Catòlics homosexuals, farts d'humiliacions: "El papa Francesc no és 'gay-friendly'"

L'última llei del Vaticà prohibeix beneir parelles homosexuals perquè diu que el seu amor no és humà

Mireia Prats i RieraActualitzat

Els catòlics homosexuals estan farts que l'Església els humiliï i discrimini. L'última llei del Vaticà prohibeix beneir parelles homosexuals perquè diu que el seu amor no és humà. Una afirmació que ha escandalitzat el col·lectiu i molts ja parlen d'insubmissió. A Alemanya, de fet, centenars de sacerdots han desobeït i han continuat beneint parelles homosexuals.

A Catalunya també es fa, però d'amagat i amb la por de molts mossens i religiosos a ser expulsats. L'Església de base comença a revoltar-se contra les doctrines feudals.

 

La base cada vegada més distanciada de la cúpula

La distància entre la jerarquia eclesiàstica i la base és cada vegada més gran. I les parelles homosexuals són benvingudes a la majoria de parròquies. Fa 4 anys, la Carme i l'Eli es van casar al registre civil de Barcelona, però després van fer una celebració molt semblant a un casament a la seva parròquia. No hi ha fotos del moment, perquè el mossèn, insubmís, podria ser castigat pel bisbat.

Carme Grimalt, catòlica lesbiana, explica que el capellà les va beneir en secret: "La veritat és que va ser un moment molt important, però clar, per por a represàlies s'ha de mantenir en secret i amb molta discreció."

Fa 6 anys el sacerdot i funcionari de la cúria Krzysztof Charamsa va proclamar a tot el món el seu amor amb Eduard Planes. Charamsa va abandonar el Vaticà i van començar una vida plegats a Badalona. Un, com a creient catòlic i, l'altre, com a agnòstic, han publicat ara un llibre de diàlegs, que sota el títol "Dos homes, set pecats" denuncia, entre altres coses, la doctrina homòfoba que encara practica l'Església amb gais, lesbianes i transsexuals.

Krzysztof Charamsa i Eduard Planes expliquen que se senten "perseguits i discriminats" i denuncien que no ha canviat res amb el nou papa: "Tot continua igual".

 

El papa Francesc al patí de San Dámaso del Vaticà
El papa Francesc al pati de Sant Damas del Vaticà (Reuters/Yara Nardi )

"Puc beneir animals per Sant Antoni, però no parelles gais?"

Opina el mateix el jesuïta Josep Baquer, que des de fa anys acull i acompanya parelles homosexuals i assegura que n'ha beneït unes quantes. En el seu llibre "La parella humana" reflexiona sobre què significa l'amor, i assegura que Jesucrist defensava l'amor universal per a tothom, i que en cap episodi bíblic es diu res sobre matrimonis homosexuals.

"Resulta que jo puc beneir cotxes, puc beneir cases, puc beneir animals el dia de Sant Antoni. I venen duess persones amb un projecte d'amor i hi ha una institució que diu que per designi diví jo no puc beneir això: perdoni però vostè no m'ho pot prohibir.

El Vaticà, en canvi, diu que l'amor entre homosexuals no és humà. La doctrina homòfoba vindria de l'època medieval i encara ara perdura en uns jerarquies que en un futur hauran d'acceptar els canvis que reclamen les bases. Balaguer, vehement, apunta que hauran de posar-se les piles: "Ja està, ja n'hi ha prou! Però què s'han pensat? Què s'han pensat?"

 

"El papa no és 'gay-friendly'"

L'associació de gais i lesbianes catòlics carreguen contra el paper Francesc. Creuen que no és "gay-friendly" i que és un home que viu entre l'espasa i la paret.

Jordi Valls, consiliari de l'Associació Cristiana de Gais i Lesbianes, creu que hi ha "una gran batalla auspiciada pels moviments més conservadors, polítics i que recolzen els cardenals més conservadors".

"Jo em sento profundament ultratjat i profundament ofès."

Per canviar l'homofòbia de l'Església, asseguren que s'hauria de canviar el Catecisme. Però les bases, diuen, s'han de rebel·lar i alçar la veu.

ARXIVAT A:
EsglésiaPapa FrancescLGTBIQ+Homofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut