Donald Trump encaixa la ma amb Xi Jinping en la cimera del G20 a Osaka (Reuters)
Donald Trump encaixa la ma amb Xi Jinping en la cimera del G20 a Osaka (Reuters)
Osaka

Trump afluixa amb el veto a Huawei i pacta una treva en la guerra comercial amb la Xina

Els EUA no imposaran nous aranzels a les importacions xineses i permetran a les empreses nord-americanes vendre productes al fabricant xinès de mòbils Huawei

RedaccióActualitzat

La guerra comercial entre la Xina i els Estats Units es frena, de moment. Els presidents de les dues superpotències, Donald Trump i Xi Jinping, s'han reunit a Osaka, al Japó, aprofitant la cimera del G20. Trump ha confirmat que el seu govern no imposarà nous aranzels a les importacions des de la Xina.

Donald Trump i Xi Jinping també han parlat de Huawei, la companyia xinesa de telèfons mòbils. La Casa Blanca ha deixat caure que permetrà a les empreses nord-americanes tornar a vendre productes al fabricant xinès, però ha evitat precisar si la tecnològica xinesa queda fora de la llista negra. 

Els EUA van acusar Huawei de frau i espionatge industrial al gener i des de llavors han forçat un boicot comercial per intentar allunyar el gegant tecnològic xinès del mercat nord-americà.
 

S'emplacen a seguir negociant

Més enllà de les paraules de Trump posteriors a la trobada, que ha qualificat d'excel·lent, els dos governs s'emplacen a continuar negociant sense l'amenaça de la pujada d'aranzels imminent als productes xinesos.

La seva trobada s'esperava amb gran expectació davant la possibilitat que els dos països poguessin contenir la guerra comercial que protagonitzen des de l'any passat i que ha derivat en un sentiment de proteccionisme comercial.

"Suspendrem els aranzels i compraran nous productes agrícoles."


En les seves de declaracions, Trump ha volgut recalcar el que diu que és un "enorme dèficit" que tenen els Estats Units amb la Xina, fet pel qual ha continuat pressionant perquè el govern de Pequín acceptés un nou acord per equilibrar l'intercanvi comercial.


Distensió amb Corea del Nord

Trump també s'ha proposat destensar les relacions amb un altre país oriental, Corea del Nord. Un cop enllestida la seva reunió amb Xi Jinping, el president nord-americà ha animat, via Twitter, el president nord-coreà, Kim Jong-un, a improvisar una trobada bilateral a la frontera amb Corea del Sud.

 


Compromís amb els acords de París

Els països del G20 reafirmen la "irreversibilitat" dels acords per al clima signats a París el 2016 i es comprometen a l'"aplicació plena" de les mesures contra el canvi climàtic.

Però aquest compromís no inclou els Estats Units. Donald Trump ha forçat la inclusió d'un punt en el document conjunt que remarca que els Estats Units "reiteren la seva decisió de retirar-se dels acords de París perquè suposen un desavantatge per als treballadors i contribuents nord-americans". Malgrat això, el document comú recull "el fort compromís" dels Estats Units amb la protecció mediambiental i el reconeix com un país "líder global en la reducció d'emissions contaminants".

ARXIVAT A:
Trump XinaEstats UnitsCorea del NordCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut