Cinc anys de l'incendi que gairebé destrueix Notre-Dame: l'abans i el després

Emmanuel Macron va prometre restaurar la catedral de París i tornar a obrir-la al públic en cinc anys

RedaccióActualitzat

París, 15 d'abril de 2019: un devastador incendi crema la catedral Notre-Dame, un dels símbols de la capital francesa. A un quart de set de la tarda sona per primera vegada l'alarma antiincendis. Mitja hora més tard, torna a sonar l'alarma antiincendis. Durant les obres de restauració que s'estan fent al temple gòtic i quan els obrers encara són a la feina, el foc va prendre. 

Tota l'estructura de la catedral era plena de bastides fins a una alçada de 100 metres per facilitar la feina de remodelació dels operaris. El foc ho va tenir fàcil per escampar-se a gran velocitat i, tot i que es van poder salvar algunes obres d'art que hi havia a les naus centrals i també els objectes sagrats guardats a la sagristia, les destrosses van ser "colossals". 

Imatge del dia de l'incendi i de com es veu ara Notre-Dame (Reuters):

 

Després de dues hores suportant les flames, la torre de l'agulla de la catedral acaba cedint, s'esfondra sobre la teulada de la catedral i provoca un esvoranc damunt del creuer. Els parisencs i els milers de turistes que visiten la capital del Sena observen incrèduls com les flames engolien la coberta de la catedral i afectaven l'agulla.

Notre-Dame, una catedral d'estil gòtic construïda entre els segles XII i XIV, és al bell mig de l'Île de la Cité, envoltada per les aigües del Sena. Des de tots els punts de París es pot veure l'espessa i negra columna de fum que surt del temple. Un fum que fa aturar l'atrafegada vida d'un vespre normal a París.

 

En poques hores es fa fosc sobre la ciutat. Televisions de tot el món retransmeten en directe com les flames de Notre-Dame il·luminen la nit de París i com centenars de bombers lluiten impotents per salvar tot el que és possible. 

Cap a les onze de la nit arriba la bona notícia que tothom vol sentir: l'estructura de Notre-Dame s'ha salvat i no hi ha risc d'esfondrament. La gent que s'aplega al voltant del perímetre policial esclata d'alegria i espontàniament comença a cantar l'Ave Maria. 

 

Onada de solidaritat

Aquella mateixa nit, als peus de la catedral, el president francès, Emmanuel Macron, va prometre reconstruir Notre-Dame i reobrir-la en un període de cinc anys. 

I quan les cendres de Notre-Dame encara treien fum, es va obrir pas una onada de solidaritat a tot el món. En pocs dies es van aconseguir 850 milions d'euros en donacions per reconstruir la catedral. Més de 400.000 donants anònims, governs i mecenes improvisats van aportar-hi diners. 

Tothom es va posar mans a l'obra perquè el temple pogués obrir al públic el 2024. Per a molts era una quimera, però l'estat actual de les obres indica que la promesa de Macron serà possible. 

"Gràcies a la mobilització de tots estem fent real el desafiament, que semblava una bogeria, de reobrir el 2024", ha dit Maryline Guiry, directora de l'organisme que coordina les obres de restauració. 

La data fixada de reobertura de Notre-Dame és el 8 d'octubre, dia de la Immaculada (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Hi ha una data marcada al calendari: el 8 de desembre, el dia de la Immaculada. Una data que culminarà un any molt especial per a França, marcat per la celebració dels Jocs Olímpics a París i pel 80è aniversari del desembarcament de Normandia. Tres esdeveniments que Emmanuel Macron està aprofitant per crear un sentiment d'unitat nacional davant la divisió política i rememorar la "grandeur de la France". 


Recuperar Notre-Dame tal com era

En aquests cinc anys, artesans de tot el país han permès que Notre-Dame hagi recuperat la coberta de fusta. Per fer-la s'han talat centenars de roures de tot el país i s'ha fet com ho feien els mestres fusters en l'Edat Mitjana. Només hi ha queda un petit forat sense cobrir per on surt la impressionant bastida que s'ha fet per poder reconstruir l'agulla dissenyada al segle XIX per Eugène Viollet-le-Duc.


La màxima responsable de la restauració assegura que "el més essencial" de les obres ja està fet. I destaca que, gràcies a la remodelació, l'interior del temple lluirà "més esplendorosa que mai" perquè s'ha netejat la pedra i les parets més clares "reflecteixen una llum extraordinària"

I una millora important: Notre-Dame comptarà amb un modern sistema antiincendis per allunyar la por que una altra guspira posi en perill una de les joies de París i de tot el món. 

Si tot va com està previst, el 8 de desembre la catedral de Notre-Dame de París reobrirà orgullosa i mostrant tota l'esplendor amb què va ser creada i projectada per transcendir al temps. 

Vista nocturna de les grues i l'estructura de bastides de la reconstrucció de la catedral de París (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

 

ARXIVAT A:
IncendisFrançaNotre-Dame
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut