Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullant a Barcelona l'estiu de 2015 (ACN)
Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullant a Barcelona l'estiu de 2015 (ACN)
Barcelona

Colau crea un registre de guàrdies urbans amb dades com la ideologia i la vida sexual

El sindicats anuncien que prendran mesures legals si ho tiren endavant mentre que el govern defensa que les dades estan protegides i que només les farà servir quan obrin un expedient

RedaccióActualitzat

Nova polèmica entre el govern d'Ada Colau i la Guàrdia Urbana de Barcelona. L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat la creació d'un fitxer de dades dels agents amb algunes especialment protegides com la ideologia, la religió, l'afiliació sindical, l'origen racial i ètnic, la salut o fins i tot la vida sexual. També inclou dades com les aficions, l'estil de vida, les associacions, ingressos, propietats i dades bancàries, hipoteques, situació familiar o infraccions administratives i penals.

Aquesta base de dades ha encès els ànims dels sindicats amb representació. Consideren que la mesura incompleix la Llei de Protecció de Dades i vulnera drets fonamentals i, han anunciat que prendran mesures legals si tira endavant. De fet, han demanat la cancel·lació del fitxer i han avançat que els serveis jurídics dels sindicats ja hi estan treballant.

"Demanem la cancel·lació dels fitxers, el seu contingut i l'oposició que s'introdueixin noves dades".

El govern d'Ada Colau, per la seva banda, s'ha defensat al·legant que les dades estan protegides i que només es faran servir en aquells agents als quals se'ls obri un expedient.

"La LOPD regula que la recollida i el tractament per part de Forces i Cossos de Seguretat de dades relatives a ideologia, afiliació sindical, religió, creences, origen racial, salut o vida sexual podran realitzar-se només quan sigui absolutament necessari per a les finalitats d'una investigació concreta, i que gaudiran de la corresponent protecció."

El consistori, però, nega que s'investigui els guàrdies urbans de manera generallitzada:

"És rotundament falsa l'afirmació que hi ha recopilació de dades de forma generalitzada i indiscriminada de caràcter personal dels membres del cos de la Guàrdia Urbana, fet que a més d'impropi seria contrari a dret."

Una actualització de la base de dades

El consisitori ha assegurat que el fitxer, que es diu "Gestió de la Unitat de Deontologia i Assumptes Interns de la Guàrdia Urbana", ja es va anunciar el 23 de febrer el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i que es tracta d'una actualització de formats d'una base de dades existent.

Segons publica el BOPB, aquest fitxer "permet fer consultes, gestió i registre d'informacions reservades i procediments disciplinaris i es tracta de forma parcialment automatitzada amb equips que accedeixin mitjançant xarxa corporativa i de forma autònoma i utilitzant intranet o internet a servidors centrals o equip local".

Les dades s'obtenen, a més dels registres públics, a través d'enquesta o entrevista telefònica o a través d'internet. També de declaracions de testimonis o de persones investigades.

Anar al contingut