La tortuga babaua (Caretta caretta) és la més comuna al Mediterrani
La tortuga babaua (Caretta caretta) és la més comuna al Mediterrani

Busquen voluntaris per custodiar el primer niu de tortuga babaua a Barcelona

El niu, amb una seixantena d'ous, és el primer de tortuga babaua del que es té constància a Barcelona

Aquest estiu hi ha hagut tres postes d'ous localitzades a les platges de Catalunya. Una d'elles te una història especial: és la primera posta d'ous d'una tortuga babaua a Barcelona de la qual es té constància. El niu està en plena platja de la Mar Bella i l'Ajuntament demana ajuda per custodiar el niu i vigilar que no li passi res.

L'Ajuntament ha fet una crida a través de les xarxes socials per trobar vigilants des d'aquest 1 d'agost i fins al 13 de setembre.

 

Poden participar persones adultes i menors acompanyats d'adults. Per inscriure's només cal enviar un correu a centreplatja@bcn.cat o trucar al telèfon 932 210 348.

 

Fins ara, el niu ha estat vigilat les 24 hores del dia per voluntaris coordinats des del Centre de Platja i el Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM). La crida és per tenir prou voluntaris durant els pròxims 45 dies.

Qui s'apunti també podrà col·laborar a primera hora del matí en la investigació de rastres de tortuga a la sorra, tasca fonamental ja que les tortugues poden fer fins a set nius per temporada, separats per períodes de quinze dies. Per tant, podria ser que l'exemplar que ha fet niu a la platja surti a la nit una altra vegada a pondre més ous, o fins i tot que n'aparegui un altre. Aquest divendres, per exemple, es va detectar una segona posta d'ous a Vila-seca de la mateixa tortuga que hi havia anat a pondre fa 15 dies.

Al niu de la Mar Bella la tortuga hi va pondre 77 ous. Ara n'hi queden una seixantena, ja que els altres 17 es van traslladar a centres especialitzats per assegurar que les cries sobrevisquin. Les tortugues tenen una mortalitat molt elevada en el moment del naixement: es calcula que només una de cada 1.000 cries arriba a l'edat adulta.

 

El niu de la tortuga al bell mig de la Mar Bella
El niu de la tortuga al bell mig de la Mar Bella

Aquests 60 ous es preveu que eclosionin la primera quinzena de setembre. És el primer cop que es té constància que una tortuga nia a la ciutat.


Què fer si es troba un niu o una tortuga?

La tortuga de Barcelona la van trobar un joves, que van compartir imatges a les xarxes socials. Això va alertar el CRAM i el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat que ràpidament van assegurar el niu.

 

L'Ajuntament recorda que sempre que es trobi una tortuga a la platja cal trucar al 112 per activar el protocol, i mentre arriba el personal especialitzat, s'ha de guardar silenci, respectar una distància mínima de 30 metres respecte a l'animal i no compartir la ubicació a les xarxes.

Just el contrari del que va fer un turista francès, denunciat pels Mossos d'Esquadra per molestar una tortuga en plena posta i penjar-ho a les xarxes socials.

La tortuga babaua (Caretta caretta) és la més comuna de les tres espècies de tortuga que viuen a la Mediterrània –la babaua, la verda i la llaüt–. Està catalogada a nivell mundial com a vulnerable, amenaçada per la sobrepesca, les topades amb vaixells, el canvi climàtic i la contaminació.

Aquest any està sent excepcional pel que fa als nius localitzats de tortugues babaues a la riba Mediterrània occidental. Actualment hi ha 5 nius: dos a Catalunya (amb tres postes a Barcelona i Vila-seca, dos a les illes Balears (Menorca i Eivissa) i un a Múrcia. Fins fa uns anys les zones de nidificació d'aquesta tortugues es limitaven a la Mediterrània Oriental, a llocs com Xipre, Turquia i Grècia.

Es creu que l'augment de temperatura pel canvi climàtic està fent que aquesta espècie busqui latituds més fresques per pondre els ous. Seria una estratègia natural per assegurar l'equilibri de proporcions entre sexes: amb temperatures superiors a 30 graus neixen tortugues femelles i amb temperatures inferiors, neixen mascles.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut