Segona cimera a Lledoners per desencallar un acord o explorar un govern en solitari

La reunió ha durat unes dues hores i fonts dels republicans en fan una valoració positiva; les pròximes hores seran decisives

Montse Castany / Deidré DalmauActualitzat

El dia que Esquerra havia marcat en vermell per arribar a un acord amb Junts sobre el futur govern, el primer de maig, els negociadors dels dos partits s'han reunit a Lledoners.

Ha estat la segona cimera al centre penitenciari en una setmana i, com va passar dimarts, també amb la participació directa del candidat republicà a ser investit, Pere Aragonès.

 

La reunió ha durat unes dues hores i fonts dels republicans en fan una valoració positiva. Expliquen que volen exprimir les hores i que si hi ha avenços substancials i es desencalla la negociació es continuarà parlant.

Si no és així, es plantegen posar sobre la taula l'opció d'un govern en solitari, que Junts doni suport a la investidura de Pere Aragonès i es quedi a l'oposició. Des d'Esquerra diuen que aposten per un govern a dos i recorden que els primers que van plantejar aquesta opció van ser Junts.

Des de Junts, avui, silenci sobre l'estat de les negociacions. Les properes hores poden ser decisives. Els republicans confien pronunciar-se sobre les converses entre aquest diumenge o dilluns, després de les executives.

Junqueras, a Lledoners, on s'ha fet la cimera 'in extremis' (CCMA)


25 dies per evitar eleccions

Han passat 75 dies des de les eleccions del 14F i en falten només 25 perquè expiri el termini límit per investir un president i evitar eleccions.

La primera cimera a Lledoners va ser dimarts passat i hi van participar Oriol Junqueras, president d'ERC, Josep Maria Jové, un dels negociadors, i Pere Aragonès, candidat a ser investit president, per la banda d'Esquerra; i per Junts, Jordi Sànchez, secretari general, i els negociadors Elsa Artadi i Josep Rius.

Les dues formacions van fer un comunicat conjunt en què valoraven positivament la reunió. Va ser el primer cop que s'abordava l'estructura del govern i es van repassar altres temes encara pendents de tancar, com és l'estratègia independentista. En el comunicat s'assegurava que "els dos partits també s'han conjurat a continuar treballant per fer un govern independentista liderat per Pere Aragonès, que doni resposta al mandat electoral del 52% dels vots".

Aragonès i Sànchez se saluden el dia de la conferència del líder de Junts a l'Auditori
Aragonès i Sànchez se saluden el dia de la conferència del líder de Junts a l'Auditori (EFE / Enric Fontcuberta)


Primer de Maig polític

Abans d'anar a Lledoners, Pere Aragonès ha participat aquest matí a l'acte d'homenatge d'Esquerra a Francesc Layret amb motiu del Dia del Treball, i allí ha tornat a reclamar, de forma immediata, un govern a ple rendiment per "combatre les conseqüències de la pandèmia". El vicepresident amb funcions de president ja no ha anat després a les altres concentracions previstes de l'1 de maig on, inicialment, estava prevista la seva participació.

A la concentració convocada pels sindicats a Via Laietana, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha instat Pere Aragonès a fer un pas al costat i "que deixi lloc a un govern d'esquerres liderat pel partit d'esquerres que ha guanyat les eleccions".

Per la seva part, des d'En Comú Podem, Jaume Asens ha reclamat formar un govern efectiu a Catalunya que es posi a treballar per sortir de la crisi. "No podem esperar ni una setmana més", ha dit Asens.

Reguant, de la CUP, no s'ha volgut pronunciar sobre les negociacions ERC-Junts (ACN)

Eulàlia Reguant, de la CUP, que ha participat a la manifestació unitària al Passeig de Gràcia dels sindicats alternatius, ha demanat que les institucions estiguin al costat dels treballadors: "Cal que hi hagi respostes per part de les institucions per fer front a les retallades de drets o a la situació que veurem els propers mesos, com molts ERTO que es convertiran en ERO definitius." Reguant no ha volgut valorar la reunió a Lledoners perquè, ha dit, no en sabia els detalls.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut