Barcelona

CDC obre la porta a canvis en "l'estructura" del partit després de la renúncia d'Oriol Pujol

Josep Rull, que ja tenia assumida la funció de secretari general al costat de Lluís Corominas, anuncia que en el Consell Nacional del 6 de setembre hi pot haver "modificacions en l'estructura actual del partit per reforçar la direcció"

RedaccióActualitzat

Convergència Democràtica ha assumit la renúncia definitiva d'Oriol Pujol com a secretari general de la formació i també com a diputat, i l'ha plantejat com una oportunitat de reforçar la direcció del partit. En una roda de premsa, aquest dilluns a la nit, després d'una executiva extraordinària i poques hores després de fer-se pública la decisió del fins ara número dos de CDC, Convergència ha elogiat el seu gest i ha explicat que obre la porta a més canvis per enfortir el partit d'Artur Mas quan falten menys de quatre mesos pel 9-N.

Josep Rull i Lluís Corominas, les persones que van assumir la secretaria general de CDC quan Pujol va fer el primer pas enrere, han advertit que no es tracta només de canviar un nomRull ha destacat que la sortida "irrevocable" d'Oriol Pujol pot ser l'inici d'un canvi més profund a Convergència: "La idea és gestionar aquesta circumstància no parlant només d'una persona concreta, sinó duent a terme modificacions en l'estructura actual del partit per reforçar la direcció".

Rull i Corominas continuaran exercint el càrrec fins al Consell Nacional ordinari previst pel sis de setembre. Es descarta, per tant, la convocatòria d'un congrés extraordinari. A partir d'aquest dimarts, el partit posarà en marxa l'engranatge per consensuar una proposta que es voti en aquesta reunió i que suposi una "solució estable i duradora, que duri fins al proper congrés del partit, el 2016", segons ha explicat Corominas.

Pel que fa al relleu al Parlament, entrarà a la cambra Assumpció Laïlla, un canvi que serà immediat, perquè Pujol ja ha presentat aquest mateix dilluns la renúncia a l'escó. Així ho han confirmat Rull i Corominas després de l'executiva extraordinària, a la qual no han assistit ni Oriol Pujol ni el seu pare, Jordi Pujol.

Segon pas enrere després de ser imputat

L'encara secretari general de CDC -tot i que havia delegat les seves funcions al març del 2013-, ha anunciat que deixa el seu escó al Parlament de Catalunya i abandona la secretaria general del partit, setze mesos després de ser imputat en el "cas ITV"

Aquesta renúncia a l'escó, l'única responsabilitat que mantenia Pujol, es farà efectiva aquest dimarts, en la reunió ordinària de la Mesa del Parlament. Fora de la cambra catalana, Pujol, que serà només militant de base de CDC, perdrà la condició d'aforat, la qual cosa farà que la seva causa, que actualment porta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) passi a un jutjat ordinari.

Pujol, imputat en el "cas ITV" per presumpte tràfic d'influències, va delegar les seves funcions al partit fa més d'un any en Josep Rull i Lluís Corominas i al Parlament en Jordi Turull afirmant que no havia "estat ni col·laborador, ni necessari, en cap trama corrupta". Un any després, el TSJC va ampliar l'acusació a un delicte de suborn per les sospites que, a través de la seva dona, el fill de l'expresident de la Generalitat va utilitzar la seva influència per intentar arreglar el mapa d'estacions de vehicles en benefici propi i d'un grup d'empresaris.

Fa dues setmanes, l'Agència Tributària va remetre al TSJC un informe que concloïa que la dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, va encobrir el pagament de comissions al seu marit mitjançant la facturació de serveis inexistents a l'empresa que administrava un amic, en un "modus operandi" que es va prolongar durant almenys cinc anys.

"Vaig plegant de tot per no perjudicar en res"

En un comunicat, Pujol explica que ha pres aquesta decisió per tal que tant el pròxim curs polític com el període de sessions al Parlament "engeguin amb l'ordre, lideratge i persones que Convergència necessita per poder donar la màxima garantia que el procés sortirà bé".

Pujol defensa que, "la provisionalitat en què viu" el partit des que va delegar les funcions de secretari general "s'ha resolt satisfactòriament durant aquests darrers setze mesos", però creu que durant els pròxims mesos, amb la diada de l'Onze de Setembre, la consulta del 9 de novembre i les eleccions municipals, caldrà "molta fortalesa interior, molta cohesió, molt convenciment per continuar tota la tasca empresa".

Davant d'aquests reptes, apunta que una provisionalitat que "ja ha estat i podria continuar sent massa llarga" no serà "prou forta per donar solucions i respostes". És per això que diu que ha pres la decisió d'anar "plegant de tot per no perjudicar en res".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut