Un mòbil carregant-se en una tauleta de nit
Un mòbil carregant-se en una tauleta de nit

Cinc falsos mites sobre les bateries del mòbil i consells per allargar-ne la vida

Parlem amb experts per desmentir els mites sobre les bateries i conèixer els consells que alenteixen el procés inevitable i inexorable de la seva degradació

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Què passa si carreguem el mòbil durant la nit? Hem de carregar-lo sempre al màxim? Cal esperar que arribi a descarregar-se completament la bateria, abans de tornar-la a carregar? Per què em dura tan poc? Pot explotar, una bateria?

Per comprovar els mites més habituals sobre la bateria de les nostres pantalles i dispositius, i allargar-ne al màxim la vida útil, hem contactat amb experts en el funcionament de les bateries d'ió liti, les que tenen la gran majoria de gadgets.

Per començar, cal reconèixer una realitat: totes les bateries de liti perden capacitat gradualment i són relativament delicades. De fet, és el component que s'acostuma a deteriorar més ràpidament en qualsevol giny recarregable.

Que una bateria es degradi i acabi tenint una capacitat insuficient per seguir utilitzant un aparell és qüestió de temps. Molt sovint, reemplaçar la bateria per una de nova farà que el sentim com nou.

Ens n'explica el motiu científic Montserrat Casas, coordinadora científica de l'àrea d'emmagatzemament electroquímic d'energia de CIC energiGUNE i química doctorada en ciència de materials que ha dedicat tota la seva vida professional al camp de les bateries.

"Les bateries d'ió liti són sistemes multimaterial molt complexos, que estan contínuament reaccionant químicament. [...] Sovint el problema és que anem perdent liti degut a reaccions no desitjades entre components i materials."

La bateria es fa malbé inexorablement. Ara bé, hi ha maneres de tractar la bateria de tal manera que, tot i que segueixi degradant-se, allargui la vida útil.
 

Què és una bateria d'ió liti?

Comprendre a grans trets què és i com funciona una bateria d'ió liti --la més comuna en els dispositius recarregables com mòbils, portàtils o patinets elèctrics-- és important per saber com tenir-ne cura i aconseguir que durin el màxim de temps possible.

"Una bateria és un dispositiu d'emmagatzematge d'energia a través de reaccions químiques d'oxidació (pèrdua d'electrons) i reducció (guany d'electrons) reversibles", explica Casas al 324.cat.

Una bateria genera electricitat pel camí que fan els electrons entre dos extrems. En un extrem, en la majoria de casos, hi ha el liti, un material "lleuger i poc voluminós que permet maximitzar el volum d'energia que podem emmagatzemar" i que té una altra propietat interessant: té molta facilitat a desprendre's d'un dels seus electrons.

Un cop el liti perd un electró, la càrrega negativa viatja per un circuit extern tot generant el corrent elèctric. L'àtom de liti que s'ha quedat sense un electró, ara en forma d'ió de liti, passa a l'altre extrem de la bateria a través de l'electròlit, un component indispensable que separa el liti que ha perdut un dels seus electrons del liti que els té tots.

A més de l'electròlit, altres membranes i reaccions químiques separen els dos extrems de la bateria per evitar curtcircuits, reaccions químiques accelerades o i l'alliberació explosiva d'energia. Això, segons apunta Montserrat Casas, no ens hauria de fer patir perquè els tests de seguretat que passen les bateries són molt rigorosos:

"Els accidents que hi ha hagut han estat sovint causats per defectes de fabricació o per un ús indegut."

 

Mite 1: cal descarregar del tot la bateria

Ja no és necessari esperar que la bateria s'esgoti del tot per posar-la a carregar. De fet, fer-ho és perjudicial per a les bateries actuals d'ió liti.

Deixar que les bateries es descarreguin del tot i mantenir-les al 0% de la seva capacitat les pot degradar i, fins i tot, mantenir una bateria buida durant moltes setmanes pot acabar tornant-la totalment inoperativa.

Per seguretat, i per allargar al màxim els cicles de càrrega i descàrrega que pot tenir una bateria, els fabricants estableixen límits entre "entre el 10% i el 90%" de l'estat de càrrega, també depenent de la composició química dels components de la bateria, tal com ens explica la doctora Montserrat Casas:

"Per cada química s'han identificat els límits d'operació, és a dir, entre quins estats de càrrega màxima i mínima es troba el millor compromís entre nombre de cicles i densitat energètica."

En el cas que tinguem un aparell amb bateria que vulguem deixar guardat sense utilitzar-lo durant mesos, la recomanació de fabricants com Samsung és la de deixar-lo amb una càrrega d'entre el 50% i el 70% per evitar que es faci malbé i anar-lo carregant un cop cada 3-6 mesos.
 

Mite 2: l'efecte memòria

Un dels grans avantatges de les bateries d'avui en dia és que no tenen el conegut com efecte memòria que fa uns quants anys obligava a recomanar fer càrregues i descàrregues completes dels nostres aparells.

Tal com explica Iván Ramírez, editor sènior de Xataka i expert en telefonia mòbil, aquest és un mite "heretat de les bateries de níquel que no s'aplica a les de liti".

No només és una idea caducada que arrosseguem de tecnologies passades, sinó que "encara ens ho trobem erròniament en alguns manuals, on se'ns demanava que completéssim la primera càrrega del tot per evitar reduir la seva capacitat", la qual cosa no s'aplica en les bateries actuals: ja "no cal estressar-se" amb aquest tema, afegeix.

L'"efecte memòria" obligava a carregar les bateries fins al màxim i esperar que es descarreguessin del tot per evitar la pèrdua de capacitat (Unsplash)

Mite 3: es pot carregar el mòbil tota la nit, però...

Deixar el mòbil carregant durant la nit no és, en principi, ni dolent per a la seva salut ni perillós.  

És un altre mite recurrent, afirma Iván Ramírez, "tant per les repercussions de la càrrega 'constant' per a la vida de la bateria com per seguretat".

La seguretat d'una bateria és un tema molt seriós. Tots i els rigorosos tests de seguretat de les bateries, una sobrecàrrega o un defecte que provoqués un curtcircuit podria produir una explosió o un incendi químic, o l'emissió de fums tòxics.

Els Bombers recomanen no deixar carregant de nit les bateries de patinets elèctrics perquè tenen molta més capacitat d'emmagatzematge energètic que un telèfon mòbil i, per tant, més potencial explosiu.

Són especialment perilloses perquè s'ubiquen a prop de terra, i són més propenses a tenir desgast físic, abrasions, humitats, cops i perforacions que facilitarien un curtcircuit.

Carregar un mòbil de nit no és necessàriament un problema de seguretat ni salut per la bateria, però és important no abusar-ne si no comptem amb 'càrrega intel·ligent'
És important no abusar de la càrrega nocturna si no comptem amb "càrrega intel·ligent" (DALL·E 3)

Una bateria moderna en bon estat, però, no té perill de sobrecarregar-se, ja que "tenen mecanismes de seguretat i autocontrol de la càrrega molt avançats que fan que realment no ens hàgim de preocupar per això".

És el mateix que en diu l'experta en bateries i química Montserrat Casas, que explica que hi ha mesures de seguretat i controladors que incorporen les bateries, com el BMS (Battery Management System), que assegura que "la bateria operi dins d'uns límits d'estat de càrrega i protegeix contra la sobrecàrrega".

A més d'evitar sobrecàrrega o sobredescàrrega, el BMS equilibra les cel·les perquè es mantinguin en un estat similar de càrrega i voltatge i impedeix el seu sobreescalfament.
 

...cal evitar mantenir el 100% molt de temps

Hi ha una part certa en el mite d'evitar les càrregues nocturnes dels dispositius. Portar-los als extrems, al 0% o al 100% de la seva capacitat, i mantenir-los en aquell estat durant temps, estressa la bateria. L'estrès fa que aquestes es degradin més ràpidament i, a la llarga, vagin perdent capacitat.

Carregar un dispositiu de nit, si no és prou modern i no està ben configurat amb solucions com la càrrega intel·ligent, provoca que es forci la bateria a mantenir-se durant moltes hores en el 100% de la seva capacitat, la qual cosa accelera el seu desgast.

Així ho corrobora la doctora en ciència de materials i química Montserrat Casas: "Hi ha alguns càtodes que són molt reactius quan estan carregats o que tenen transformacions estructurals irreversibles."

Portar sovint el telèfon al 100% de la capacitat redueix, a la llarga, la capacitat màxima (Unsplash)

La recomanació de la gran majoria dels fabricants de dispositius amb bateria és la de mantenir-los amb una càrrega d'entre el 20% i el 80%. Fins i tot, si és possible, apropar-nos a mantenir la càrrega entre el 30% i 70% de la seva capacitat, donant-li el màxim d'equilibri estructural als components de la bateria.

Els dispositius moderns comencen a trobar solucions per limitar el desgast d'una càrrega completa persistent, com per exemple reduir la velocitat de càrrega per sobre del 80% per allargar la vida útil de les bateries.


Activar la càrrega intel·ligent

Els telèfons, portàtils i tauletes d'Apple, per exemple, permeten configurar un límit que eviti que la bateria es carregui per sobre del 80%, però també compten amb altres sistemes.

La càrrega intel·ligent o optimitzada dels telèfons Pixel de Google o dels iPhone d'Apple fa que el telèfon interrompi el pas de corrent quan, en plena nit, arriba al 80%.

El telèfon amb càrrega intel·ligent reprèn la càrrega del dispositiu quan sap que estàs a punt de llevar-te o d'utilitzar-lo perquè ha analitzat les teves rutines diàries i patrons d'ús i càrrega del telèfon. És un dels millors mètodes per poder, per exemple, deixar el telèfon carregant tota la nit i llevar-te amb el màxim de la capacitat de la bateria disponible, sense estressar-la en excés.

Els models actuals d'iPhone i altres telèfons de gama alta permeten establir mecanismes a la càrrega per evitar que es mantinguin massa estona al 100% de la seva capacitat
Els models actuals d'iPhone i altres telèfons de gamma alta permeten establir mecanismes a la càrrega per evitar que es mantinguin massa estona al 100% de la capacitat (3Cat)

Però no cal obsessionar-se més del compte per portar el telèfon al 100%, tal com assegura l'editor sènior de Xataka, Iván Ramírez: "És més important fer servir un carregador i cable fiables (de dia i de nit) que complicar-nos la vida o despertar-nos i tenir el mòbil sense càrrega suficient per al dia."

Fins i tot, per mantenir calibrats els sensors de capacitat de la bateria, fabricants com Google recomanen "que de tant en tant, deixis que la bateria arribi a un nivell per sota del 10% i que després la carreguis per complet durant la nit".

Això sí, afegeix Ramírez, mantenir els dispositius apagats durant la nit "és una altra bona opció" amb molts beneficis associats, més enllà de la bateria.


Mite 4: els cables oficials no són obligatoris, però…

La primera opció per carregar un dispositiu elèctric és utilitzar el mateix carregador i cable que venien amb l'aparell.

Això, però, no descarta fer servir cables i endolls d'altres fabricants. De fet, és una recomanació de sostenibilitat que, per exemple, Europa ha imposat a Apple: ara tots els aparells han de tenir dispositius de càrrega amb estàndards comuns i els sistemes i cables han de ser interoperables.  

L'únic que s'ha de tenir en compte a l'hora de carregar un dispositiu amb un cable que no és l'original és que aquest sigui de qualitat i compleixi amb les recomanacions del fabricant de l'aparell.

És a dir, el fabricant ha de ser de confiança contrastada, complir amb els estàndards de qualitat establerts per la comunitat europea (amb la marca CE, per exemple) i coincidir en les especificacions marcades pel dispositiu que volem carregar: els volts, amperes i/o watts de potència que necessita cada aparell.

Els carregadors de telèfon testats sobre els estàndards europeus inclouen la marca CE, les especificacions tècniques sobre el voltatge, els amperes i els watts de potència
Els carregadors de telèfon amb estàndards de qualitat europeus inclouen la marca CE i les especificacions tècniques sobre el voltatge i els amperes d'entrada i sortida (3Cat / Toni Noguera)

Un cable de mala qualitat, o que excedeixi en potència el que recomana un fabricant, pot provocar un excés de calor o la degradació dels components interns de la bateria.

Així ho corrobora l'expert en telefonia mòbil, Iván Ramírez: "si parlem només de la salut de la bateria, la millor manera de carregar-la és probablement amb el vostre carregador oficial", o un, simplement, fiable, tot i que puntualitza que cal tenir en compte que molts d'ells incorporen "la càrrega ràpida, que provoca un escalfament addicional" i també seria adient evitar-la sempre que no sigui necessària.


Mite 5: una temperatura baixa és bona per a la bateria

Les temperatures extremes són dolentes per a un rendiment òptim de la bateria, i també afecten negativament la seva vida útil. El fred no n'és una excepció.

Les temperatures recomanades pels fabricants com Apple es troben entre els 16 °C i els 22 °C. Tot el que superi o es trobi per sota d'aquestes temperatures té un impacte negatiu en els dispositius: "en un entorn molt fred, és possible que noteu una disminució de la durada de la bateria, però aquesta condició és temporal fins que la temperatura de la bateria torni al seu rang de funcionament normal".

Altres fabricants de dispositius, com Samsung, també recomanen evitar el fred a les bateries: "No col·loqueu ni deseu el dispositiu en entorns freds, com ara temperatures per sota de zero durant l'hivern."

Però el problema més greu d'una bateria és la calor. Tal com explica Ramírez, "els enemics de la bateria són dos: la calor i el temps". El pas del temps és inevitable i l'únic que podem fer és recordar "que les bateries són en certa manera consumibles com la tinta de la impressora", tot i que "normalment canviarem de mòbil abans que s'esgoti la bateria" del tot.

Les temperatures extremes, per sota de 0 graus o per sobre de 35 graus, poden fer malbé els components electrònics dels dispositius
Les temperatures extremes, per sota de 0 graus o per sobre de 35 graus, poden fer malbé els components electrònics dels dispositius, sobretot les bateries (iStock)

Pel que fa a la calor, hem de recordar que "no és només la calor ambiental externa, sinó la generada quan posem el mòbil ‘a treballar' en jocs, streaming d'alta definició i similars". Per exemple, carregar el telèfon genera molta escalfor que, si se suma a l'ús del telèfon, pot degradar ràpidament la bateria.

L'explicació química de per què la calor degenera una bateria ens la dona Montserrat Casas:

"La calor accelera les reaccions químiques de degradació entre components i pot dissoldre la SEI, que protegeix l'ànode del contacte directe amb l'electròlit."

La majoria de fabricants recomanen evitar utilitzar un dispositiu quan l'estem carregant i bloquegen la càrrega dels seus dispositius quan detecten que la temperatura és massa elevada. A l'estiu, fins i tot, aconsellen retirar la carcassa del telèfon quan el carreguem, evitar l'exposició directa al sol i posar-lo en un lloc ben ventilat.

Consells finals per allargar la vida d'una bateria

Per aconseguir que una bateria ens duri el màxim de temps possible amb una capacitat adequada, s'han de seguir aquests consells sempre que es pugui

  • Evitar el fred i, sobretot, la calor. Sigui ambiental (llocs i superfícies massa calentes) o per ús, cal fugir de la calor, en especial a l'estiu. Evitar també carregar mentre utilitzem jocs, mirem vídeos o fem videotrucades: "ús intensiu o càrrega, però no tots dos" al mateix temps, resumeix Iván Ramírez.

  • Evitar un ús intensiu constant del telèfon. No abusar de jocs, consum de vídeo en streaming o xarxes socials amb vídeos com TikTok o Instagram, baixar la brillantor de la pantalla i permetre'n el bloqueig o configuració automàtics, activar el mode de baix consum, evitar totes les aplicacions en segon pla possibles, apagar les ràdios (bluetooth, WiFi, dades mòbils...) quan no les utilitzem, prioritzar el WiFi a les dades mòbils i apagar aquestes últimes quan la cobertura sigui massa baixa...

  • Utilitzar cables oficials o fiables i amb les especificacions recomanades. Optar per la càrrega ràpida només quan sigui necessària i triar la càrrega normal (i lenta) en la resta dels casos, com en les càrregues nocturnes. Si voleu més velocitat de càrrega sense estressar la bateria, activeu el mode avió mentre estigui endollat.
    Tot i que és més còmode i té menys impacte en la salut de la bateria que una càrrega ràpida, "la càrrega sense fils tampoc és massa eficient, per la qual cosa provoca un sobreescalfament addicional", assegura Ramírez. Per tant, tampoc és massa recomanable abusar-ne.

  • Càrregues freqüents, curtes i a baixa potència. Cal evitar els extrems de càrrega i mantenir-la entre un 20% i un 80%. Sempre que es pugui, no deixar el cable de càrrega connectat de forma permanent, així com evitar les càrregues nocturnes o activar les càrregues intel·ligents.

  • Mantenir actualitzat el sistema operatiu o firmware del dispositiu, així com les apps instal·lades. També, seguir les recomanacions oficials del fabricant del teu dispositiu, com per exemple les de Nokia, Apple, Xiaomi, Samsung, Google, Huawei...

Aquestes són les millors recomanacions d'ús per evitar el sobreescalfament i els límits tècnics dels components d'una bateria, o sigui: per fer que el dispositiu ens duri el màxim possible.

Evitar la calor i carregar poc, sovint i a baixa velocitat sempre que sigui possible, sense obsessionar-nos, la millor recepta per cuidar les bateries
Evitar la calor i carregar poc, sovint i a baixa velocitat sempre que sigui possible, sense obsessionar-nos, la millor recepta per cuidar les bateries (Pexels)

Tenir cura de la bateria sense obsessionar-nos

No és necessari exagerar amb les pràctiques per tenir cura de les bateries ni preocupar-se en excés, "més enllà d'intentar no forçar massa el rendiment del mòbil i anar amb compte amb la calor", puntualitza l'editor de Xataka, Iván Ramírez.

La degradació és inevitable i els beneficis que aconseguirem amb petites bones pràctiques són mesurables, però no tan rellevants per un usuari comú, tal com explica l'expert en mòbils, Iván Ramírez: "Probablement, canviaràs de mòbil en 2 o 3 anys i, en aquest temps, si no has fet servir el teu mòbil excessivament, sobreescalfant-lo de forma rutinària, la bateria hauria de ser suficient per no haver de carregar més d'una vegada al dia."

"No et passis aquests 2 o 3 anys estressat per la bateria i fes-lo servir normalment, sense excessos [...] Tu gaudeix del teu mòbil."

 

 

ARXIVAT A:
AppleGoogleTecnologiaEstil de vida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut