El vaixell Ever Given aquest dilluns després de sis dies encallat (Autoritat del Canal de Suez / Via Reuters)

Canal de Suez: el cost milionari d'un bloqueig que no té per què notar el consumidor

Es calcula que, cada dia amb la ruta bloquejada, no es fa negoci per valor de més de 8.000 milions d'euros. Això pot generar pèrdues, però sembla que els consumidors ho notaran ben poc en el preu final dels productes.

Jordi MartínezActualitzat

Un vaixell encallat i 400 més darrere seu esperant que els obrin pas. Tot un problema per al comerç internacional, que transporta, pel canal de Suez, el 25% dels contenidors que es mouen pel món.

L'embús ha provocat la paràlisi de més de 8.000 milions d'euros diaris en mercaderies de tot tipus.

El retard amb què arribaran al seu destí i el malbaratament d'alguns d'ells provocaran indemnitzacions que algunes asseguradores xifren entre 5.000 i 8.000 milions d'euros.

Els sectors més afectats seran el tèxtil, la manufactura de metall i l'electrònica.

Algunes empreses tindran costos addicionals si han triat evitar el canal de Suez la setmana passada. Fer la volta al continent africà pel cap de Bona Esperança pot incrementar la ruta 6 dies més i suposar uns 160.000 euros més en carburant a cada vaixell.

El petroli ho ha notat i s'ha encarit un 6% en una setmana. De tota manera, és un augment menor si el comparem amb el 65% que s'ha encarit des del mes de novembre.

Ara, la pregunta del milió és com ho notarem els consumidors. Els experts en transport marítim envien un missatge de calma. Així ho creu Jordi Torrent, cap d'estratègia del Port de Barcelona: "Un contenidor encallat allà pot contenir 100.000 peces de roba. Portar-lo des de l'Asia pot costar uns quants milers de dòlars. Però si ho divideixes entre totes les peces, el cost és insignificant".

El portacontenidors Ever Given, aquest dilluns al matí al canal de Suez (Reuters)

Una bona notícia, perquè un endarreriment més prolongat sí que s'hauria acabat notant en els preus de molts productes europeus.

Cada setmana, al port de Barcelona, hi fan escala set serveis de contenidors regulars que transiten per la ruta del canal de Suez. Les previsions del port eren que els retards es comencessin a notar a partir de la setmana que ve.

ARXIVAT A:
SuezEgipte
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut