La decisió de Vergés no té el vist-i-plau de Laura Borràs (ACN/Guillem Roset)

Cessats quatre dels sis assessors de Laura Borràs al Parlament

Els altres dos seguiran per donar servei a la mesa, mentre que cessen el cap de gabinet, el cap de premsa, el responsable de xarxes i un assessor

Enllaç a altres textos de l'autor Anna Poch

Anna Poch Pubill

Periodista de la secció de Política de TV3

@AnnaPoch
Actualitzat

Quatre dels sis assessors de Laura Borràs al Parlament seran cessats. La decisió l'ha hagut de prendre Alba Vergés, que és qui ara té les funcions de presidenta del Parlament. Era un dels temes controvertits a resoldre des que Laura Borràs va ser suspesa el 28 de juliol.

Vergés sempre ha reconegut que era una qüestió delicada, perquè afectava persones, i, per això, fins aquest dijous no l'ha volgut fer pública, quan ja ha parlat amb cadascun dels assessors i ha valorat cada cas, a més de fer-ho saber a la resta de membres de la mesa.

Tot i que la intenció de Vergés i Borràs era buscar conjuntament "un encaix", finalment la decisió de Vergés no té el vistiplau de Laura Borràs, que sí que defensa que els seus assessors estaven treballant pel que se'ls va nomenar, per la presidència del Parlament.

Els assessors cessats són el cap de gabinet de Borràs; el seu adjunt, que feia funcions de cap de premsa; el responsable de les xarxes socials i un assessor.

Seran cessats amb data 30 de setembre, sense indemnització, i, segons fonts parlamentàries, tampoc podran recórrer la decisió per via judicial, perquè és qüestió de dret administratiu.

Grups parlamentaris, especialment Vox i Ciutadans, van demanar des del primer moment que se'ls cessés, assenyalant el cost per a la institució. Els sous d'aquests quatre assessors oscil·la entre els 3.500 i els 6.000 euros al mes.

 


Decisió reversible

Els assessors cessats podrien tornar a ser contractats si Laura Borràs recuperés les seves funcions de presidenta, si fos absolta al judici (encara sense data).

De fet, el pressupost del Parlament del 2023 inclourà una partida per si s'haguessin de tornar a contractar els mateixos noms o per si se n'hagués de contractar uns altres amb un nou president o nova presidenta del Parlament.

El pressupost del Parlament ha estat elaborat per Alba Vergés, com a vicepresidenta primera, i per Assumpta Escarp, com a vicepresidenta segona.


Situació sense precedents

Laura Borràs va ser suspesa i no pas cessada. Si hagués estat cessada, també haurien cessat els seus assessors. Va ser el cas de l'aleshores diputat de la CUP Pau Juvillà i la seva assessora Maria Sirvent, a qui també se li va extingir el contracte immediatament.

Aquest és l'argument que ha donat la mesa per no prendre la decisió immediatament després de la suspensió de Borràs.


Què faran els dos assessors que es quedaran?

Són un tècnic assessor i un responsable de gestió que, a partir d'ara, treballaran per a tota la mesa, ja que les funcions de la Presidència del Parlament recauran sobre Alba Vergés, vicepresidenta primera, o, en cas d'absència, en Assumpta Escarp com a vicepresidenta segona, o les podrien assumir els secretaris d'aquest òrgan de direcció del Parlament.

Es dedicaran, segons fonts pròximes, a preparar les trobades al despatx d'audiències, a organitzar actes perquè hi continuï havent representació del Parlament, revisaran si els textos que arriben a la mesa s'adeqüen a tràmit, i també seguiran a l'organització de l'Assemblea de la Francofonia, que tindrà lloc aquest octubre al Parlament.

 

ARXIVAT A:
Alba VergésLaura BorràsParlament de Catalunya
Anar al contingut