Barcelona

El TSJC imputa el secretari general de CDC, Oriol Pujol, per tràfic d'influències

El fiscal va demanar la imputació per la seva suposada relació amb la trama d'adjudicacions irregulars de les inspeccions tècniques de vehicles, ITV. Al febrer, Oriol Pujol Ferrusola va anunciar que si finalment era imputat actuaria en conseqüència, per no perjudicar ni el partit ni els objectius de país.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya imputa el secretari general de Convergència Democràtica, Oriol Pujol, per tràfic d'influències. El fiscal va demanar la imputació per la seva suposada relació amb la trama d'adjudicacions irregulars de les inspeccions tècniques de vehicles, ITV.

La investigació va començar l'any 2011 per unes converses telefòniques intervingudes per l'anomenat "cas Campió", que s'investiga a Galícia, pel suposat cobrament de comissions il·legals entre els quals hi ha relacionat l'exministre José Blanco. Però no és fins l'any passat que apareix el nom d'Oriol Pujol. El 25 de març del 2012, és elegit secretari general de Convergència Democràtica en el mateix congrés en què el partit aposta per l'estat propi. Just l'endemà esclata el cas de les ITVs, amb cinc detencions, i es filtra que el seu nom apareix en les trucades intervingudes.

Un informe de l'Agència Tributària considerava Oriol Pujol com a "col·laborador necessari" de la trama, en la qual haurien participat empresaris i alts càrrecs de la Generalitat per manegar les adjudicacions de les estacions de les ITV. Per la fiscalia, Oriol Pujol, entre el 2000 i el 2003, mentre era secretari general d'Indústria podria haver afavorit determinats empresaris per aconseguir adjudicacions de les estacions de les ITV que no s'haurien acabat de consumar. Segons es desprèn de la investigació, Oriol Pujol va tenir contactes amb dos dels imputats en la trama, els integrants de la qual es referien al secretari general de CDC amb el nom de "Zumosol" o amb els seus inicials O.P. en les seves converses telefòniques. Pujol seria "l'home encarregat d'aportar la influència política" i de mediar per aconseguir beneficis i per als empresaris implicats.

Segons la interlocutòria del TSJC, Oriol Pujol anava coordinant i donant instruccions als altres imputats de forma periòdica. La sala sosté aquesta afirmació basant-se en les converses telefòniques i les declaracions que s'han fet fins ara al jutjat. Els magistrats consideren que Pujol va intervenir perquè es nomenés l'empresari i exalt càrrec convergent Josep Tous com a mediador per compte de l'administració en el conflicte de les ITVs, atès el desacord entre les diferents empreses que havien concorregut al concurs. Segons l'escrit dels magistrats, Tous cobrava dels altres empresaris imputats més de 14.000 euros perquè intercedís a favor seu.

Els imputats

En la causa de les ITVs està imputat, pels delictes de tràfic d'influències i falsedat documental, entre d'altres, l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona, Josep Tous -la ratificació del qual en el càrrec va quedar en suspens en destapar-se el cas. Abans, era director general de Seguretat Industrial. També el sotsdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles, que va ser durant sis anys director de Serveis del Departament de Comerç, Turisme i Consum durant sis anys. Justament, entre les operacions dutes a terme per Pujol que esmenta el TSJC destaca la d'aconseguir els nomenaments de Tous i Masalles com a mediadors de l'administració en el conflicte de les ITV i com a subdirector de Seguretat Industrial de Catalunya, respectivament.

També estan imputats tres empresaris: Sergi Pastor, que durant deu anys va ser conseller delegat d'Applus, l'empresa més gran en el sector de les ITV; Ricard Puignou, exdirector d'una empresa escindida d'Applus que té deu tallers d'inspecció, i Sergi Alsina, soci d'Alta Partners, dedicada a l'assessorament empresarial, i que té Applus entre els sus clients. Justament, la dona d'Oriol Pujol havia treballat amb Alsina a Alta Partners.

Les ITV generen a Catalunya un volum de negoci anual de 60 milions d'euros. La concessió a Applus va ser impugnada i està suspesa cautelarment pels tribunals.

Pujol delega responsabilitats

Quan la fiscalia va sol·licitar la seva imputació, al febrer, Oriol Pujol Ferrusola va anunciar que si finalment era imputat actuaria en conseqüència, per no perjudicar ni el partit ni els objectius de país. Poc després saber-se la notícia, Oriol Pujol ha convocat una roda de premsa en què ha anunciat que s'aparta de les seves responsabilitats al partit i com a portaveu del grup parlamentari de CiU.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut