Cas Koldo: El PP exigeix la dimissió "immediata" d'Armengol mentre el PSOE apunta a Tellado

Fonts pròximes a la presidenta del Congrés repliquen que va intentar reclamar per les mascaretes defectuoses abans de deixar el govern de les Illes

RedaccióActualitzat

El Partit Popular ha posat aquest divendres en el punt de mira la presidenta del Congrés, Francina Armengol. Li exigeixen responsabilitats polítiques per haver presidit el govern balear en el moment que va comprar mascaretes a una de les empreses implicades en el cas Koldo, la trama vinculada a l'assessor del llavors ministre socialista José Luis Ábalos.

Els populars consideren que Armengol va "avalar" la trama en certificar la validesa de les mascaretes, a petició de l'empresa, tot i saber que no tenien prou qualitat. Hi afegeixen que les va pagar amb fons europeus malgrat que estava prohibit i que va emmagatzemar aquest material durant molts anys tot i que sabia que no es podia utilitzar.

Recordem que --segons el jutge instructor del cas-- l'executiu de Francina Armengol va pagar 3,7 milions a una de les empreses de la trama a canvi d'1,4 milions de mascaretes que no es van fer servir perquè eren de mala qualitat. Per això van presentar una reclamació; i és en aquest punt que Ábalos estaria implicat en la trama, ja que l'exassessor del llavors ministre li hauria demanat ajut per esquivar aquesta reclamació.


El PP diu que si Armengol no dimiteix, "ha de ser el seu partit qui actuï"

Els populars reclamen la dimissió immediata d'Armengol perquè no pot representar --diuen-- el poble balear, perquè ha generat un perjudici econòmic als ciutadans de la seva comunitat. I si no dimiteix, ha dit la secretària general del PP, Cuca Gamarra, "ha de ser el seu partit qui actuï i la faci plegar".

També adverteixen que si el PSOE no fa res, ells utilitzaran tots els mecanismes parlamentaris de què disposen per exigir-li responsabilitats polítiques.

La successora de Francina Armengol al capdavant del govern balear, la popular Marga Prohens, ha lamentat que la tercera autoritat de l'Estat estigui implicada en una trama de corrupció i li ha exigit explicacions. Si no ho fa, "ha de deixar el càrrec", ha afegit.


El PSOE defensa Armengol

El PSOE ha defensat l'actuació de la presidenta del Congrés perquè asseguren que va seguir escrupolosament els procediments. Fonts pròximes a Armengol expliquen que les informacions que la vinculen amb la trama pretenen difamar, i que en realitat les mascaretes eren aptes però no per ser utilitzades en hospitals.

Afegeixen que els informes de la Guàrdia Civil revelen que el govern d'Armengol era un problema per la trama perquè va intentar reclamar abans que l'expedient caduqués.

Enmig de tot això hi va haver les eleccions autonòmiques, que va guanyar la popular Marga Prohens. És per això que la vicepresidenta primera del govern espanyol i número 2 del PSOE, María Jesús Montero, ha retret al PP que és aquest partit qui s'ha d'explicar.

Considera que ha estat ja sota el mandat de Marga Prohens quan no s'han fet les coses bé de cara a recuperar els diners per la compra de mascaretes d'una qualitat inferior. L'acusen d'haver fet caducar expressament la reclamació contra l'empresa de les mascaretes, tot i haver estat alertada que n'hi havia una en curs.

També des dels socialistes balears s'ha especificat que les mascaretes es van mantenir en estoc, seguint les recomanacions que va fer l'OMS durant la pandèmia. El portaveu socialista al Parlament balear, Iago Negueruela, ha reiterat que l'expedient per reclamar la diferència a l'empresa es va iniciar sota el govern de Francina Armengol i que va ser el de Prohens qui el va paralitzar. Per tot plegat, el PSIB demanarà la dimissió de l'actual presidenta.


Els socialistes apunten a Tellado, del PP

El PSOE ja ha anunciat que demanarà que el portaveu dels populars, Miguel Tellado, comparegui a la comissió que investigarà el cas al Congrés dels Diputats.

Volen que doni explicacions arran de l'aparició del seu nom en les converses intervingudes per la Guàrdia Civil, vinculat a maniobres de la trama per acostar-se al govern balear quan va passar dels socialistes al PP, amb la intenció de frenar les reclamacions per les mascaretes.

Segons els investigadors, Koldo parla per telèfon amb el presumpte cervell de la trama, l'empresari Juan Carlos Cueto, i li diu que s'ha citat amb Tellado per fer de mediador amb el govern del PP a les Balears.

Tellado ha negat que aquesta trobada existís i, en una entrevista a EsRadio, ha desmentit cap contacte amb la trama: "Tothom que hagi seguit la meva trajectòria en els últims tres mesos, com a portaveu del PP, sap que mantinc una croada política amb Francina Armengol":

"És molt poc creïble que jo em pogués prestar a fer qualsevol mena de gestió per a ajudar-la a evitar la responsabilitat penal en la qual ha incorregut".

El PP creu que Koldo García va anomenar Tellado i un tal "Alberto", que els socialistes busquen vincular amb Alberto Núñez Feijóo, en una conversa telefònica expressament, quan ja sabia que la policia l'estava investigant.

A més, fonts del Partit Popular han assegurat que el dia que Koldo apunta que s'ha de fer la cita, tant Tellado com Feijóo eren a una manifestació antiamnistia a Madrid.


Bloquegen 88 comptes bancaris vinculats amb la trama

Mentrestant, el jutge de l'Audiència Nacional que investiga el cas ha ordenat bloquejar i embargar 88 comptes vinculats amb la trama de manera preventiva.

Són comptes on consten com a titulars o com autoritzats o apoderats els presumptes implicats en el cas. La persona que més hi apareix és el suposat aconseguidor de la trama, el president del Zamora Club de Futbol, Víctor de Aldama, que figura en fins a 39 comptes.

També apareix en 5 comptes l'exassessor de l'exministre José Luis Ábalos, Koldo García, que dona nom a la trama; el seu germà Joseba García, en 8, i la parella de Koldo, Patricia Uriz, en 7; a més de l'empresari Íñigo Rotaeche, en 10, i José Luis Rodríguez, en 2.

Aquestes set persones focalitzen per ara la investigació de l'Audiència Nacional per presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències.

 

ARXIVAT A:
PPPSOEFrancina ArmengolCas koldo
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut