Washington

Els EUA acusen el gegant tecnològic Huawei de frau i espionatge industrial

Actualitzat

La Casa Blanca acusa la tecnològica xinesa Huawei de cometre frau bancari en violar presumptament les sancions a l'Iran i de robatori de secrets comercials a un rival nord-americà.

En una demanda penal presentada davant d'un tribunal de Brooklyn, el Departament de Justícia dels Estats Units acusa Huawei, dues companyies afiliades i la directora financera, Meng Wanzhou, de 13 càrrecs de frau i conspiració per saltar-se les sancions a l'Iran.

Huawei, el principal fabricant de "smartphones" de la Xina, ha estat objecte d'una àmplia investigació per part de les autoritats nord-americanes. El mes de desembre, el Canadà va detenir Wanzhou a petició dels Estats Units. Pocs dies després, va quedar en llibertat, però amb la prohibició de sortir del país.

Washington continua intentant l'extradició de l'executiva. L'acusació assenyala específicament Meng com a part d'aquesta trama i la responsabilitza d'enganyar contínuament als bancs nord-americans sobre la relació entre Huawei i una empresa anomenada Skycom.
 

El logo de Huawei, al davant de la seva seu a Varsòvia (Reuters)

 


"Una estratègia de mentida i engany"

Segons les autoritats nord-americanes, Huawei i les seves filials van actuar de forma "fraudulenta" cometent presumptament delictes com frau bancari, violació de sancions, blanqueig de diners o obstrucció de la Justícia.

En un comunicat, el fiscal del districte de Brooklyn, Richard P. Donoghue, assenyala que, "durant més d'una dècada, Huawei ha utilitzat una estratègia de mentida i engany per dirigir i fer créixer el seu negoci":

 

 

 


Els Estats Units acusen la companyia xinesa de crear tot un sistema per violar les sancions a l'Iran, a través de l'empresa Skycom, de la qual assegurava haver-se'n separat, però que, a la pràctica, continuava funcionant com una filial seva al país persa.
 

Presumpte robatori de secrets comercials a T-Mobile

En un altre cas separat, els EUA acusen l'empresa xinesa de robar secrets comercials a T-Mobile, en concret, una tecnologia utilitzada per fer controls de qualitat en telèfons mòbils.

El director de l'FBI, Christopher Wray, ha destacat que Huawei ha mostrat un "menyspreu descarat per les lleis" i ha indicat que l'empresa suposa "una doble amenaça", tant en matèria de seguretat nacional com econòmica.

ARXIVAT A:
XinaTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut