Colau en 10 frases: "Buch s'ha desentès de la seguretat a Barcelona"

Colau pressiona Ernest Maragall per un pacte d'esquerres: "Si deixa de pactar amb el PDeCAT"

Actualitzat

Ada Colau, candidata a la reelecció a l'alcaldia per Barcelona en Comú, ha acusat el conseller Buch de deslleialtat institucional per no fer front, diu, al problema de la seguretat a Barcelona, i també ha acusat la Generalitat d'"abandó de les seves funcions".

En l'entrevista a "Els matins" de TV3, Colau també ha pressionat Ernest Maragall per un pacte d'esquerres, i no ha aclarit si continuarà a  l'Ajuntament en cas de no poder revalidar l'alcaldia.


Seguretat: "Buch s'ha desentès de Barcelona"

"Els anteriors consellers, que eren del mateix partit polític, encara que hi tingués diferències polítiques, havien tingut una relació de lleialtat institucional: amb el conseller Forn i amb el conseller Jané. El conseller Buch claríssimament s'ha desentès de la seguretat de Barcelona aquests mesos."

"No vull el control dels Mossos, però demano que la seguretat funcioni i la situació a què ens ha portat el conseller Buch no pot seguir ni un dia més. La Generalitat ha de donar explicacions i assumir la seva responsabilitat."


Fiscalia especial per a furts i robatoris

"S'està fent molta feina policial, fan falta més efectius, sobretot mossos d'esquadra, però també fa falta una fiscalia especial per als robatoris i els furts, que són més del 90% dels delictes a la ciutat."

"Hi ha dos factors: la presència policial i el tema judicial. Demanem que hi hagi una fiscalia especial per donar-hi un tractament diferenciat. Una cosa és un lladre ocasional i una altra un grup organitzar que fa robatoris de forma professional, i això ha de tenir un tractament penal superior i esperem que es pugui concretar en els propers mesos."

 

Treure el top manta de plaça Catalunya

"El subsòl i el sistema ferroviari és competència exclusiva dels Mossos d'Esquadra i de la Conselleria d'Interior, però no ho ha fet, i la ciutat ha liderat. Amb els mossos d'esquadra vull destacar que hi treballem molt bé al carrer. El problema no el tenim amb els mossos, sinó amb la direcció política, que no respon; no hi és. A plaça Catalunya vam liderar un operatiu i finalment hi vam posar ordre perquè hi havia un problema de pas i de seguretat, no només un tema de top manta; però això li tocava fer-ho a la Generalitat, i com que no ho feia, ho vam fer nosaltres."

Pactes progessistes i d'esquerra

"S'han acabat les majories absolutes a tot arreu i per tant és important dir amb qui pactaràs i amb qui no." "Mai obrirem la porta a cap pacte amb cap partit de dreta."

"Proposo fer polítiques d'esquerra per la ciutat de Barcelona i crec que som l'única garantia que això sigui així; perquè som els únics que diem que volem guanyar però obrirem la porta a fer pactes amb les forces d'esquerra."

  • PSC i ERC: "Si miren a l'esquerra ens hi trobaran"

"Depèn d'ells i no de nosaltres. Si el PSC i ERC miren a la seva esquerra ens trobaran a nosaltres. Si ERC deixa de pactar amb el PDeCAT i vol pactar amb nosaltres, ens podrem trobar en polítiques de ciutat i d'esquerres. I si el PSC deixa enrere el Ciutadans del 155 --perquè el senyor Collboni increïblement segueix dient que el seu objectiu és fer-me fora i això només ho podria fer amb un pacte de perdedors amb Cs i el PP--, si deixa de mirar a la seva dreta i mira a l'esquerra, podem fer polítiques progressistes. Jo vull liderar un govern progressista i d'esquerres."

  • La CUP: "El dubte"

"És el dubte i algun acord puntual hem pogut fer. La CUP és d'esquerres però a Barcelona hem tingut la CUP més dura, més intransigent i més maximalista. Tant de bo que siguin una mica més flexibles i que pugui haver-hi més acords."

 

Si no pot fer d'alcaldessa...

"Hem obert un camí d'esperança per mostrar que hi ha una alternativa a les polítiques que havíem estat patint durant dècades de retallades, de disparar la desigualtat a la ciutat i, per tant, jo em presento per ser alcaldessa; en funció dels resultats, evidentment ho valorarem. Les persones ens hem de posar sempre al servei del projecte."

Habitatge

"S'està complint un pla d'habitatge molt ambiciós i que suposa un punt d'inflexió. Mai s'havia fet tanta política d'habitatge; de fet, no hi ha cap administració a l'Estat que estigui fent més política d'habitatge que l'Ajuntament de Barcelona."

"No només s'està fent més habitatge de lloguer social que mai i s'està aconseguint cessió d'habitatges privat, sinó que hem fet una normativa que és la del 30%, pionera a l'Estat, que corresponsabilitza els privats. Això vol dir que, cada any, un terç de tots els habitatges que es facin a Barcelona, no només públics sinó també els privats, seran habitatge assequible."

"Al PSC parlen dels solars perquè per primer cop hem fet un cens de solars i la majoria està en marxa; poden estar en diferents fases, però estan tots planificats."


Llei estatal pel control dels lloguers

"A l'inici del mandat vam dir que s'està creant la bombolla del lloguer després de les hipoteques, i necessitem que se'ns doni a la ciutat la capacitat de limitar la pujada dels preus abusius. Això es regula amb una llei estatal; des dels ajuntaments, amb les entitats hem liderat una proposta que ja està llesta al Congrés de Diputats i està a punt per aprovar-se. Pedro Sánchez es va comprometre amb mi i va incomplir abans de convocar eleccions.

"I ERC ha tret una proposta, benvinguda totes les propostes; el que em sorprèn és que ERC digui que vol fer això amb un partit que hi està en contra i malgrat tot hi governa a la Generalitat de Catalunya. Nosaltres hi serem sempre, però fan falta acords d'esquerres."


Deixadesa de funcions de la Generalitat

"A la Generalitat de Catalunya, en els darrers temps i no només pel 155, hi ha hagut un abandó de funcions que la veiem en seguretat, però també en escoles bressol, en salut, en habitatge --on nosaltres estem suplint moltes de les competències que avui té la Generalitat i que no les està exercint--. Ja no és una situació sostenible, la Generalitat ha de reaccionar, ha de liderar polítiques públiques perquè això no és bo per a ningú."

"Si ho comparem amb la paràlisi que estem veient a la Generalitat de Catalunya, Barcelona ha fet de motor de Catalunya en els moments més difícils que hem travessat aquests darrers anys."

Drets polítics i civils dels presos electes

"És una barbaritat que estiguin en presó preventiva. A més de denunciar aquesta situació, creiem que s'han de garantir els seus drets polítics i civils, perquè no estan suspesos. Si han estat escollits estem a favor que els puguin exercir."

Diàleg "de veritat" amb Catalunya

"En Comú Podem som una força catalana que té una funció específica, de començar una nova etapa de diàleg real i de fer-ho amb acords progressistes i d'esquerra el més estables possibles. Ara es tracta de planificar 4 anys de diàleg estable seriós amb Catalunya i de polítiques socials que no pode esperar més, i per això fan falta acords. Hi ha unes converses discretes que s'han de respectar. Si el Partit Socialista governa en solitari és molt susceptible a la crispació i les tensions que es poden fer des de la dreta o Ciutadans."

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MAda ColauEn comú
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut