcelona
El Bloc Llavors es va desallotjar després de sis intents, el març del 2020 (ACN/Imanol Olite)

Un primer jutjat havia arxivat el cas, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, que en el seu moment va entendre que les actuacions de l'Ajuntament no constituïen cap delicte. Ara, l'Audiència de Barcelona ha ordenat seguir investigant. Ha exclòs, això sí, les imputacions de suborn i tràfic d'influències, entre d'altres.

L'Audiència també demana més documentació tant al fons inversor com a l'Ajuntament.

En una roda de premsa, aquest dilluns al migdia, els regidors investigats, Serra i Martín, han assegurat que van imposar la multa per complir estrictament el decret vigent. També han reiterat que les acusacions no els faran canviar la seva política de defensa dels col·lectius vulnerables en matèria d'habitatge.

ARXIVAT A:
Ada ColauAjuntament de Barcelona
Anar al contingut