Les delegacions d'Esquerra i Junts, sortint de la presó de Lledoners, aquest dimarts al vespre
Les delegacions d'Esquerra i Junts, sortint de la presó de Lledoners, aquest dimarts al vespre

ERC i Junts desencallen les negociacions per formar govern en una cimera a Lledoners

Aragonès i Sànchez es conjuren a donar forma al 52% de vot independentista del 14F en una reunió en què s'ha abordat per primer cop l'estructura de govern

Actualitzat

El candidat d'Esquerra a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dimarts a la presó de Lledoners amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, la formació del proper govern.

Després de quatre hores de cimera, tant fonts d'ERC com de Junts han destacat que la reunió "ha anat bé". A la cimera, les dues formacions independentistes s'han conjurat a donar resposta al 52% de vot independentista que hi va haver en les eleccions al Parlament del 14 de febrer.

En la reunió, per primera vegada, s'ha abordat l'estructura i el repartiment de conselleries del pròxim executiu de la Generalitat i també s'han reobert carpetes sobre el programa de govern i l'estratègia independentista.

 

Josep Rius, Elsa Artadi, Josep Maria Jové i Pere Aragonès, a la sortida de la reunió a Lledoners
Josep Rius, Elsa Artadi, Josep Maria Jové i Pere Aragonès, a la sortida de la reunió a Lledoners (ACN / Mar Martí)

 

1 de maig, data límit per a ERC

La cimera de Lledoners s'ha produït quan falta menys d'un mes perquè acabi el termini per a la convocatòria automàtica de noves eleccions, el 26 de maig. Esquerra ha situat l'1 de maig com a data límit per arribar a un acord i acabar amb set mesos de presidència de la Generalitat en funcions.

JxCat, però, no té la mateixa pressa. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha animat els negociadors a agafar-se "el temps necessari" per assolir "no un acord d'investidura, sinó un bon acord de legislatura".

 

Aquest dimarts ha estat la primera vegada que el candidat d'Esquerra a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha negociat directament amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, empresonat a Lledoners.

A la reunió, Aragonès ha estat acompanyat pel president d'ERC, Oriol Junqueras, i el president del grup parlamentari dels republicans, Josep Maria Jové. Per la banda de Junts, al costat de Sànchez, hi haurà Elsa Artadi i Josep Rius, tots dos diputats i membres de l'equip negociador de la formació.

A Lledoners, també s'hi ha vist arribar el diputat i conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, que hi anava per trobar-se amb el seu predecessor en el càrrec, Josep Rull, però no ha participat en la reunió.

 

 

 

L'estructura del govern sobre la taula

El futur executiu de la Generalitat i l'estructura que ha de tenir ha estat la principal qüestió que s'ha tractat a la cimera. Aragonès vol que el govern de la Generalitat tingui tres conselleries noves: Feminismes, Acció Climàtica i Universitats i Recerca. Els tres departaments nous, però, no faran créixer el nombre total de conselleries. Per això, en la reunió es tractarà com fusionar i agrupar els departaments que hi ha avui.

A més, la intenció dels republicans és que l'executiu tingui un comissionat sobre els fons europeus, coneguts com "Next Generation". Aquest comissionat estaria vinculat a Presidència en comptes de la conselleria d'Economia. D'entre els 542 projectes presentats, la Generalitat n'ha escollit 27 per poder accedir als fons europeus anti-Covid, amb un pressupost de 41.000 milions d'euros.

Pel que fa a Junts, la vicepresidenta i portaveu, Elsa Artadi, va rebaixar aquest dilluns les expectatives d'una cimera extraordinària i va dir que es tractava d'una "reunió més" i que es fa al centre penitenciari perquè els republicans van demanar una trobada "100% presencial".

Aragonès i Sànchez se saluden el dia de la conferència del líder de Junts a l'Auditori
Aragonès i Sànchez se saluden el dia de la conferència del líder de Junts a l'Auditori (EFE / Enric Fontcuberta)

 

L'oposició ha criticat aquesta reunió. El PSC creu que un altre govern d'ERC i Junts està abocat al "fracàs" i Ciutadans i el PPC consideren que és negatiu que el marc per negociar el pròxim executiu sigui una presó.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCJxCatPere AragonèsJordi Sànchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut